Kozí kolostrum jako biologické zlato

koza

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V dobách našich babiček a prababiček byla koza nedílnou součástí každého statku či dvora. Lidé už tehdy věděli, že právě kozí mléko má na jejich organismus velmi příznivý vliv a pili jej v mnohem větším množství než lidé v dnešní době. Málokdo však ví, že už odjakživa lidé konzumovali i kozí kolostrum, také známé pod názvem mlezivo. A právě kolostrum je tekutina, která obsahuje velké množství unikátních a účinných látek, které jsou pro lidský organismus velmi prospěšné a pomáhají našemu organismu s celou řadou problémů.

Co je kolostrum a proč je označováno jako biologické zlato?

Prvních pět dní po porodu koza produkuje mléku podobnou tekutinu, která v sobě obsahuje řadu biologicky aktivních látek. Kozí kolostrum je něco jako nositel informace – velká nesourodá skupina různých imunitních látek a informačních molekul, které organismu předávají informaci, jak má imunitní systém správně fungovat.

V kozím kolostru jsou nejvíce zastoupeny: imunoglobuliny, laktoferin, vitamíny, cytokin, růstové hormony, biominerály, antibakteriální a antivirové látky, interferon a další. Právě tyto látky pomáhají našemu tělu obnovit a posílit imunitu (obranyschopnost organismu), díky čemuž se můžeme vyhnout velké škále onemocnění. Kolostrum je vhodné užívat jako prevenci, ale i pro zkrácení doby rekonvalescence, pokud již nemoc propukla.

Velkou výhodou kozího kolostra je to, že je vhodné i pro lidi, kteří trpí intolerancí na laktózu. Kozí mléko bývá tolerováno i mnohými alergiky na mléčnou bílkovinu z toho důvodu, že má  oproti kravskému mléku nižší obsah α-s1 kaseinu a vyšší obsah α-s2 kaseinu.

Kozí kolostrum pomáhá:

  • posiluje imunitní systém, díky čemuž je organismus posílen a lépe se brání před onemocněním
  • zmírňuje projevy kožních onemocnění – například lupenky, ekzémů a jiné
  • výrazně usnadňuje a zkracuje léčbu nemocí jako jsou: rýma, záněty horních a dolních cest dýchacích, virózy, astma
  • chronická bronchitida, borelióza, afty a opary
  • podporuje hojení po operacích či úrazech
  • pomáhá při rekonvalescenci po onkologické léčbě
  • udržuje v rovnováze imunitní systém: má významnou roli při léčbě autoimunitních onemocněních (alergie, roztroušená skleróza, celiakie, astma a další)
  • proti-infekční a protizánětlivý efekt napomáhá při onemocněních srdce a cévního systému
  • kolostrum podporuje regeneraci poškozených buněk, cév a srdce a napomáhá zabránění vzniku aterosklerózy či mírní její projevy a následky
  • napomáhá při regeneraci po sportu: umožňuje zachovat správnou imunitu i při intenzivní fyzické námaze
  • je bráno jako pomocník proti únavě, stresu, a při přepracování

Co kůzlata?

Kolostrum bezesporu odjakživa patří novorozeným mláďatům. Pokud se jim nedostane dostatečného množství kolostra do pár hodin po porodu, může být jejich život v ohrožení a nebo si ponesou následky po celý život. Vždy se dbá na to, aby se  jako první po porodu dosyta napilo mládě a až poté sám farmář část mleziva odebere. Dále se už od stejné kozy mlezivo daný rok neodebírá. Tím se zajistí kvalitní výživa mláděte v jeho raném věku a prospěšný růst. Při výběru kolostra by si měl kupující zjistit, odkud mlezivo kupuje, a zda výrobce dbá na to, aby došlo k prvnímu napití mláděte mlezivem. Také by mělo být kolostrum odebráno nejpozději do 12 hodin po porodu, kdy je zastoupení účinných látek nejvyšší.

 

kozy Bylo zjištěno, že kozy, které se nepasou, mají celkově horší imunitní systém. To se projevuje větším sklonem k infekcím, a také se u těchto zvířat objevují virová onemocnění, která se u pasoucích koz nevyskytují. Právě díky pastvě se do mleziva dostávají látky, které se nacházejí v bylinách a venkovních porostech. Koza si sama z bylinek vybírá to nejlepší a přirozenou cestou se prospěšné látky dostanou až do kolostra. Ne nadarmo se tedy říká: mlsná jako koza.

Po odebrání kolostra farmářem a následném převezení do výroby se kolostrum nehomogenizuje, neodtučňuje ani tepelně neupravuje. Pasterací by se velmi rapidně snížil obsah aktivních látek v kolostru. Z důvodu, že není kolostrum tepelně ošetřeno, je z každé odebrané dávky mleziva zaslán vzorek na laboratorní vyšetření. Po získání kladných výsledků se kolostrum dále zpracovává.

Při klasickém či sprejovém sušení dochází k degradaci účinných látek. Proto některé firmy používají pro sušení kolostra nejšetrnější metodu a to sušení mrazem neboli lyofilizaci. Před zahájením samotného procesu sušení mrazem je kolostrum šokově zmrazeno na -30°C a dále se přechází k samotné lyofilizaci. K tomuto sušení dochází ve vakuu pod nízkým tlakem a teplotou při -60°C. Voda obsažená v kolostru přímo sublimuje (tedy se rovnou vypařuje). Při sušení při využití tepla dochází k degradaci účinných složek, při lyofilizaci však k degradaci těchto látek nedochází.

V různých částech České a Slovenské republiky se vyskytují mimo běžné rostliny také některé druhy bylin a travin, které v jiných oblastech nerostou a ty přenášejí do kolostra své prospěšné látky.

Jaký druh kolostra si vybrat? Proč je kozí účinnější než kravské?

Na trhu se dá najít několik značek kozích koloster od různých prodejců. Je proto důležité si opravdu zjistit, jakým způsobem bylo kolostrum dané značky zpracováno a zda si zachovalo co největší množství prospěšných látek. Velmi často narazíte na kravské kolostrum, které bývá levnější.

Kozí kolostrum obsahuje větší množství biologicky aktivních látek než kravské kolostrum. Navíc má ještě několik výhod navíc:

  • Obsahuje větší množství vitamínu D, který je významný pro silné kosti a správné fungování imunity. Také má o 30% větší zastoupení vápníku, což je významné pro dobrou činnost svalů a regulaci srdečního rytmu,
  • je vhodné pro lidi s alergií na mléčnou bílkovinu,
  • kozy jsou chovány na pastvě, což u většiny krav, od kterých některé firmy odebírají kolostrum, není běžná praxe. Kráva tedy nemá možnost si vybrat traviny a byliny, které by sama chtěla a do jejího kolostra se dostanou pouze látky z krmiva, které jí podává chovatel,
  • kozí kolostrum obsahuje látku Ubichom 50, která patří mezi látky, chránící tělo před rakovinou,
  • mohou jej užívat i lidé s intolerancí na laktózu.

Kolostrum je vhodné pro dospělé i děti!

Kolostrum bychom doporučili každému, kdo chce svému tělu pomoci při zdravotních problémech či ho využívat jako prevenci. Hodí se převážně pro děti, které jsou často vystaveny epidemiím ve školách a školkách. Z legislativních důvodů výrobce doporučuje kolostrum podávat dětem starším 3 let.

Jestliže chcete podpořit také své sportovní výkony, je kolostrum vhodné i pro sportovce, kteří s ním mají pozitivní zkušenost jako například čeští olympionici Jiří Prskavec a Josef Kulhavý.