Hradec Králové: Univerzitní náměstí ponese jméno Václava Havla

26.06.2019 9:15

Náměstí uvnitř univerzitního kampusu Na Soutoku ponese jméno Václava Havla. Návrh Univerzity Hradec Králové se rozhodli podpořit zastupitelé, již minulý týden ho schválila městská rada. Slavnostní odhalení nového pojmenování piazzety je plánované 16. listopadu, tedy den před 30. výročím sametové revoluce.

Hradec Králové: Univerzitní náměstí ponese jméno Václava Havla
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Stotisícový Hradec doposud neměl žádné veřejné prostranství pojmenované po prvním českém prezidentovi. „Tento nápad, pojmenování doposud bezejmenného náměstí, jsem sdílel. Univerzity si vážím a jsem rád za její iniciativu,“ sdělil primátor města Alexandr Hrabálek. „Pojmenování veřejného prostoru v areálu kampusu hradecké univerzity na náměstí Václava Havla je z mého pohledu velmi symbolické a propojuje nezastupitelnou roli studentů v boji za svobodu a demokracii v období listopadu 89 s významnou osobností českého disentu a naším prvním polistopadovým prezidentem,“ dodal primátor.

Již dříve bylo snahou přejmenovat náměstí Svobody a zasvětit ho někdejšímu prezidentovi. Návrh však před sedmi lety v roce 2012 s rozdílem jednoho hlasu zastupitelé neschválili.

Odhalení pojmenování náměstí univerzita plánuje v předvečer 30. výročí listopadových událostí z roku 1989, tedy 16. listopadu. „Studenti byli vždy katalyzátorem historických momentů, které vedly k zásadním společenským změnám. Univerzitní kampus je proto dle mého názoru to nejdůstojnější místo, které bude jejich odhodlání, vůli a ochotu měnit společnost k lepšímu připomínat,“ řekl Kamil Kuča, rektor UHK.

V Hradci Králové se od roku 2014 nachází lavička Václava Havla, kterou navrhl architekt a Havlův přítel Bořek Šípek. Je tvořena dvěma židlemi, které jsou spojené stolkem, jehož středem prochází strom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…