reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Původní konektory USB jsou jednostranné kvůli tlakům výrobců na cenu

25.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Původní konektory USB jsou jednostranné kvůli tlakům výrobců na cenu
Specifikace rozhraní USB 1.0 byly zveřejněny už na začátku roku 1996, takže toto rozhraní je tu s námi přes 20 let a teprve nedávno se začal prosazovat oboustranný konektor USB typu C. Proč něco podobného nepřišlo hned?
Spoluautorem rozhraní USB je Ajay Bhatt, který se nyní v rozhovoru pro The Verge rozpovídal o zákulisí jeho vývoje. My známe nejvíce konektory či porty USB typu A, klasické čtverhranné, které lze mnohdy oproti vší logice zapojit až na třetí pokus. USB typu B se využívá na straně velkých periferií, například tiskáren a zde už se musíme opravdu podívat, kde je port i jeho protějšek zkosený, aby šly dát dohromady i bez asistence kladiva. 
 
 
Zapomenout nemůžeme také na mini a dnes už spíše micro USB, nicméně to vše nahrazuje moderní USB typu C, který je konečně oboustranný, takže už vůbec nezáleží na tom, v jaké orientaci zapojíme konektor do portu. Původní USB A měl také jen čtyři piny či vodiče, což až nástupem standardu USB 3.0 bylo navýšeno na devět a kvůli tomu nám také USB B trošku nabobtnal, aby se do něj potřebné piny vůbec vešly. 
 
 
To USB typu C má pinů už rovnou 24, a to v takovém rozmístění, aby nemohlo vadit zapojení v té či oné orientaci. To ostatně dobře ukazuje následující obrázek. Je tak zřejmé, že takovýto konektor je mnohem složitější než prostý USB A se čtyřmi piny, což samozřejmě vychází i z potřeb moderních typů rozhraní, ovšem dle Bhatta by byl oboustranný konektor příliš složitý a ve výsledku drahý i pro původní USB 1.0.
 
 
Sám Ajay Bhatt by dle vlastních slov volil oboustranný konektor ve stylu USB C nebo dokonce kruhového typu, podobně jako je třeba PS/2. I tak ale nástup rozhraní USB znamenal to, co ono samé má v názvu. Přišel univerzální způsob pro zapojení periferií, který znamenal téměř vymizení sériového, paralelního či PS/2 rozhraní. 
 
Bhatt by tak sám sáhl po lépe zpracovaném konektoru a svaluje vinu na výrobce PC, kteří vysloveně žádali, aby nové rozhraní bylo co nejlevnější, a tedy nejjednodušší na výrobu. I tak trvalo dlouho, než se USB opravdu prosadilo a stejný přerod jistě čeká i na moderní USB C. Je třeba počkat, až jej začnou postupně čím dál častěji nabízet výrobci periferií i základních desek či jiného hardwaru a k tomu pomohou i nové standardy jako USB4, který se už bez USB C neobejde. 
 
Zdroj: The Verge


reklama