Praha 2: Vedení radnice - Jde nám o děti i o přírodu

26.06.2019 12:26

Sportovních ploch pro děti je nedostatek. I proto mají každý třetí chlapec a každá pátá dívka nadváhu. Vedení Prahy 2 tomuto novodobému negativnímu trendu čelí různými způsoby, jedním z nich je vznik moderního sportoviště pro žáky v areálu ZŠ Na Smetance.

Praha 2: Vedení radnice - Jde nám o děti i o přírodu
Foto: Praha2.cz
Popisek: Praha 2

V souladu s územním plánem vznikne na rohu ulic Na Smetance a Italská dlouhodobě potřebné multifunkční hřiště (přičemž v minulosti zde sportoviště roky existovalo). Sportovat zde bude nejen téměř 600 žáků ze ZŠ a MŠ Na Smetance, ke které sportoviště patří, ale i děti z dalších škol či z Domu dětí a mládeže Praha 2. Mimo školní hodiny pak bude hřiště sloužit také širší veřejnosti.

Bilance je alarmující. Počet sportujících dětí prudce klesá. Na vině je bohužel i nedostatek sportovišť a sportovních klubů. Průměrné stáří sportovišť v ČR je navíc 48 let! Podle Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy chybí v metropoli nejméně 22 procent sportovních a rekreačních ploch.

I proto schválila radnice Prahy 2 výstavbu sportoviště Na Smetance. Projekt je budován na ploše, která vznikla zničením původního objektu při bombardování na konci války, a která byla následně pro sportovní účely po desetiletí využívána. Poté, co nabylo právní moci potřebné povolení, začala v pátek 14. června stavební firma kácet jeden ze stromů, které jsou v kolizi s projektem sportoviště, splňujícího požadované parametry, a příslušného zázemí. Tento krok však vzbudil nesouhlas opozice i několika místních obyvatel, i když byl již dávno znám.

Radní si přitom důležitost zeleně ve městě velice dobře uvědomují. Za poslední čtyři roky nechala vysadit městská část přes 550 nových stromů a přes 22 000 keřů a dalších rostlin do parků i ulic, což je v pražských poměrech ojediněle vysoký počet. K adekvátní náhradní výsadbě dochází i v rámci stavby sportoviště, a to v těsné blízkosti areálu školy.

„Je samozřejmé, že jsme zvažovali slučitelnost stromů se vznikajícím sportovištěm, ale nadřadili jsme bezpečnost dětí a kvalitu stavby,“ vysvětlil místostarosta Prahy 2 pro oblast majetku Michael Grundler. „Upozorňuji, že předložená dokumentace splňuje další dispoziční požadavky, zejména umožňuje vjezd hasičským vozidlům k hasičským nástupním plochám, či příjezd sanity do areálu,“ doplnil místostarosta.

„Byla bych velmi ráda, aby multifunkční hřiště mohlo být dle projektu co nejdříve dokončeno a žáci i mládež Prahy 2 tak získali konečně důstojný prostor pro sportování,“ přeje si ředitelka školy Na Smetance Hana Vítová. A spousta rodičů s ní.

Vedení městské části také na úterní veřejné debatě na pravou míru uvedlo několik nepravd, které v poslední době zazněly:

  • Řádné povolení ke kácení
    K žádnému porušení pravidel při kácení nedošlo. Povolení ke kácení bylo potvrzeno Magistrátem hl. m. Prahy v červnu. V prováděcí vyhlášce k zákonu o ochraně přírody a krajiny je kácení v období mimo vegetační klid pouze nedoporučeno. Pokud by nedocházelo k účelovému blokování formou odvolání, kácení se mohlo uskutečnit již před zahájením vegetačního období.
  • Pochopitelné důvody ke kácení
    Na sportovních hřištích bylo zachování stromů nemožné. Plocha hřiště by musela být zmenšena mimo „normové“ rozměry pro dané sporty nebo by byly zmenšeny bezpečnostní zóny mimo „normovou“ hrací plochu, určené pro „přeběhy“ či „bezpečné“ pády, atd. Kořeny by navíc po čase poškodily povrch sportoviště, jako se to děje již nyní na školním hřišti na dvoře školy.
  • Ptáci jsou v bezpečí
    Životy holubů ani dalších zvířat ohroženy nebyly. Byl proveden řádný ornitologický průzkum. Stromy byly před pokácením prohlédnuty oprávněnou osobou. Poslední strom nyní brání stavebním pracím právě proto, aby holubi z hnízda v jeho koruně mohli vyvést mladé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…