Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rittig může zas slavit. Osvobození lobbisty v kauze Oleo Chemical je pravomocné

Autor: ČTK, lan - 
26. června 2019
11:30

Osvobození lobbisty Iva Rittiga v kauze tunelování petrochemické firmy Oleo Chemical je pravomocné. Ve středu o tom rozhodl pražský vrchní soud, který zamítl odvolání státního zástupce. Podnikatel čelil obžalobě ze zpronevěry, krácení daní a praní špinavých peněz, za což mu hrozilo pět až deset let vězení.

Za vyvedení 20 milionů korun z Olea prostřednictvím fiktivních smluv o poradenství byli už dříve odsouzeni dva majitelé firmy a Rittigův obchodní partner, Peter Kmeť z karibské společnosti Cokeville Assets (CA). Obžaloba tvrdila, že přes tuto firmu putovaly „vyprané“ peníze k Rittigovi, který si za ně pořídil tři nemovitosti v Dubaji.

Státní zástupce Adam Borgula marně usiloval o to, aby se případ vrátil k pražskému městskému soudu kvůli doplnění dokazování. Odmítl verzi, podle níž Rittig získával od CA peníze jako odměnu za jisté zahraniční projekty.

Dostával paušální platby, nikoliv procenta

Podle Borguly žádné projekty neexistovaly a Rittig navíc dostával paušální platby, nikoliv procenta z projektů. Motivem pro vyvedení peněz z Olea k lobbistovi mohlo být podle státního zástupce to, že Rittig by dokázal Oleu zajistit odbyt ve firmách, kde měl vliv – například v pražském dopravním podniku.

Lobbista k odvolacímu zasedání nedorazil. Dříve spojitost s Kmeťovou společností popřel s tím, že od Olea nikdy nedostal ani korunu.

Nebylo prokázáno, že by pan Rittig měl jakoukoliv dohodu se zástupci společnosti Oleo Chemical, že budou páchat trestnou činnost a on z toho bude mít nějaký profit,“ zdůraznil dnes podnikatelův obhájce Vlastimil Rampula. Odmítl také tvrzení, že Rittig byl benefičním, tedy skutečným vlastníkem CA.

Odvolací senát pravomocně osvobodil také Petra Michala z účetní firmy Peskim, který podle kriminalistů zprostředkoval převod peněz.

Státní zástupce dříve pro oba muže žádal pětileté vězení a peněžité tresty zhruba 1,6 milionu korun.

salto ( 26. června 2019 18:06 )

Čistej jako slovo bóóóží

Sprcha ( 26. června 2019 17:23 )

Lidský odpad

PPP150W ( 26. června 2019 17:07 )

Co skuhráte? Máte "demokraticky" zvolenou ministryni spravedlnosti Mařenku Benešovou.

hafblaf ( 26. června 2019 15:11 )

Pravda je slepá, u nás i blbá.

verka1 ( 26. června 2019 13:27 )

Slavit ve vězení to může. Vyžrany jaké prase a ještě se nám vysmívá jak justice na něho nemá.
Běž si sednout za Rathem. Kde je nezávislá justice? Spravedlivý proces?

Zobrazit celou diskusi