Architektura / industriální a technické stavby

První „živá hala“ na světě podle návrhu Zdeňka Fránka reaguje na klimatickou krizi

Výrobní a stavební firma LIKO-S představila svou novou výrobní halu, která se do světa stavebnictví a architektury zapisuje jako první „živá hala“ na světě. Za návrhem stavby, jejíž střechu i stěny porůstá bezmála 70 druhů rostlin, stojí renomovaný architekt Zdeněk Fránek. Návrh budovy reaguje především na současnou klimatickou situaci.

Tereza Hůrská , 26. 6. 2019

Za svůj přínos zelenému stavění se Libor Musil stal v roce 2017 laureátem ekologického ocenění Cena Josefa Vavrouška. Další úspěch si pak zakladatel a majitel výrobní a stavební firmy LIKO-S, která se specializuje na výrobu interiérových příček, montovaných hal, ale také na distribuci zelených fasád a střech, na své konto připsal minulý týden. Ve Slavkově u Brna, kde firma LIKO-S sídlí, totiž představil první živou halu na světě.  

„Tempo urbanizace krajiny klasickými stavebními metodami překročilo na severní polokouli bod zvratu, rovnováha v přírodě se hroutí a krajina se již nestačí regenerovat. Každá další stavba působí jako zářič tepla a nositel sucha. Svému okolí neposkytuje žádnou chladicí alternativu. Lesy jsou na ústupu a propadli jsme se do spirály zániku,“ komentuje Musil. Koncept staveb, na nichž se podílí firma LIKO-S, je tak postaven na respektu k přírodě a snaze eliminovat negativní klimatické a přírodní jevy, jako jsou radiace tepla či vysoušení krajiny, jež s sebou vznik nového objektu ve většině případů přináší. 

S návrhem nové výrobní haly LIKO-Vo se úspěšný podnikatel obrátil na architekta Zdeňka Fránka. Oba sdílejí kritický pohled na současný stav životního prostředí a stejný je také jejich přístup k řešení staveb, což se projevilo již před několika lety, kdy pro společnost LIKO-S Fránek navrhl zelené administrativní sídlo LIKO-Noe. Spolupráce mezi architektem a investorem i principy a technologie uplatněné v rámci kancelářského objektu se osvědčily a v případě nového projektu tak nebyl důvod cokoliv měnit. 

Foto: eArch

Stejně jako starší LIKO-Noe tak i průmyslová hala Liko-Vo využívá veškerých „ekologických systémů“, na něž se firma specializuje. Její koncept stojí na přírodní tepelné stabilizaci, k níž přispívají zelené fasády a střecha, zabraňující radiaci tepla a zbytečnému přehřívání objektu. Oproti běžným halovým objektům se standardním opláštěním, nad nimiž se horký vzduch dokáže ohřát až na 80° C, jsou zelené stěny haly LIKO-Vo schopny své okolí ochladit o celých 10 stupňů. Kromě tepelné izolace se pak zelené plochy slavkovské haly podílejí na zachytávání vody a celkově tak přispívají k rozvoji flóry i fauny v okolí objektu. Díky zabudovanému systému kořenové čistírny vod jsou fasády také schopny recyklovat veškerou odpadní vodu z objektu, která může být následně použita například ve formě závlahy. 

Stěny haly navrhl architekt Fránek jako prolamované a zelení porostlé plochy tak prostřídal velkoformátovým prosklením, které vzhledem ke své severní orientaci propouští do interiéru dostatek přirozeného světla, nikoliv však slunečního tepla, díky čemuž se stavba nepřehřívá. Nepříjemně vysokým teplotám v interiéru brání také částečné zapuštění objektu do země z jižní strany. Díky důmyslnému použití zelených fasád a jejich vhodné orientaci ke světovým stranám je tak objekt schopen nabídnout příjemné vnitřní prostředí i bez klasického klimatizačního systému.  

Foto: eArch

Zeleň hojně uplatněná v exteriéru se „prorostla“ i do vnitřních prostor haly, kde v podobě popínavých rostlin zpříjemňuje zaměstnancům LIKO-Vo pracovní prostředí. Kvalitu a pohodlí pracovního prostředí umocňuje také nadstandardně řešená denní místnost. „Zázemí s moderní relaxační místností je propojeno se vsakovací zahradou a jezerem. To vytváří mikroklima pro pěstování bylin, keřů a stromů poskytujících jedlé plody,“ doplňuje architekt Zdeněk Fránek.  

Nová výrobní hala LIKO-Vo vznikla pod záštitou Ministerstva životního prostředí, její realizaci podpořila také Česká rada pro šetrné budovy. „Doufáme, že projekt LIKO-Vo inspiruje další investory a architekty průmyslových staveb jak u nás, tak v zahraničí. Vzhledem k abnormálně vysokým teplotám a minimu srážek v posledních letech začala města bojovat proti tepelným ostrovům zelenými střechami budov. A totéž je potřeba začít i na průmyslových pozemcích,” míní Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy.

Foto: eArch

Foto: eArch

  • Autoři: Zdeněk Fránek
  • Ateliér: Fránek Architects
  • Země: Česká republika
  • Generální dodavatel: LIKO-S
  • Město: Slavkov u Brna
  • Ulice, číslo: U Splavu, 1419
  • PSČ: 68401
  • Datum projektu: 2018
  • Realizace: 2019
  • Předpokládaná letní teplota povrchu živé haly LIKO-Vo: fasáda 28 °C, střecha 31 °C (Letní teplota povrchu standardní haly: fasáda 55 °C, střecha 77 °C)

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři