Dnes Úterý - zatazeno 11°C
Zítra Středa - obcasny-dest 10°C
Úterý 16. 4. 2024
Svátek má Irena
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Výstavba hřiště, kácení zeleně. Tělocvična vinohradské školy Na Smetance hostila bouřlivou debatu
Úcastníci debaty zaplnili tělocvičnu školy. Foto: P2

Výstavba hřiště, kácení zeleně. Tělocvična vinohradské školy Na Smetance hostila bouřlivou debatu

V tělocvičně ZŠ Na Smetance v Praze 2 se dnes večer konala veřejná debata o multifunkčním sportovišti, které na pozemku této vinohradské školy vzniká. Kácení tamní zeleně vyvolalo v poslední době u části veřejnosti negativní ohlasy, petici podepsaly tři tisíce lidí, takže se dalo očekávat, že debata bude bouřlivá. To se také potvrdilo. Na akci dorazili lidé bojující za zeleň, rodiče podporující rychlé postavení hřiště i kompletní politické vedení městské části.

Dvouhodinová debata začala úvodním slovem ředitelky ZŠ a MŠ Na Smetance Hany Vítové. „Náš společný zájem je ten, aby děti měly kde cvičit během výuky a zároveň sportovat i po jejím skončení. Současné tělocvičny nemají parametry prakticky na nic. Máme tu řadu sportovních kroužků a programů, hřiště potřebujeme a podobně jsou na tom další školy z Prahy 2, které proto budou naše hřiště využívat,“ sdělila.

Následně měl tajemník Úřadu MČ Praha 2 Michal Kopecký krátkou prezentaci. Nejdříve popsal historii projektu, připomněl, že záměr na vybudování sportoviště je z roku 2008. Poté obhajoval potřebu vzniku hřiště a nevyhnul se ani tématu zeleně. „Na kácení vzrostlých stromů jsme získali dendrologický posudek, to byla podmínka magistrátu pro kácení. Kolem nového hřiště budou vysazeny tůje a další dřeviny,“ uvedl.

„Za poslední čtyři roky nechala vysadit městská část přes 550 nových stromů a přes 22 000 keřů a dalších rostlin do parků i ulic, což je v pražských poměrech ojediněle vysoký počet. A ještě bych rád řekl, že jelikož bylo v korunách stromů objeveno hnízdo holuba hřivnáče, počkáme, až vyvede mladé. Dodržujeme zákony,“ pokračoval.

debata-na-smetance3jpg Navázal na něj Jaroslav Šolc (OSB), místostarosta Prahy 2 pro oblast kultury a sportu. „Jsme tady v situaci s nedostatkem multifunkčních sportovišť. Všichni si uvědomujeme, jako moc jsou zapotřebí. A věřte mi, stromy na hřišti nebylo možné zachovat. Oslovili jsme několik specializovaných firem s dotazem, zda je možné strom přesadit. Nedoporučily nám to, strom by prý do dvou let uhynul,“ řekl přítomným.

V debatě krátce vystoupil ředitel TJ Sokol Praha Královské Vinohrady Vladimír Kačírek, který odmítl, že by mohli v této jednotě žáci cvičit. Tento argument totiž v uplynulých týdnech opakovaně použili odpůrci nového hřiště. „Sokol má 1500 členů a 2000 vnějších sportovců. Nikoho nového nepřijímáme, jsme na absolutní hraně možného,“ uvedl.

„Ředitelé dalších škol v Praze 2 si musí pronajímat sportoviště za dost vysoké peníze a děti tam dojíždí,“ řekl tajemník úřadu Kopecký. Zároveň odmítl výtku, že veřejnost nebyla dostatečně informována o projektu nového hřiště. „Když se rušila komunitní zahrada, konala se veřejná debata, kde byly všechny plány vysvětleny,“ sdělil. Připomenul, že od počátku existence zahrady bylo dle smlouvy zřejmé, že je to jen dočasné řešení, než začne stavba hřiště.

Podle starostky Prahy 2 Jany Černochové (ODS) se na vedení radnice průběžně obracejí ředitelé základní škol, že pro své žáky nemají dostatečné kapacity na sportování.

debata-na-smetance2 Postupně vystupovali i odpůrci podoby projektu hřiště, která zahrnovala kácení dřevin. Vzájemně se podporovali tleskáním a hlasitými projevy. „Nám nevadí hřiště, ale to, že se tam kácí. Debata měla být před tím, než se začalo kácet,“ uvedla jedna z příchozích. O slovo se přihlásila i Jana Duchková, ta byla do roku 2015 místostarostkou Prahy 2 odpovědnou za oblast školství. Řekla, že když byla součástí vedení radnice, ředitelka školy Vítová jí ujistila, že kapacity školy pro sportování jsou dostačující.

Vítová okamžitě reagovala: „Já o nové sportoviště usiluji dlouhodobě, ale je fér říct, že v roce 2011 bylo rozhodnuto, že budu vyjmuta ze správy, takže vznik nového hřiště už nebyl v mé gesci. A jen jsem se s hořkostí dívala na to, jak na místě zamýšleného hřiště vzniká komunitní zahrada. Ta pro nás nikdy nic neudělala. Jednou nám její členové nabídli, ať se tam jdeme podívat, ale ať za děti hezky zaplatíme. A ještě chci říct jednu věc, povrch malého hřiště, které tu máme, poničily kořeny kaštanu, který tam roste.“

S kritikou kácení na hřišti u školy Na Smetance vystoupil Zbyšek Stýblo, autorizovaný architekt a pedagog na Fakultě architektury ČVUT v Praze.  „Dětem dáte příklad, že když se dělá sportoviště, tak se musí pokácet příroda. V tom projektu mi chybí pestrost pro mimoškolní využití,“ uvedl. Dále zkritizoval plánované umístění i polohu hřišť. „A ta nafukovací hala podle současného návrhu nebude dobře fungovat,“ dodal.

Místostarosta Prahy 2 pro oblast dopravy, financí a investic Jan Korseska (ODS) reagoval: „Žádná hala není součástí stávajícího projektu. Zamýšlíme se, jak zajistit celoroční provoz hřiště, a jednou z variant je hala, ale zatím zdaleka není nic rozhodnuto.“

Na Stýbla reagoval i ředitel ZŠ Londýnská Martin Ševčík, který vznikající hřiště v navržené podobě naopak hájil. „Jsou sporty, kdy potřebujete více hřišť naráz, mám na mysli třeba přehazovanou. Takže fakt, že tady jsou navržena na sportoviště tři hřiště, je správný,“ uvedl. Zároveň podotkl, že zachování stromů by mělo i stinné stránky. Na hřiště by se nedostaly například v případě nouze sanitní či hasičské vozy a ze stromů by padaly na hřiště nečistoty a výkaly ptactva.

Z pléna zazněl další odborný hlas, tentokrát zahradního architekta působícího v České zemědělské univerzitě v Praze. „Strom má vysokou hodnotu, ale může ustoupit, pokud je zájem odůvodnitelný, což se podle mě v tomto případě děje. Měli bychom se vždy na věc dívat jako celek,“ uvedl.

V debatě vystoupila i Eva Tylová (Piráti), členka Výboru pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí pražského zastupitelstva. Primátor metropole Zdeněk Hřib (Piráti) ji prý požádal, aby přednesla jeho stanovisko. „Stromy potřebujeme v ulicích. Ten projekt mohl být jiný a mohl zachovat stromy. Tím by to bylo pro životní prostředí i pro děti příznivější,“ sdělila.

„Když jsem ten projekt před třemi lety poprvé viděla, jeho brutalita mě šokovala. Stožáry, nafukovací hala. Ty javory byly velice cenné stromy, dostalo se mi výsměchu, když jsem navrhla jejich záchranu,“ řekla jedna z příchozích občanek. „Nechápu, proč jste projekt nekomunikovali s veřejností, proč jste nezadali projektantovi, aby počítal se záchranou stromů,“ pokračovala.

debata-na-smetance1 Reagoval Václav Vondrášek (ODS), místostarosta Prahy 2 pro oblast životního prostředí. „Kdybychom tam stromy nechali, hřiště by bylo po dokončení paskvil. Snažili jsme se stromy zachovat, ale nešlo to,“ řekl.

Vystoupili i rodiče dětí a vadilo jim, že se debata stáčí jen na stromy. „Mě jako rodiče hlavně zajímá, kdy bude hřiště zkolaudované,“ řekla občanka. „Kolaudace bude na začátku příštího školního roku, ale jen v případě, že už nebudou vytvářeny cíleně další překážky,“ reagoval místostarosta Prahy 2 pro oblast správy majetku Michael Grundler (TOP 09).

„Vraždit šedesátileté stromy bylo zbytečné, byla to jen otázka zadávajícího projektu. Lze stavět a přitom zachovat stávající výsadbu. U nových stromů bude trvat třicet let, než budou plnit svou funkci,“ zlobil se jeden z občanů.

„Kdo nedokáže pochopit, že kvůli stromům nevjedou na hřiště sanitky a hasiči, tak mu není pomoci,“ reagovala místostarostka Prahy 2 pro oblast sociální, zdravotnictví a podporu podniků Alexandra Udženija (ODS) na tuto a další opakované výtky, že stromy mohly na pozemku zůstat a být součástí hřiště.

 „Když se kácely v minulosti stromy v severní části Karlova náměstí, lidé se k nim přivazovali. Stejně tak na Grébovce. A dnes ji veřejnost chválí, jak je v ní fajn. Zkuste ten projekt posuzovat nejen z pohledu svého zaměření a politického přesvědčení, jinak se nikam neposuneme,“ vzkázal kritikům místostarosta Vondrášek.

S přibývajícím hlasem se debata zostřovala, debatující občané se při vystoupeních překřikovali a hlučili i při vystoupení komunálních politiků.

„Centrální Praha má nedostatek sportovišť. Věřím ředitelce, že ví, jaké hřiště potřebují. Věřím jí, že hřiště má mít tyto parametry. Jsem zastánce ochrany prostředí, ale nešlo to jinak,“ řekl místostarosta Šolc.

Za odpůrce kácení vystoupil i dendrolog z Brna. „Zpracoval jsem posudek a z něj mi vyšlo, že kácení nebylo nutné. I z hlediska sanitek se to dalo řešit jinak,“ uvedl.

debata-smetanka-reditelka „Každý máme nějaký názor a prosazujeme ho. Musíme však hledat kompromisy. Věřím, že to v duchu hledání kompromisů bude pokračovat. Věřím, že se žáci naší školy hřiště brzy dočkají,“ řekla ve svém závěrečném vystoupení ředitelka ZŠ a MŠ Na Smetance Hana Vítová.

Na závěr debaty ještě jednou vystoupila starostka Prahy 2 Jana Černochová: „Praha 2 nic neporušila a postupuje podle předpisů. Není pravda, že bychom se o projektu nebavili s veřejností. Na každém jednání zastupitelstva se hřiště na Smetance řeší v rámci interpelací. A ještě bych ráda připomněla, že projekt hřiště v budované podobě, která vyvolává emoce, podpořil magistrát kladným stanoviskem a dotací. Magistrát, kde koalici vede Pirát Zdeněk Hřib, který se nyní staví do role zachránce stromů na hřišti."


Autor: Jan Puci

Komentovaná vycházka po Praze 10

Včera v 18:45

Vydejte se na průzkum desáté městské části a objevujte ji hned několika způsoby.

Ples Prahy 1 na Žofíně pomůže onkologickým pacientům

Včera v 11:55

V pátek 12. dubna se uskutečnil Ples Prahy 1 na Žofíně. Ples první městská část letos pořádala ve spolupráci s nadací Pink Bubble. Získané finanční prostředky pomohou mladým lidem překonávat onkologická onemocnění.

Corgi Race Cup v Praze 4

Včera v 08:44

Corgi Race Cup pro milovníky tohoto psího plemene se koná v sobotu 27. dubna.

Dotační program podpoří inovační akce

Včera v 08:07

Rada hl. m. Prahy minulý týden schválila Program na podporu akcí v oblasti inovací v hlavním městě pro rok 2024. Program spouští město s cílem poskytovat podporu inovačním akcím systematicky a předvídatelně. K financování akcí z tohoto programu Praha pro rok 2024 vyčlenila...

Čarodějnice v parku U Čeňku

Včera v 06:17

Odpoledne se zábavou, občerstvením, aktivitami a pálením čarodějnice. V úterý 30. dubna si můžete užít zábavu v parku U Čeňku.

V Praze 15 se vzpomínalo na Antonína Švehlu

14. dubna 2024 v 11:33

Zástupci patnácté městské části, spolků a organizací se včera sešli, aby si připomněli 151. výročí narození prvorepublikového státníka a hostivařského rodáka Antonína Švehly.

Srdíčkové dny pomohou mamince Emminky

14. dubna 2024 v 11:24

Již před bezmála čtvrtstoletím vznikl hlavách zakladatelů obecně prospěšné společnosti Život dětem projekt Srdíčkových dnů. Celorepublikové sbírky na pomoc rodinám s váženě nemocnými dětmi. Její jarní část proběhne v ulicích českých, moravských a slezských měst a obcí v týdnu od 15. do 19. dubna....

V Praze se konalo sympozium o jaderné spolupráci mezi ČR a Jižní Koreou

14. dubna 2024 v 11:19

V Praze se čtvrtek odpoledne konalo sympozium o jaderné spolupráci mezi ČR a Jižní Koreou, resp. jihokorejskou firmou KHNP. Ta mimo jiné podala i nabídku na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, a i když dosud v Evropě nic nepostavila, může se pyšnit téměř padesáti roky zkušeností se stavbou a...

Další články
Nahoru