Orientační nabídka


Znak města Mladá Boleslav (odkaz na titulní stránku) 

Statutární město Mladá Boleslav - Oficiální stránky


 

Před průmyslovou školou bude busta architekta Jiřího Krohy

Před střední průmyslovou školou v Havlíčkově ulici bude umístěna busta architekta Jiřího Krohy, který tuto funkcionalistickou budovu v minulém století projektoval. Zastupitelstvo schválilo pro tento záměr investiční dotaci ve výši 300 000 Kč. Jak informoval primátor Raduan Nwelati, dotaci ve stejné výši poskytne i Středočeský kraj, který je zřizovatelem školy.
Maturita čeká i studenty na střední průmyslové škole
Maturita čeká i studenty na střední průmyslové škole
 

 
 

Škola původně navrhovala umístění busty Krohy přímo v budově. Po dohodě s městem ale bude umístěna před školou, aby ji mohli vidět nejen návštěvníci školy, ale i všichni, kdo půjdou kolem této obdivuhodné stavby.

Budova střední průmyslové školy v Mladé Boleslavi (postavena v letech 1923-26) je jedinečná funkcionalistická budova, kterou projektoval arch. Jiří Kroha - představitel české moderní meziválečné architektury a designu. K připomenutí jeho díla a technického odkazu a jako připomínku 45. výročí jeho úmrtí (†1974) nechá škola umístit bustu u školy jako připomínku této významné osobnosti, která svými díly výrazně ovlivnila tvář našeho města.
Mimo budovu střední průmyslové školy projektoval Jiří Kroha v Mladé Boleslavi rovněž budovu Okresní nemocenské pojišťovny (dnes VZP), Masarykův dům okresní sociální péče (bývalá dětská nemocnice, dnes Centrum 83) a Grand hotel Věnec na Staroměstském náměstí.

V roce 2017 byla budova Střední průmyslové školy v Mladé Boleslavi prohlášena národní kulturní památkou.


 
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 26.6.2019 / 26.6.2019

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Aktuality
Počet návštěv: 1946
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém