Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z vyšlapané pěšiny schodiště za pět milionů korun. Brňané se konečně dočkají vytoužených schodů na Baštu

Spoustu let si Brňané zkracují cestu mezi ulicemi Nádražní a Denisovými sady (Bašty) přes vyšlapanou cestu ve svahu. Zkracování trasy přes prudkou stráň je ale nebezpečné pro lidi, i samotný svah a okolní krajinu. Tomu by měl být brzy konec. Veřejná zeleň města Brna staví schody za pět milionů korun. Stavební práce na novém schodišti jsou již v plném proudu, a tak by se obyvatelé Brna mohli poprvé projít po schodech ještě v letošním roce.

Lokalita mezi Nádražní ulicí a Denisovými sady je velmi vytížená. Stavba schodiště by tak měla pomoci usnadnit průchod lidem a také přestat devastovat okolí procházejícími jedinci. „Chodím tudy často takže se schodů nemůžu dočkat. Nejhorší byly deště, kdy byl celý svah zablácený a musel jsem jít tedy klasickou cestou. To mě vždycky zdrželo,“ komentuje výstavbu schodů obyvatel města Zdeněk Gottvald.  

Projekt na výstavbu schodů zadala organizace Veřejná zeleň města Brna architektovi Petru Hrůšovi. Projekt získal stavební povolení už v roce 2002. Kvůli opravám a stavebním pracím na Denisových sadech se však výstavba nekonala. Také se zjistilo, že sítě jsou jinak rozvedené, než tomu bylo v původním projektu. „Musel se vytvořit nový projekt na přeložku kabelu uzemnění a dvou stávajících skříní Dopravního podniku města Brna. To vše celou stavbu zdrželo,“ zdůvodňuje posunutí stavebních prací Marie Slavíková z organizace Veřejná zeleň města Brna.

Veřejná zeleň města Brna/Facebook

Práce za pět milionů potrvají až od podzimu

Veřejná zeleň města Brna získala z městského rozpočtu potřebnou částku na stavbu vytouženého schodiště ve výši pěti milionů korun. Nyní se již na výstavbě intenzivně pracuje. Stavební práce začaly v pondělí 17. června a potrvají minimálně pět měsíců. Jako první proběhne přeložení kabelů Dopravního podniku města Brna, následovat bude samotná výstavba schodiště.

Cestujících hromadné městské dopravy především na zastávce Nové sady se výstavba nijak nedotkne. „Žádné zásadní omezení provozu neplánujeme. Maximálně se bude jednat o lokální úpravu, která by výrazně provoz nenarušila,“ popisuje dopravní situaci během stavby mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

 Na konci listopadu proběhnou poslední stavební úpravy. „Nedokážu říct přesné datum otevření. Předpokládám, že na konci listopadu ještě sadové úpravy nebudou. Záleží, jak se celá stavba schodiště bude postupně vyvíjet,“ popisuje možné ukončení stavby Marie Slavíková. Schodiště bude vytvořeno do písmene L a bude měřit okolo 22 metrů.

Autoři | Foto Hana Podhorná

Štítky Denisovy sady, Nádražní ulice, Veřejná zeleň města Brna, schodiště, Brno, svah, stavba, Dopravní podnik města Brna, Petr Hrůša, Facebook

Z vyšlapané pěšiny schodiště za pět milionů korun. Brňané se konečně dočkají vytoužených schodů na Baštu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.