DESKA TÝDNE: Měla jsem zlomené srdce a zvracela vzpomínky. Kate Tempest je na nové desce osobnější

26. červen 2019

Britská básnířka a performerka, často označována jako veteránka Mercury Prize, na niž byla již dvakrát nominována, přichází se svou již čtvrtou nahrávkou. Pod názve The Book of Traps & Lessons se tentokrát ukrývá spolupráce se super-producentem Rickem Rubinem, ale i osobnější výpovědi, a překvapivě – naděje.

Kate Esther Calvert, vystupující pod přezdívkou Kate Tempest, přišla do Kristových let a začala bilancovat své dosavadní činění. Předešlé album Let the Eat Chaos, které jí vyneslo druhou nominaci na prestižní Mercury Prize (v roce 2017 si ji ale nakonec odnesl Sampha za svou křehkou r&b desku), se točilo kolem spáčů v nočním autobuse, kteří jeden po druhém odkrývali své archetypální lidské příběhy. Tempest toho měla vždy hodně na srdci a skrze odosobněnější metodu vyprávění s využitím životů těch druhých kritizovala stávající systém i vztahy. 

Sociálně kritických témat se Tempest nevzdává ani na The Book of Traps & Lessons. S Rubinem za zády se však odvrací od rapování, jaké předváděla na předešlých nahrávkách. Mluví o osobních tématech. A společnost se v nich opět odráží jako ve stojaté vodě. Tempest se nachází někde na pomezí zhroucení, zároveň bojuje – a je úspěšná. První skladba Thirsty tak může být stejně dobře ničivé a bolestné rekviem za vztah, který ztroskotal, i metafora pro toxicitu uplatňování mocenských vztahů v romantických vztazích.

Tempest suše vypočítává počet obyvatel na Zemi, vypráví příběhy utiskovaných a policií bezdůvodně šikanovaných ve skladbě Brown Eyed Man, kde explicitně popisuje zbytečný a modelový zásah bezpečnostních složek. Svůj zrak upírá tu proti kapitalismu a systému, jako drak dští oheň, adresuje problém a volá po změně, tu se introspektivně vrací do svého nitra, aby se vymluvila ze vztahů a z lidství obecně. The Book of Traps & Lessons zní znepokojivě a vtírá se do mysli. Právě omezenější hudební prostředky dodávají Tempest a jejímu hlasu na až neodbytné intenzitě a uvěřitelnosti. A i když Tempest vidí, co všechno je špatně a jak lidé svět směřují do nicoty, je stále optimistická. Mantrická skladba People’s Faces na konci alba totiž celou desku uzavírá nadějeplným poselstvím, že ve tvářích lidí se nakonec odráží mír.

Jak moc se zvukově odlišuje Rubinem produkovaná The Book of Traps & Lessons od předešlých nahrávek? Jak sedí Tempest to, že více přednáší své básně? Je možné beaty ohlodat na kost? Jaký je nejideálnější čas k poslechu celého alba? Poslechněte si celý rozhovor o naší desce týdne a dozvíte se víc!

Kate Tempest – The Book of Traps & Lessons (2019, American Recordings)

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.