Tepová frekvence a hubnutí, jak spolu souvisí?

Hubnutí a tepová frekvence je již delší dobu hodně žhavé téma. Co to vůbec tepová frekvence je? TF je maximální počet tepů za jednu minutu, které je schopné srdce vyvinout, aniž by ohrozilo zdraví člověka. TF klesá s přibývajícím věkem a výsledek je pouze orientační. Tato hodnota záleží nejen na věku, ale i dědičnosti a sportovní minulosti.

Jestliže byste chtěli znát svou TF přesně, můžete si ji nechat změřit na speciálních přístrojích. Většinou však stačí orientační výpočet, který se běžně provádí. Vzorců pro výpočet existuje několik. Asi nejznámější a nejsnadnější výpočet maximální TF je: 220 mínus váš věk. Ale existují i další výpočty, kde jsou jiná čísla u mužů a žen do 40 let a nad 40 let. Jak jsme zmínili, jde pouze o orientační výpočty.

Na ideální TF, která má vliv na spalování tuků se názory liší, ale většina odborníků se shoduje, že by se měl počet tepů/minutu pohybovat někde mezi 60 až 70% vaší maximální TF.

Co vše tepovou frekvenci ovlivňuje?

  • Sportovní minulost

  • Věk

  • Dědičnost

  • Užívání některých léků

  • Životní styl

  • Kouření

Pokud se budete chtít při hubnutí spoléhat na TF, pak vám musí stačit orientační výpočet. Pro přesné hodnoty byste se museli objednat ke specialistům do některé ze sportovních laboratoří.

Tepová frekvence při sportu

Existují různé typy TF. Patří sem klidová, aktuální a maximální. Klidová se měří ráno po probuzení nebo těsně před spaním. Aktuální TF má vliv na spalování tuků, vytváření svalů apod. Při velmi vysoké TF dochází k trénování vytrvalosti a síly, k spalování tuků tedy nedochází. A naopak příliš nízká TF je rovněž z pohledu spalování tuků neefektivní. A při maximální TF odpovídá hodnota maximální intenzitě. Je to hodnota individuální a ovlivněná věkem.

Dále tady máme mimo TF i dva typy tréninku. Aerobní a anaerobní. Anaerobní znamená – bez kyslíku. Je to cvičení, při kterém vzniká kyslíkový dluh: výjezd do kopce, sprinty, dynamická cvičení, ale patří zde i posilování. Při tomto typu cvičení si tělo bere energii z cukrů.

Pak máme typ tréninku aerobní – tedy s kyslíkem. Cvičení, které vyžaduje velký přísun kyslíku. Patří sem například fitness chůze, pomalý běh a jiné aerobní aktivity, které možná znáte z fitness centra. Tento druh aktivity je nezbytný pro zajištění odolnosti a vytrvalosti vůči únavě. Při tomto typu cvičení tělo energii čerpá z tukových zásob. Ke spalování tuků tedy dochází při nižších intenzitách. Snažíte-li se o redukci tukové tkáně, měla by pohybová aktivita trvat déle než 40 minut a měli byste se ideálně i zpotit. Nejsnadnější a nejdostupnější pohybovou aktivitou pro spalování tuků je chůze. Ovšem za předpokladu, že nepůjdete jako šnek. 

Obrázky: pixabay.com