Hlavní obsah

Do Evropy dorazil horký vzduch z Afriky, teploty atakují čtyřicítku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na dvou místech Rakouska meteorologové naměřili ve více než tisíci metrech nad mořem tropickou noc, píše server salzburg24.at. Ve Vídni je to již třináctá noc během června. Teplotní rekordy padají i na dalších místech Evropy, kam dorazila z Afriky vlna veder, píše agentura DPA. Největší obavy panují ve Francii, kde si podobně horké počasí v roce 2003 vyžádalo na 15 tisíc obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Věřící ve Vatikánu neodradilo ani tropické vedroVideo: Reuters

 
Článek

Na Kolomansbergu v salcburském Flachgau byla naměřena ve výšce 1113 metrů teplota 22,9 stupně Celsia. Rekord padal také v Sulzbergu ve Vorarlbersku. Ve výšce 1018 metrů nad mořem meteostanice zaznamenala teplotu 22,7 stupně. Další rekordy se očekávají během noci na čtvrtek.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Ve Španělsku ráno naměřili 29. stupňů. Na snímku Pamplona

Na několika místech Španělska dosahovaly už v sedm hodin ráno teploty 29 stupňů, přes den mají mnohde překročit čtyřicítku. Na severu a v centrální části země tak budou o pět až deset stupňů vyšší, než je v těchto regionech v červnu obvyklé.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Horko sužuje i Vatikán.

Čtyřicetistupňová vedra čekají také Francii. Úřady vyzvaly především starší občany a děti, aby zůstávali doma. Paříž nechala i v noci otevřené parky, aby si tam večer mohli lidé odpočinout. Stejně jako například Lyon informovala občany, kde jsou klimatizované veřejné prostory, například muzea. Ministerstvo školství také kvůli horkům odložilo na příští týden celostátní středoškolské zkoušky, které se měly konat ve čtvrtek a v pátek.

Na francouzských plážích zemřeli po koupání v moři tři senioři, uvedla na svém webu televize LCI. Nedaleko městečka Agde podlehl v pondělí srdeční zástavě 70letý muž, když zrovna vycházel z vody. Podobný scénář se dvakrát opakoval v úterý, a to ve Frontignan-Plage a Carnonu. Zemřela 62letá žena a 75letý muž.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Paříž postihla vlna veder.

V Německu panují nejvyšší teploty na jihozápadě. Meteorologové předpokládají, že tam bude rtuť teploměru atakovat čtyřicítku. Očekávají, že určitě padne teplotní rekord pro červen a možná i celkový teplotní rekord. Ten zatím drží bavorský Kitzingen, kdy tam bylo v létě roku 2015 naměřeno 40,3 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám