Střelecký instinkt i všeobecný přehled. Legendární hokejista Nedomanský nepodceňoval ani vzdělání

Dominik Hašek už nebude jediným Čechem v Hokejové síni slávy v Torontu. V listopadu se k němu přidá bývalý útočník, mistr světa z roku 1972 Václav Nedomanský.

Toronto Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý útočník Václav Nedomanský (na snímku z roku 1972) bude 12. listopadu 2019 uveden do hokejové Síně slávy v Torontu jako druhý Čech po brankáři Dominiku Haškovi.

Bývalý útočník Václav Nedomanský (na snímku z roku 1972) bude 12. listopadu 2019 uveden do hokejové Síně slávy v Torontu jako druhý Čech po brankáři Dominiku Haškovi. | Foto: Jiří Karas | Zdroj: ČTK

Za Československo nastřílel přes 160 gólů, má osm medailí z mistrovství světa, dvě z olympijských her. Významný je i proto, že se společně s Richardem Fardou stal prvním hokejovým emigrantem do zámoří.

Václav Nedomanský bude jako druhý Čech uveden do hokejové Síně slávy

Číst článek

„Nebylo jiné možnosti, protože hokejový svaz nebyl ochotný jednat a pustit mě. Takže jsem udělal rozhodnutí, které bylo pro naši rodinu důležité,“ řekl Nedomanský pro Radiožurnál ke svému odjezdu z vlasti v roce 1974.

Produktivní útočník nejdřív nastupoval v soutěži WHA, tehdejší konkurenci NHL, do které následně ve svých 33 letech přešel a za Detroit, St. Louis a New York Rangers odehrál šest sezon. Kromě svého střeleckého instinktu byl známý i svým všeobecným přehledem.

„Snažil jsem se vzdělávat, studovat. Využívat literaturu, divadlo a podobně. Každý hráč má specifický přístup k takovým věcem, takže znám inteligentní a vzdělané hráče, ale i takové, kteří skoro neznají jména svých spoluhráčů,“ popsal historicky nejlepší československý reprezentační střelec.

Nedomanský se i ve svých 75 letech stále pohybuje u hokeje. V současnosti působí jako skaut Vegas Golden Knights, předtím stejnou roli zastával u dalších týmů NHL Los Angeles a Nashvillu.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme