Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Odbory Opery ND a Státní opery mají stávkovou pohotovost. Vadí jim vedení Národního divadla

Kultura

  10:42aktualizováno  17:04
PRAHA - Odborové organizace Opery Národního divadla (ND) a Státní opery (SO) ve středu vyhlásily stávkovou pohotovost. Důvodem je podle jejich zástupců netransparentní a nekoncepční řízení Národního divadla, které ohrožuje stabilitu Opery ND a SO i hospodářské a sociální zájmy zaměstnanců.

Ředitel Národního divadla Jan Burian. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Odbory požadují nejen nové obsazení pozice uměleckého ředitele Opery ND a SO a hudebního ředitele Státní opery, ale i výběrové řízení na místo ředitele Národního divadla. Zástupci odborů to ve středu uvedli na tiskové konferenci. 

Zaměstnanci a umělci ND nedávno v otevřeném dopise požadovali vysvětlení okolností nástupu uměleckého ředitele Opery ND a Státní opery Pera Boyea Hansena, který se má funkce ujmout 1. srpna.

‚Umělecký ředitel uvedl operu do krizového stavu‘

Na konci května na post ředitelky Opery ND a Státní opery rezignovala Silvia Hroncová. Následovala tak uměleckého ředitele Opery ND Petra Kofroně. Hroncová mezi důvody svého kroku uvedla „dlouhodobě nevyjasněnou situaci spojenou s novou sezonou, rozdílné názory na budoucí směřování opery, na její organizační a personální strukturu a obsazení i chod opery“.

Zaměstnanci a umělci ND minulý měsíc v otevřeném dopise požadovali po řediteli ND Janu Burianovi vysvětlení okolností nástupu uměleckého ředitele Opery ND a Státní opery norského divadelního režiséra Hansena. Dopis podepsalo 339 osobností, v ND je zaměstnáno kolem 1200 lidí. Podle organizátorů dopisu Hansen, který byl před nástupem do funkce uměleckého ředitele jmenován poradcem ředitele ND Buriana, za devítiměsíční působení v této funkci nepředstavil základní vizi a uvedl soubor opery do krizového stavu.

Vedení Národního divadla si za změnami stojí. Mluvčí první scény Tomáš Staněk uvedl, že vedení ND mrzí, že se Hroncová nevyrovnala s dlouho připravovanými změnami, které jsou přirozenou součástí vývoje kulturní instituce. Správní ředitelkou Opery ND a SO je již od 1. června letošního roku paní Bohdana Malik.

text stanoviska národního divadla

„Jde pořád o jednoduchou, ale principiální otázku: jestli smí ředitel Národního divadla po poradě s domácími i zahraničními odborníky jmenovat uměleckého ředitele souboru v souladu s platným právem a zřizovací listinou Národního divadla nebo jestli je toto jmenování podmíněno souhlasem některých zaměstnanců nebo některých odborových organizací. Ostatně i umělecké rady jsou jen poradními orgány hudebních a uměleckých ředitelů a ani v jejich statutech není nic, co by je opravňovalo bránit například nástupu renomovaného operního manažera do funkce. Chápu, že v tak velké instituci nemusí všichni zaměstnanci milovat své nadřízené, i tak bychom však měli vést korektní dialog uvnitř instituce. Vytváření nepravdivého dojmu, že nový umělecký ředitel, který nahradí svého předchůdce po té, co mu skončila smlouva, „rozvrátí“ české divadlo, je, promiňte, urážka inteligence většiny zaměstnanců Národního divadla.

Vše ostatní jsou snadno vyvratitelné výmysly nebo lži, které plynou někdy z neznalosti a někdy z hloupého úmyslu.

Osobní invektivy jsem ochoten přehlížet, neboť mám příliš mnoho odpovědnosti za vynikající tvůrce v činohře, baletu i opeře. Dobrou pověst Národního divadla však budu bránit. 

S odborovými organizacemi se scházíme pravidelně, v aktuální sezoně se uskutečnilo devět jednání vedení Národního divadla s předsedy odborových organizací – naposledy ve dnech 22. 5. a 4. 6. 2019, kde se řešila běžná agenda, a o žádné krizi nepadlo jediné slovo. Jsem přesvědčen, že otázky zaměstnanců jsem odpověděl otevřeně a vstřícně, o čemž svědčí i řada kladných reakcí. Nevím zároveň, že by vedení Národního divadla jakkoliv porušilo platná ustanovení kolektivní smlouvy ze dne 1. 2. 2018 v plném znění.“

prof. MgA. Jan Burian, ředitel Národního divadla

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!