Hlavní obsah

Vojtěch se přes lobbistu zajímal o plat manželky ministra. ANO se ničeho neštítí, reagovala

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Zdenka Němečková Crkvenjaš se veřejně ohradila na Twitteru. Seznamu řekla, že je otázkou, proč Vojtěch použil služeb lobbisty.

Článek

Stávající ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se v době, kdy působil jako tajemník ministra financí Andreje Babiše, zajímal o citlivé informace týkající se Zdenky Němečkové Crkvenjaš. Lékařky, specialistky na popáleniny a manželky tehdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka z ČSSD.

Jak upozornil jako první Český rozhlas, v roce 2015 si přes lobbistu Tomáše Němečka zjišťoval informace o jejím pracovním zařazení i výplatách. S Horáčkem, kterého nyní stíhá policie, řešil mimo jiné žalobu, pomocí níž se chtěl domoci zveřejnění výplat Němečkové Crkvenjaš. Fakultní nemocnice v Ostravě údaje zveřejnit nechtěla.

Lékařka nyní poprvé na informace reagovala veřejně. Na svém twitterovém účtu napsala, že je znechucená. „Skutečnost, že současný ministr zdravotnictví Vojtěch využíval ke slídění o mém platu služeb šíbra ze zdravotnického podsvětí, hovoří o praktikách ANO jasně,“ napsala.

Pro Seznam primářka popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice řekla, že způsob, jakým si stávající ministr zdravotnictví informace zjišťoval, je přinejmenším pochybný. Jednak kvůli tomu, že využíval služeb třetí osoby, a zadruhé kvůli tomu, že se zajímal pouze o její osobu a o ostatní primáře ostravské nemocnice už ne.

Do dalšího komentování kauzy se už ale Němečková Crkvenjaš pouštět nechtěla.

Stávající ministr zdravotnictví Vojtěch svou aktivitu vysvětluje tím, že se v dané době zabýval hospodařením nemocnic. A Horáček se mu z vlastní iniciativy nabídl, že mu se zprůhledňováním zdravotnictví pomůže podáním žádostí o informace. „Pan Horáček mi v době, kdy jsem ještě netušil, co je zač, nabídl, že tyto žádosti podá. Vzhledem k tomu, že je může podat kdokoliv, neviděl jsem na tom nic špatného. Pokud by mi to tehdy pan Horáček nenabídl, podal bych ty žádosti dřív, nebo později sám,” řekl agentuře ČTK Vojtěch.

Reklama

Doporučované