Kněžínek řešil stavební zákon s advokátní kanceláří, která je podle týdeníku napojená na developery

Na psaní záměru stavebního zákona i kladného stanoviska legislativní rady vlády se podílela advokátní kancelář Havel & Partners. Uvedl to týdeníku Respekt, podle něhož je kancelář spojena s developery. Záměr v pondělí schválila vláda. Exministr spravedlnosti Jan Kněžínek řešil stanovisko s právníkem Havel & Partners Františkem Korbelem, který je i členem rady. Advokátní kancelář uvedla, že Korbelovo jednání je transparentní.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 17:11 25. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavební práce

Na psaní záměru stavebního zákona i kladného stanoviska legislativní rady vlády se podílela advokátní kancelář Havel & Partners (ilustrační snímek) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

„Ministryni (spravedlnosti Marii Benešové za ANO, pozn. red.) to dáme k podpisu, až text budeme mít vzájemně odladěný,“ píše Kněžínek, který je nyní náměstkem pro legislativu Úřadu vlády, Korbelovi v e-mailu zveřejněném Respektem. Podle Korbela, který je již téměř rok členem autorského týmu nového stavebního zákona, je to normální postup.

Benešová se setká s Rekonstrukcí státu, probírat budou novelu zákona o státním zastupitelství

Číst článek

Ministryně Benešová v úterý novinářům po schůzce se zástupci občanské platformy Rekonstrukce státu řekla, že s věcí nemá mnoho společného. „My jsme pouze byli vyzváni, abychom dali určité připomínky. Ty jsme dali, ale v gesci to má ministerstvo pro místní rozvoj. Já už jsem si to (článek v Respektu) přečetla, to je zase taková, řekla bych, přehnaná reakce. Františka Korbela znám, ten se angažuje v lecčems, ale jde to mimo mě prakticky,“ uvedla ministryně.

Věcný záměr stavebního zákona, za který zodpovídá ministerstvo pro místní rozvoj, připravovala Hospodářská komora ČR, která si na to najala kancelář Havel & Partners. Ta sídlí ve stejném komplexu jako komora.

Mezi klienty kanceláře byla v minulosti řada developerů a firem ze stavebnictví, například Penta Investments, logistická firma Schenker, investiční fond RSJ Private Equity, ateliér Zaha Hadid Architects nebo Central Park Praha.

Kritika komisí

Stejná advokátní kancelář se pak podílela i na psaní stanoviska rady vlády k záměru. „V příloze posílám návrh stanoviska a prosím o případné připomínky. Podstatné je, že závěr zní na schválení,“ psal advokátovi kanceláře Korbelovi legislativní náměstek úřadu vlády Kněžínek.

Obě expertní komise legislativní rady vlády, které se záměrem zabývaly, přitom záměr zhodnotily podle Respektu kriticky a jedna doporučila projednávání záměru přerušit. Upozornily třeba na vágnost záměru a nevypořádání stovek připomínek k němu. Podle serveru také záměr nepřihlíží k připomínkám úředníků ministerstva pro místní rozvoj. „Byli jsme v podstatě deklasováni do role služebníků (Hospodářské) komory,“ řekl serveru jeden z nich anonymně.

Změny stavebního zákona: když úředník nerozhodne do 30 dnů, je žádost schválená

Číst článek

Podle Korbela je normální, že advokátní kancelář pomáhala stanovisko legislativní rady psát. „Návrh stanoviska LRV (Legislativní rady vlády, pozn. red.) se vždy zasílá předkladateli k vyjádření, proto byl společně s MMR (ministerstvem pro místní rozvoj, pozn. red.) požádán o odborný komentář,“ řekl serveru iROZHLAS.cz zástupce Havel & Partners Jiří Hovorka.

Nezávislá oponentura

„Legislativní rada má zpracovat nezávislou oponenturu, a ne si nechat korigovat stanovisko od předkladatele. Tím je navíc ministerstvo pro místní rozvoj, nikoli pan Korbel,“ řekl serveru Petr Svoboda z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, který podle týdeníku inicioval dopis stovky akademiků, kteří chystanou úpravu stavebního práva zpochybňují.

Podle vyjádření kanceláře Havel & Partners se František Korbel účastnil jednání na straně předkladatele, jímž je ministerstvo místního rozvoje. „Svoji pozici v týmu předkladatele na úvod jednání jasně oznámil, přišel v týmu předkladatele a vystupoval na straně předkladatele,“ vyjádřil se Jiří Hovorka.

Nezvyklý postup tvorby záměru zákona podle týdeníku zkritizovaly i Nejvyšší správní soud nebo Bezpečnostní informační služba (BIS). Soud v oponentním stanovisku pro vládu píše, že výsledná podoba věcného záměru je poznamenána „nestandardním postupem při jeho přípravě“, jejímž následkem je posílení pozice investorů staveb na úkor práv vlastníků dotčených i sousedních nemovitostí a územních samospráv či veřejných zájmů. BIS podle Respektu uvádí, že nově navrhované procesy stavebního řízení přinášejí korupční riziko.

Developeři a Dostálová

Na propojení developerů a vlády upozornil již dříve Radiožurnál. Jak zjistil, podnikatelské svazy a zástupci stavebních firem tvořili většinu členů poradního kolegia ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové za ANO.

Dostálové se stavebním zákonem radili developeři. ,Potřebovali jsme zkušenosti z praxe,‘ říká

Číst článek

Spolupráci s podnikatelským sektorem ministryně hájí tím, že resort potřeboval zkušenosti z praxe, a ne úzký pohled úředníků. Že by návrh nahrával jedné zájmové skupině, odmítla. Podle Dostálové se na finálním znění zákona koncem roku shodlo její kolegium pro stavební zákon, kde jsou zástupci různých organizací.

„Všichni partneři, jakmile by zastřihali ušima, že se tam něco takového děje, tak by mi asi dali signál. Znovu říkám: 14. prosince – když se připravila finální verze – se všichni partneři na kolegiu vyslovili, že jsou za tímto materiálem jako jeden muž a ani jeden neměl rozpor,“ řekla Radiožurnálu Dostálová.

Návrh zákona počítá s tím, že se územní řízení, stavební řízení a posouzení vlivů na životní prostředí sloučí do jednotného povolovacího řízení. Měl by vzniknout Nejvyšší stavební úřad, který bude součástí státní správy.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na pondělní tiskové konferenci prohlásil, že nový stavební zákon nenahrává velkým developerům. Takzvaná fikce souhlasu, která je v něm obsažena, podle Dlouhého nedává prostor pro korupci a vyjádření dotčených orgánů státní správy, jako například hasičů nebo památkářů, nebudou omezena.

efa, pak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme