MHF Český Krumlov jedná s Plácidem Domingem

Mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov nabídne od 19. července do 10. srpna 2019 celkem 23 koncertů. V programu letošního 28. ročníku jsou americká vokální skupina Take 6, zpěváci z Broadwaye i barokní opera Georga Friedricha Händela. Dva koncerty v boletickém kostele připomenou 30 let od pádu železné opony. Novinkou budou filmová promítání. Prodáno je 6400 vstupenek, rozpočet akce je 38,6 milionu Kč. Loni MHF přilákal téměř 21.000 lidí.
Český Krumlov (zdroj Wikipedia Commons)

Na jubilejní 30. ročník by mohl přijet operní pěvec Plácido Domingo. Vedení MHF s ním jedná, řekl prezident festivalu Jaromír Boháč. Domingo na festivalu zpíval již v roce 2011.

Letošní ročník zahájí galavečer u barokní fontány v zámecké zahradě, přiblíží dobu francouzského krále Ludvíka XIV., zazní hudba Jeana-Baptisty Lullyho, který byl králův dvorní skladatel. Dochovala se choreografie tance s názvem Tanec krále slunce, bude součástí večera.

Na akci přijede 20. července skupina Take 6, desetinásobní držitelé ceny Grammy, kteří zpívali mimo jiné s Rayem Charlesem, Ellou Fitzgeraldovou i Whitney Houstonovou. Na festivalu zazní i barokní opera Terpsichora od G. F. Händela z roku 1734, v programu jsou i muzikálový večer, symfonická pocta Michaelu Jacksonovi, houslista Ivan Ženatý, Lenka Filipová nebo arménský The Naghash Ensemble.

Novinkami jsou filmové projekce v Pivovarské a klášterní zahradě. MHF posílil doprovodné programy. Ředitel pořádající agentury Auviex Jakub Teplý řekl, že meziročně je prodáno o 25 procent vstupenek více, a to 6400. “Chceme, aby se prodalo 10.5000 vstupenek. Vyprodané je barokní divadlo,” řekl Teplý. Senioři budou mít nově slevu deset procent.

Hrát se bude v Pivovarské zahradě, Zámecké zahradě a jízdárně, Maškarním sále, barokním divadle i boletickém kostele. Rozpočet festivalu je 38,6 milionu Kč. Jihočeský kraj přispěl 1,5 milionu Kč, meziročně o 300.000 Kč více, město Český Krumlov částkou 950.000 Kč. Od ministerstva kultury by měl festival dostat 6,2 milionu Kč.

MHF druhým rokem spolupracuje s pražskou ZUŠ Jaroslava Ježka pro zrakově postižené studenty. Z prodeje každé vstupenky dává festival škole pět korun, peníze jdou na noty v Braillově písmu, řekla mluvčí MHF Mirka Štípková. V budoucnu by mohly být festivalové koncerty i v klášterních zahradách, na náplavce či v pivovaru.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat