Valašské Klobouky a okolní obce chtějí cyklostezky za 80 milionů

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Cyklostezky skoro za 80 milionů korun chtějí Valašské Klobouky a obce z okolí, které si žádají o dotaci. V případě úspěchu by mohla vzniknout například stezka z Klobouk do Poteče nebo na Královec, řekla serveru Zlin.cz mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Na platformě Sdružení obcí mikroregionu Valašské Klobucko vznikl společný projekt, který nese název Na kole po rozhlednách česko-slovenského pohraničí. „K městu Valašské Klobouky přičlenily své záměry také obce Vlachovice, Vysoké Pole a Újezd a partnerské Horné Srnie a město Slavičín,“ řekla Zvonková.

Vybudování cyklostezek by mohla podpořit dotace z příhraničního programu, kam sdružení podalo v červnu žádost. „Společný projekt by nabídl novou infrastrukturu pro cyklisty v hodnotě 78,5 milionu korun. Ve Valašských Kloboukách by se mohlo za předpokladu úspěšné žádosti proinvestovat více než 23 milionů korun, z čehož by více než 19 milionů mohla představovat případná dotace,“ sdělila starostka Eliška Olšáková.

Ve Valašských Kloboukách se plánuje úsek cyklostezky vedoucí směrem na Poteč, který by spočíval ve vybudování nové trasy ze sídliště Palackého přes Klobučku až do lokality Trhovisko. „Tam by navazovala cyklotrasa kolem lokality Holubářka po stávající místní komunikaci, jež by v rámci této investice prošla opravou povrchu. Cyklisté by zde získali nový úsek v celkové délce přes jeden kilometr,“ informovala Zvonková.

Město zpracovalo i projekt na novou cyklotrasu na Královec v délce skoro čtyř kilometrů. „Předpokládané náklady na opravu činí 10,6 milioinu korun. Na Královci by navíc mohl vzniknout infopoint s úschovnou kol, který by sloužil turistům směřujícím na rozhlednu, do přírodní rezervace Ploščiny i dále do bělokarpatské krajiny,“ uvedla Olšáková.

Dalším úsekem by byla cyklotrasa v ulici Koželužská, a to v části od křižovatky s ulicí Hodňov po most překlenující Klobučku. Cyklotrasa Důbrava by pak mohla propojit stávající páteřní městskou cyklostezku s nově otevřeným úsekem cyklostezky Bevlava, který začíná před zahrádkářským areálem.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x