Hlavní obsah

7 knih, které ovlivnily vaše dětství: Už je četly vaše děti?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Možná už jste zapomněli, co jste četli před rokem, ale zcela jistě si pamatujete některé knihy z dětství. Poutavé příběhy plné dobrodružství, které jste toužili prožít. Jsou knížky, jež nestárnou, a jejich příběh má sílu i desítky let po vydání. Jaká starší díla osloví i dnešní děti?

Článek

Děti prý nečtou a jsou pořád on-line... Ano, s mobilem v ruce je přistihnete velmi často. Ale čtou, třeba právě i na tom telefonu – a některé knížky preferují v audioverzi. Možností, jak se dnes k textům dostat, je spousta, a je jen na vás, abyste vztah dětí ke knihám posilovali.

Možná mají potomci pocit, že je vaše mládí prehistorie a doba bez internetu a mobilního telefonu musela být k uzoufání nudná. Ale věřte nebo ne, knížky vašeho dětství je nudit nebudou. Které příběhy milovaly generace rodičů a prarodičů a mají co říct i mladé generaci 21. století?

1. Pipi Dlouhá punčocha (1945)

Jestli někdo umí pracovat s dětskou fantazií, tak je to Astrid Lindgren (1907–2002). Jednou z jejích nejznámějších hrdinek je Pipilota Citrónie Cimprlína Mucholapka Dlouhá punčocha, která žije sama ve vile Vilekule. Děti jsou z ní paf a dospělí ji chtějí zachraňovat, protože je to přece osamělé malé dítě. Pipi je copatá, pihatá, svobodná, veselá, silná, originální, ničeho se nebojí, má doma koně Alfreda a opičku pana Nilssona. Každé dítě by s Pipi chtělo prožívat její taškařice včetně záchrany tatínka ze zajetí pirátů. Až najdete ratolesti spát s nohama na polštáři a hlavou pod pokrývkou, buďte ujištěni, že je Pipi pohltila.

Foto: Archiv firmy

V roce 2014 vydalo nakladatelství Albatros Pipi Dlouhou punčochu s ilustracemi Adolfa Borna (1930–2016). Švédský televizní seriál na náměty knížky měl premiéru v roce 1969Foto: Archiv firmy

2. Hoši od Bobří řeky (1937)

Hodnoty legendárního Jaroslava Foglara (1907–1999) jsou nesmrtelné. Jeho hrdinové touží po dobrodružství, ústředními motivy příběhů jsou síla přátelství, odvaha a úcta k přírodě. Slavná kniha poskytuje návod, jak být ušlechtilý, zdatný a správný chlapec. Hoši pod vedením Rikitana tráví léto ve Sluneční zátoce, loví bobříky a učí se, jak být v přírodě naprosto soběstační. Idylické soužití jim narušuje Zelená příšera, ale nakonec se ukáže, že to není jen tak nějaký záškodník... Foglarovky osloví spíš kluky, ale i holky toužící po dobrodružném létě tu najdou inspiraci.

Foto: Archiv firmy

Ač patří Foglarovy knihy k nejoblíbenějším, dlouho je nebylo možné v knihkupectví koupit: nejdřív je zakázali nacisti a potom komunisti. Tito Hoši od Bobří řeky vyšli v nakladatelství Albatros v září 2018Foto: Archiv firmy

3. Staré řecké báje a pověsti (1958)

Eduard Petiška (1924–1987) zpracoval výběr nejzajímavějších starořeckých mytických příběhů. Chytře je převyprávěl pro děti, které po desetiletí oceňují, jak čtivě a moderně jsou báje o řeckých bozích a hrdinech sepsány. Děti asi už slyšely o statečném Herkulovi, mazaném Prometheovi, který stvořil člověka, o bohyni lásky a krásy Afroditě, nádherné dívce Europě, která okouzlila vládce bohů Dia, o jednookém obru Kyklopovi, nebezpečných Sirénách a Múzách, které inspirovaly umělce. A díky knížce proniknou do napínavého světa mýtů zase o kousek víc a jako bonus získají klasické vědomosti tou nejpřirozenější formou.

Foto: Archiv firmy

V roce 2017 vyšly Staré řecké báje a pověsti v Ottově nakladatelstvíFoto: Archiv firmy

4. Bylo nás pět (1946)

My hoši, co spolu chodíme, zažíváme rozličná dobrodružství. Petr Bajza a jeho čtyři věrní přátelé jsou hrdinové, které milují malí i velcí. Karel Poláček (1892–1945) je dokonalý vypravěč, však také vzpomíná na své dětství v Rychnově nad Kněžnou – knihu dokončil v roce 1943 krátce předtím, než musel odejít do terezínského ghetta. Vyjít mohla až po válce. Žák čtvrté třídy Péťa mimořádně zábavným způsobem představuje čtenářům předválečný život na maloměstě. Příběh se dočkal populárního televizního zpracování v šestidílném seriálu (1994).

Foto: Archiv firmy

Příběhy Péti Bajzy a jeho kamarádů vyšly před třemi lety v Albatrosu v obnoveném vydání s ilustracemi legendární Heleny Zmatlíkové (1923–2005)Foto: Archiv firmy

5. O letadélku Káněti (1957)

Bohumil Říha (1907–1987) uměl pro děti psát jako málokdo. Kdo by neznal Honzíkovu cestu (1954)! Stejně populární příběh o letadélku vypráví příhody Vojty, Anežky a Pepíčka – vesnických dětí, které jsou fascinované místním letištěm s hangárem. Prožívají tu dobrodružství a plní si sen mnoha malých dětí – naučí se létat. A dokonce zachrání život pilotu Hejdukovi, kterému se porouchá letadlo.

Foto: Archiv firmy

Spojení Bohumila Říhy a ilustrátorky Heleny Zmatlíkové, to je záruka kvality. O letadélku Káněti vyšlo v nakladatelství Axióma roku 2016Foto: Archiv firmy

6. Dvacet tisíc mil pod mořem (1870)

Ono je vlastně jedno, kterou verneovku vytáhnete, Jules Verne (1828–1905) byl pan Vypravěč a jeho příběhy chytnou a nepustí. Francouzský profesor Aronnax pronásleduje na fregatě neznámého mořského netvora, který ohrožuje námořní plavbu a napadá lodě. Nejedná se ale o velrybu nebo jiné obrovské zvíře, ale o obdivuhodnou ponorku Nautilus, jíž velí záhadný kapitán Nemo. Profesor se svým sluhou a harpunářem jsou po srážce fregaty s ponorkou zajati a uvězněni. Na Nautilu tak prožijí neuvěřitelné příhody a poznají nádherný podmořský svět.

Foto: Archiv firmy

Před čtyřmi lety vyšel román Dvacet tisíc mil pod mořem v Edici Knihy Omega v překladu Jaroslava Janečka (1870–1953). Dobrodružství bylo předlohou českému televiznímu filmu, roku 1980 ho natočil Pavel Kraus († 88) podle scénáře Radka Johna (64)Foto: Archiv firmy

7. Znamení Blíženců (1994)

Lenka Lanczová (*1964) napsala desítky úspěšných dívčích románů. Mohlo by se říct, že jsou to jen lepší harlekýnky, ale autorka umí skvěle vykreslit emoce mladých lidí, psát jejich jazykem, v románech se objevují i silná sociální témata, s nimiž se mladí potkávají a špatně se o nich mluví. Znamení Blíženců je první ze série o Evě a Davidovi. Hlavní hrdinové se tu poznávají, nesmělou Evu „vílu“ starší David „Dick“ okouzlí a dodá jí sebevědomí. Kdo by řekl, že z letní lásky bude nakonec láska životní!

Foto: Archiv firmy

Kniha Znamení Blíženců je prvním dílem trilogie Blíženci a poprvé vyšla v roce 1994. Ve Vydavatelství Víkend vyšla knížka mimo jiné i v roce 2011Foto: Archiv firmy

Reklama

Související témata:

Načítám