Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Musíme se vyrovnat hlavně s tvrdostí, tuší před ouverturou ME s Francií křídelnice Krakovičová

První trénink na palubovce haly v lotyšské Rize, kde ve čtvrtek zápasem s Francií vstoupí do mistrovství Evropy, mají za sebou české basketbalistky. A podle vicemistryně světa z roku 2010 Terezy Krakovičové bude velice důležité, aby se národní tým vyrovnal obhájkyním stříbrných medailí především v tvrdosti. Přímý přenos utkání Česko - Francie sledujte od 14:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tereza Krakovičová s míčem v obležení lotyšských basketbalistek
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Výběr trenéra Štefana Svitka přijel do Lotyšska oslabený o několik opor: zranění nepustilo na šampionát pivotku Kiu Vaughnovou, nejlepší střelkyni kvalifikace Alenu Hanušovou, rozehrávačku Petru Záplatovou a ani nejlepší hráčku finále španělské ligy Julii Reisingerovou.

Český tým se tudíž musí obejít bez klasické pivotky. "Nemáme typickou pětku, což Francouzky mají a hrají to přes ně. Musíme si pomáhat, nenechat je dát lehké koše, a když bude nejhůř, tak faulovat a pokoušet se je zdvojovat," řekla Krakovičová.

"Už jsme viděly video, navíc většinu hráček známe. Dvě holky od nás hrají ve Francii a Val (Valériane Ayayiová, pozn. autora) nastupuje za USK Praha. Francouzky mají silný tým, ale jejich akce známe, takže to bude hlavně o tvrdosti a podkošových hráčkách," přidala pivotka Nymburku.

ME rozebral i nový díl Basketbal fokus podcastu: (38:44 - 46:55)

Právě tvrdostí by měly Češky podle Krakovičové nahradit absenci klasických pivotek. "Budeme mít výhodu v rychlosti. Navíc Kamila (Štěpánová) už si na hru na pětce jako jediná z týmu zvykla, hraje už i zády ke koši a občas má i dobré akce. Tak to na ni zkusíme dát, ona to když tak vyhodí a my z toho něco zahrajeme," uvedla.

"Francie má hodně fyzický, agresivní tým, který dobře brání. My se musíme snažit hrát minimálně stejně a vyrovnat se hlavně s tvrdostí, protože v české lize to takové není," dodala Krakovičová. "Navíc si myslím, že jsme pro ně hůř čitelné, protože nemáme stabilního střelce, akorát Kateřinu Elhotovou. Ze zbytku se občas někdo zjeví, takže pro ně bude těžší se na nás připravit." 

Je nám líto, video expirovalo.
Ženská basketbalová reprezentace má za sebou první trénink v dějišti ME

Vedle Francie se české basketbalistky utkají ve skupině také se Švédskem a Černou Horou. Do čtvrtfinále přímo postoupí pouze vítěz skupiny, celky na druhém a třetím místě čeká osmifinále.

Na evropském šampionátu se navíc bude hrát o místo v olympijské kvalifikaci, kam projde šest nejlepších týmů turnaje.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články