Výlet za zrcadlo: Realizace Mirror house




Jak chránit soukromí obyvatel rodinného domu v těsné blízkosti bytovky? Jak nezradit vlastní tvůrčí principy, splnit zadání klienta, ale přitom nevyprodukovat nabubřelé architektonické gesto bez stopy „městskosti“? Odpovědi našlo studio Cakov and partners – a vůbec ne překvapivě – za zrcadlem… 

Jedná se o jednopodlažní objekt osazený v mírně svažitém terénu na sloupech, navržený jako jeden trakt. Dispozičně překrývá a respektuje stávající stavbu bazénu. Obytné podlaží má půdorysný tvar lichoběžníku a má jednoduchou dispozici. Ta se skládá ze vstupní části s hygienickým vybavením a hlavní obytné části s vymezeným místem pro ložnicovou část.

Nosný systém tvoří ocelová prostorová rámová konstrukce v kombinaci se stropní „plechodeskou“. Objekt je zastřešen plochou střechou s atikou. Střešní konstrukce je lehká, ocelová. Nástupní schodiště je dvojramenné, z ocelové konstrukce.

Zakládání je vyhotoveno na plošných základech, jejichž rozměry jsou odstupňovány podle intenzity namáhání. Pod trojicí sloupů je navržena trojice základových patek. Pod dvojicemi sloupů, které překlenují stávající objekt, jsou základové pásy. Obvodová fasáda je reflexní, provětrávaná, v částech s okny transparentní.

V prvním podlaží se nachází bazén, WC, technická místnost. 2. NP tvoří nástupní exteriérové schodiště, vstupní hala, koupelna, ložnice a obývací pokoj s kuchyní.

Objekt dvougaráže je konstruován jako samostatně stojící jednopodlažní stavba ve tvaru obdélníku. Stavba je navržena v mírně svažitém terénu. Nosný systém objektu je stěnový, stěny jsou z monolitického pohledového železobetonu. Střešní konstrukci tvoří železobetonová deska s atikami. Zakládání je na betonových pásech z prostého/vyztuženého betonu.

Mirror house 

stoBratislava I 

Investor: soukromá osoba 

Autoři:Kalin Cakov, Ján ObušekMetodiy Monev 

Spolupráce: Michal KyselicaTomáš Fojtík 

Užitková plocha domu: 173,95 m² 

Užitková plocha garáže: 44,30 m² 

Projekt: 2014                                                                           

Realizace: 2017 

Napsat komentář

1 × four =


Koupit předplatné ?>