Nejen klíště je hrozbou. Japonskou encefalitidu přenáší komáři

K přenosu japonské encefalitidy dochází po štípnutí infikovaného komára. Existují však i další zdroje nákazy. Jak se onemocnění pozná a jak se proti němu bránit?

Japonská encefalitida je infekční onemocnění a nejčastěji se objevuje hlavně v oblastech jihovýchodní Asie, ale i v oblastech počínaje východním Pákistánem, přes Tchaj-wan, Japonsko, až po tichomořské ostrovy a severní Austrálii. Zánět mozku vyvolávají viry stejné skupiny, jako viry klíšťové encefalitidy, žluté zimnice neboli břišního tyfu nebo horečky dengue. Očkování proti běžné klíšťové encefalitidě ale nechrání proti japonské encefalitidě a platí to i naopak.

Zdroje nákazy

K přenosu japonské encefalitidy dochází po štípnutí infikovaného komára s názvem Culex. Zdrojem nákazy jsou ale i prasata, skot a ptactvo. U japonské encefalitidy nedochází k přímému přenosu mezi lidmi, tedy z člověka na člověka. Mezi nejrizikovější oblasti patří zemědělské oblasti se stojatou vodou, kam se řadí třeba rýžová pole a záplavové oblasti.

Příznaky a léčba japonské encefalitidy

Japonská encefalitida se nejčastěji projevuje po 5 až 15 dnech po nákaze. Inkubační doba se udává na 4 až 21 dní. V těch nejtěžších případech se může nemoc rozvinout do neurologických potíží, psychických poruch, deliria, křečí, nastává kóma a končí smrtí. Ročně se dle statistik nakazí 50 000 lidí a až 15 000 na toto onemocnění zemře. Značná část pacientů má po prodělání zákeřné nemoci závažné trvalé následky, jako je obrna, třes, slepota i trvalé psychické změny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou zejména malé děti a senioři. Specifická léčba v současné době neexistuje.

Nejčastější příznaky:

  • horečka
  • zvracení
  • bolesti hlavy
  • bolesti břicha
  • ztuhnutí šíje
  • poruchy řeči

Ochrana a prevence

Ochranu proti japonské encefalitidě představuje používání účinných repelentů, nošení oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi, pevné boty, na noc moskytiéry, sítě do oken a preventivní očkování. Vakcinace je vhodná, pokud cestujete do venkovských oblastí, zejména během a po období dešťů. Očkovat lze od 2 měsíců věku ve dvou dávkách vakcíny, které poskytnou ochranu až na 2 roky.

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments