Hlavní navigace

Jóga nabízí cviky proti bolesti hlavy

26. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pokud vás často bolí hlava, určitě hledáte jakoukoliv cestu, jak se problému zbavit. Praxe ukazuje, že na běžné potíže, a dokonce i na migrény pomáhá jóga. Zjistěte, jak to funguje.

Paní Lence je 36 let a už osm let ji trápí migrény. „V nejhorším období jsem měla záchvaty co čtrnáct dní. Šílená tepající bolest hlavy, zvracení a nesnášenlivost světla byly moji pravidelní průvodci. Dva dny jsem potom byla vždycky úplně nepoužitelná,“ líčí Lenka.

Kromě migrény mohou mít bolesti hlavy mnoho dalších příčin i řešení. Někdy se stačí pořádně napít, jindy si pořídit silnější brýle, v horších případech se neobejdete bez pilulky proti bolesti. Při opakovaných a déletrvajících potížích je namístě navštívit odborníka.

Jak se projevuje migréna:

  • silná až nesnesitelná bolest,
  • často lokalizovaná do jedné poloviny hlavy,
  • může jí předcházet tzv. aura – zvláštní vizuální vjemy,
  • vyskytuje se nevolnost až zvracení, světloplachost, citlivost na zvuky, únava, podrážděnost.

Více v článku Migréna byla, je… a nebude?

„S jednorázovou bolestí hlavy si každý dokáže poradit, ale pokud ataky přicházejí opakovaně nebo je bolest dlouhodobá, není radno ji podceňovat, protože může značit nějaké závažné onemocnění,“ připomíná fyzioterapeutka Eva Juráková z Lékařského domu Praha 7. A jedním dechem dodává: „Jestli se chcete zbavit chronických bolestí, bude nutné doplnit léčbu úpravou životního stylu, kam je třeba zařadit i pravidelný pohyb.“ 

Zázračná jóga? Chce to pravidelnost

Vynikající možností je jóga. Rozhodně to však nefunguje tak, že si jednou zacvičíte a budete fit. „Jakýkoliv efekt jógy se dostaví, pokud praktikujete pravidelně a dlouhodobě. Jóga se pak může stát součástí celostního přístupu k problému, v tomto případě k bolestem hlavy,” upozorňuje Věra Vojtěchová, zakladatelka center jógy a zdravého životního stylu Dům Jógy, s tím, že pro netrpělivce tato cesta není.

Proč zrovna jóga? Kombinuje totiž fyzické a dechové cvičení s relaxací, a tak pozitivně ovlivní tělo i mysl. Okysličí tkáně, protáhne a uvolní svaly a páteř, rozežene stres.

Jóga pomáhá proti migréně

Výzkum z roku 2014, který provedli vědci z indické Rady pro výzkum jógy a přírodní medicíny, se zabýval vlivem jógy na migrénu. Potvrdilo se, že u pacientů ze skupiny, která kromě klasické léčby také cvičila jógu, se snížila četnost i intenzita záchvatů daleko výrazněji, než ve skupině, kde dostávali pouze léky a jógu necvičili.

Jóga především pomáhá propuknutí bolesti předcházet, dokáže ale zapůsobit také v situaci, kdy cítíte, že se migréna už blíží (tzv. prodromální stádium). A některé pozice uleví i v okamžiku, kdy už máte hlavu jako střep.

Zvolte si to správné cvičení

Trápí-li vás zdravotní potíže, vybírejte si po konzultaci s lékařem spíš klidnější a méně náročné styly cvičení. Jógová centra nabízejí různé varianty zdravotní, jemné či restorativní jógy a jógové terapie. A alespoň zpočátku se svěřte do rukou zkušenému lektorovi, abyste pozice prováděli správně. Zaměřte se na protažení a následné uvolnění krku, ramen a zad.

„Důležité je také dechové cvičení,“ říká Věra Vojtěchová a vysvětluje blíže: „Vědomé ovlivňování dechu uklidňuje a harmonizuje energii. Rozpouští nejen emocionální napětí, ale působí také na nervový systém a takto snižuje napětí v oblasti zasažené bolestí.“

Nezapomínejte ani na celkovou relaxaci. Uvolnit mysl může být nakonec tím největším oříškem.

Galerie: Tipy na každodenní cviky do kanceláře

Zajímají vás konkrétní pozice? Jeden z otců moderní jógy, B. K. S. Iyengar, radil na bolesti hlavy pozice obrácené (například stoj na hlavě) a předklonové (například pluh). Jen pozor, nehodí se, když už bolest propukla.

Bolesti také předejdete, když budete pravidelně zařazovat hluboký předklon, střechu, svíčku, rotaci vsedě. Ze záklonových ásan vás uvolní poloviční most či velbloud. Relaxace vám nejlépe půjde v pozici mrtvoly.

Když už vás hlava bolí, dopřejte si spíš klidový režim. Jestliže se na to cítíte, zkuste opatrné úklony hlavy k ramenům, zasouvání brady nebo odpočinek v pozici dítěte.

Hlavně dech

Jako prevence pomáhá podklíčkový dech, i při záchvatu bolesti zabírá dechová technika nádí šódhana, kdy střídáte nádechy a výdechy jen jednou nosní dírkou, zatímco tu druhou uzavíráte prsty. Provádí se ideálně vsedě, ale pokud vás bolest opravdu ničí, můžete se položit na záda. Tím, že se soustředíte na dech, se postupně zklidníte a odvedete pozornost od bolesti, kterou snadněji snesete.

Další tipy jak předcházet bolesti hlavy:

Znalí jogíni teď mohou rovnou rozbalit podložky. Jestli byste rádi cvičili, ale zatím zkušenosti nemáte, jednoduše zajděte do nějakého jógového studia. Lektoři vás naučí vhodné pozice, vysvětlí pojmy, poradí, jak více vnímat vlastní tělo, a dodají vám potřebnou sebejistotu. Pak už je důležité jen vytrvat a buďte si jistí, že výsledky se dostaví.

Podobně jako u Lenky: „Chvíli mi trvalo, než jsem sebrala odvahu, ale nakonec jsem se vypravila na svou první lekci. Dnes praktikuji jógu už tři roky a musím říct, že za tu dobu se moje migrény téměř vytratily. Samozřejmě, už jim umím předcházet, ale jóga v tom hraje velkou roli. Kdy jsem vlastně naposledy měla záchvat? Už to bude několik měsíců,“ raduje se.

Odborná spolupráce:

Mgr. Eva Juráková

Fyzioterapeutka z Lékařského domu Praha 7. Absolvovala bakalářské studium na FTVS UK v Praze, obor fyzioterapie. Poté úspěšně zakončila magisterské studium na Slovenské zdravotnické univerzitě v Bratislavě – Fakulta oštrovatelstva a zdravotníckych odborných štúdií – obor fyzioterapie. Působila mj. ve VFN a VFN v Praze.


Věra Vojtěchová

Zakladatelka center jógy a zdravého životního stylu Dům Jógy. Certifikovaná cvičitelka jógy, absolventka kurzu pro cvičitele jógy třetí a druhé třídy (s mezinárodní akreditací MŠMT), absolvovala roční kurz jógové terapie podle Swamiho Kuvalayanandy (Český svaz jógy), dokončila nejvyšší trenérskou třídu se zaměřením na jógovou terapii při FTVS a České akademii jógy a roční studium jógové filozofie a hinduistiky při FF UK. Absolvovala kurz dynamické neuromuskulární stimulace (dle prof. Koláře).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).