Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Letní průjmy – v zahraničí i na zahradě

(25. srpna 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2443x )

Stačí málo – zmrzlina od egyptského prodavače, koktejl v thajském baru nebo jen nepropečený steak při grilování, a průjem je na světě. V létě jsou lidé průjmovým onemocněním vystaveni nejvíce – teplo nahrává množení bakterií jak ve vodě, tak v potravinách. Lidé cestují do exotických zemí s nižšími hygienickými standardy, mění svůj zaběhlý režim a stravovací návyky.

shutterstock.com

Za průjem se považuje časté vyprazdňování řídké a neformované stolice – obvykle více než třikrát denně. Rizikem akutního průjmu je ztráta minerálů a tekutin, která může vést k dehydrataci s následným kolapsem, k poruchám srdečního rytmu až ke ztrátě vědomí. Ohroženou skupinou při průjmu jsou především staří lidé, malé děti, nemocní užívající dlouhodobě diuretika nebo digoxin, nemocní po cévní mozkové příhodě a diabetici.

Infekční a neinfekční průjem

V první řadě je nutné si uvědomit, že průjem mohou vyvolat infekční a neinfekční příčiny.

Neinfekční průjem

Neinfekční průjem při cestách souvisí se změnou jídelníčku a okolního prostředí (vzduch, kontaminanty) a s tím, že naše tělo přijímá pro něj nezvyklé pokrmy a kombinace (ovoce, koření, větší množství tuků apod.). Samostatnou kapitolou je pak tzv. cestovní horečka, při níž je průjem vyvolán stresem spojeným s cestou. Zatímco cestovní horečka zpravidla rychle zmizí po příjezdu na dovolenou, v ostatních případech je tomu jinak.

Infekční průjem

Mezi hlavní infekční viníky patří bakterie, které mohou za 8 případů z 10. Více než 50 % všech průjmů cestovatelů vyvolávají Escherichia coli. Dále se jedná například o salmonelózu nebo úplavici. Zbývajících dvacet procent si pak rozdělí paraziti a viry.

Pokud zůstanete v České republice, váš průjem bude mít na svědomí pravděpodobně právě některá z bakterií. Důvodem bakteriálních střevních komplikací je často nedostatečně tepelně upravené maso při grilování (v případě kampylobakteriózy pozor na kuřecí). Též je třeba si uvědomit, že v teplém počasí se potraviny rychleji kazí a že improvizované podmínky u prodejního stánku na koupališti nebo hudebním festivalu nemusí zaručit potřebnou skladovací teplotu (o složitosti dodržovat další hygienické návyky nemluvě).   

Jak se průjem projevuje? 

Řídká stolice není jediným projevem průjmového onemocnění, může ji doprovázet:

  • zvracení,
  • bolest břicha,
  • křeče v oblasti podbřišku,
  • únava,
  • nechutenství,
  • zvýšená teplota.

Léčba průjmu

Základem léčby průjmů je:

1. Dostatečný příjem tekutin

Pro dospělé  2-3 litry denně. Nevhodné jsou hodně slazené nápoje.

Nedostatečný příjem tekutin se projevuje dehydratací – oschlé sliznice, žízeň, bledá pokožka, únava, podrážděnost, neklid, snížená sekrece slz, snížené močení, pokles elasticity pokožky.

U nemocných se známkami dehydratace, u malých dětí a u rizikových pacientů se doporučují k doplnění tekutin orální rehydratační roztoky. Lze je koupit v lékárně (např. Kulíšek, Enhydrol, ORS Hipp, IONTIA Prebio aj.) nebo se dá připravit domácí roztok: 8 lžiček cukru, 1 lžička soli, šťáva ze 2 pomerančů a doplnit převařenou vodou do 1 litru. Dospělí by měli vypít 250-500 ml během hodiny, děti polovinu.

2. Dieta

Doporučuje se častější dávkování jídla v menších porcích. Vynechává se strava s vysokým obsahem cukrů, tuků a vlákniny. Vhodné potraviny jsou: pečivo, suchary, piškoty, bramborová kaše, rýže, banány a mrkvový odvar.

3. Léky

Pro zmírnění obtíží používáme léky tzv. antidiarhoika. Podle charakteru obtíží a pravděpodobné příčiny průjmu můžeme použít tato volně prodejná léčiva:

  • Na průjem vyvolaný nevhodnou potravou nebo na lehčí formu infekčního průjmu vyvolaného viry a bakteriemi jsou vhodná tzv. střevní adsorbencia (Smecta, uhlí)Bezesporu nejznámějším prostředkem proti průjmu je “černé uhlí”, prodávané pod názvem Carbotox. Pokud pacient užívá jiná léčiva, je třeba je užít s odstupem 2 hodin od střevních adsorbencií. Pro rychlejší účinek lze tablety uhlí rozkousat.
  • Na průjem vyvolaný bakteriemi se zvýšenou teplotou, po požití kontaminované vody a potravin je vhodné použít tzv. střevní antiseptika (Enditril). 
  • Další variantou léčby neinfekčních průjmů může být tzv. antimotilikum (Imodium, Loperon, Lopacut) – nesmí se ale podávat při infekčních průjmech (s vysokou horečkou, bolestí břicha, krví či hlenem ve stolici).
  • Z dalších volně prodejných přípravků lze použít Hidrasec, TasectanEnterosgelprobiotika nebo bylinné čaje (čajová směs Tormentan).

Volně prodejné léky na průjem zakoupíte na Lékárna.cz.

Kdy je nutná návštěva lékaře

  • průjem trvající i přes samoléčbu více než 3 dny (dospělí) nebo více než 2 dny (děti),
  • krev nebo hlen ve stolici,
  • horečka nad 39 °C,
  • přetrvávající bolesti břicha.

Průjem u dětí

U dětí je třeba dodržovat stejné zásady ohledně pitného režimu a diety.

Od 1. týdne věku se dá použít rehydratační roztok k doplnění tekutin – připravuje se těsně před použitím, podává se nejlépe chlazený, po lžičkách (nebo stříkačkou přímo do úst u malých dětí). Podává se v dávce 30-50 ml/kg tělesné hmotnosti po dobu 4 hodin (např. 5-10 ml roztoku vždy po 5-10 minutách). Po této úvodní fázi lze podávat ještě v množství 10 ml/kg tělesné hmotnosti na každou z vodnatých stolic. Kojení se u dětí nepřerušuje. Plynule se zmírněním obtíží začneme s vhodnou dietou.

Z volně prodejných přípravků lze od narození použít diosmektit (přípravek Smecta až od 2 let), probiotika a komplex taninu a želatiny. Od 3 let lze použít i aktivní uhlí, od 6 let loperamid a od 12 let čaj Tormentan. U dětí s váhou vyšší než 40 kg lze použít cloroxin. Léčba racecadotrilem u dětí je pouze na lékařský předpis.

6 věcí, které vám mohou zachránit léto

Léky proti akutní průjmu – součástí lékárničky na cestu by měly být léky proti akutnímu průjmu jako jsou adsorbencia (např. černé uhlí), které na sebe naváží škodlivé patogeny v trávící soustavě a vyloučí je, nebo střevní desinficiencia, která ale účinkují pouze na infekční bakteriální průjem. S opatrností lze užívat také antimolitika zpomalující střevní peristaltiku, a tak snižující frekvenci stolice. Vhodné mohou být i probiotické přípravky s kvasinkou S. Boulardii, která na sebe váže patogeny. Probiotika navíc pomáhají navrátit poškozenou střevní mikroflóru do rovnováhy.

Dodržování zásadních hygienických pravidel a ostražitost při výběru jídla a pití – nevěřte, že když budete jíst s místními, nemůže se vám nic stát. Jejich zažívací ústrojí je na složení jídelníčku zvyklé, to ale o vás zdaleka platit nemusí (i když máte pocit, že chodíte každou chvíli do thajské nebo indické restaurace provozované v České republice). Zjednodušeně a pro zapamatovatelnost se zásady skrývají pod šesti „O“: obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit. Na cesty se vyplatí vzít s sebou také příruční balení dezinfekční gelu na ruce – ne vždy je možno si ruce po toaletě či před jídlem omýt v nezávadné vodě. 

Grilování vyžaduje pečlivost, dodržování hygienických standardů a vhodnou přípravu potravin - nejčastější chybou bývá už samotný nákup a příprava. Ať už zvolíme kuřecí, hovězí nebo vepřové, měli bychom kupovat vždy kvalitní a zejména čerstvé maso. Při přípravě masa bychom měli dbát na správná hygienická pravidla, aby se co nejvíce omezilo riziko tzv. křížové kontaminace. To znamená, že bychom měli udržovat syrové maso odděleně od ostatních potravin a po skončení práce důkladně očistit a nejlépe vydezinfikovat nože a prkénka, které jsme použili, včetně důkladného umytí rukou. Při samotném grilování bychom měli dbát rovněž na to, aby bylo maso dostatečně tepelně upravené. Málokdo si uvědomuje, že např. bakterie Salmonella optimálně roste při teplotě 37 °C a přežije v teplotách od 5 do 47 °C. Až teplota vyšší než 60 °C bakterii obvykle zničí, a zpravidla tak nehrozí zdravotní problémy, které se s ní spojují. 

Probiotika – na trhu již existují speciální probiotika určená pro případy cest do zahraničí a zvýšeného rizika. Oproti běžným přípravkům obsahují větší počet probiotických kmenů a živých mikroorganismů (vhodné je volit přípravky doplněná o prebiotika sloužící zároveň jako potrava pro probiotika, případně např. kvasinku S. Boulardii). Probiotika je vhodné doplňovat preventivně alespoň týden před plánovanou cestou.

Probiotika a laktobacily najdete v e-shopu Lékárna.cz.

Lahev – lahev s vodou se hodí nejen proto, abyste se nenakazili při konzumaci závadné vody. Pitný režim je velmi důležitý i v případě, že se u vás průjem objeví. Dehydratace totiž může průjem pěkně zkomplikovat. Dostatečný pitný režim (ideálně ve formě rehydratačního roztoku, iontových nápojů či ochucené minerální vody) vás v tomto případě může uchránit před pobytem v nemocnici.

Očkování proti infekčním příčinám (cholera, břišní tyfus, žloutenka typu A) – vhodná očkování doporučí pracovníci očkovacího centra na základě bližších informací o cestě do zahraničí

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypohydratace

Hypohydratace je stav, kdy tělu chybí akutně voda. Hypohydratace u všech jejích typů provázena nálezem nízkého krevního systémového tlaku, tachykardií, snížením centrálního žilního tlaku, křečemi a pocitem žízně.

Salmoneloza-nejčastější průjmové onemocnění

Salmoneloza je nejčastější průjmové onemocnění vyvolané salmonelou.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce