2019,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 7/2019

Vážení a milí přátelé,
nastalo léto, a tak věřím, že naděje a optimismus nás všech v těchto dnech stoupají ke svému možnému maximu. V létě je zkrátka naším úkolem pookřát. Sluneční svit prospívá našemu tělu i duši a vyplavováním hormonů nám velmi pomáhá k překonávání životních situací.
Osobně jsem se v minulých dnech musela vyrovnat s vážným onemocněním člověka mému srdci nanejvýš blízkému. Mému synovi byla totiž letos na jaře v jeho 23 letech diagnostikována roztroušená skleróza. Onemocnění CNS, které i přes pokrok moderní medicíny zůstává velmi závažnou nemocí, často invalidizující. Samozřejmě že je tu i možnost naprostého uzdravení – ta je z principu možná vždycky u všeho – ale je potřeba, aby člověk opravdu zabral a věřil tomu. A to musí udělat sám.
Během dubna a května jsem syna doprovázela na různá vyšetření včetně lumbální punkce a poté i na první návštěvu RS poradny, kde se o lidi s touto diagnózou starají kontinuálně. Bylo mi ouvej. Vyplakala jsem snad potok slz a probdělé noci už ani nepočítám. Uvědomuji si, že jako máma dospělého muže mnoho dělat nemůžu. Můžu mu pouze nabídnout podporu a pomoc, bude-li o ni stát.
K zachování vnitřního klidu a jiskřičky naděje mi pomáhají modlitby a meditace, takže pomoc je naštěstí vždycky nablízku. Jen pár dní před uzávěrkou červencové Meduňky mě také posílila návštěva legendární chaty manželů Eduarda a Míly Tomášových (viz fotografie níže), kde jsem se setkala s několika krásnými lidmi.
Vím, že duchovní nauky nás vedou k postoji „děj se vůle tvá“, což je v podstatě nejvyšší duchovní meta. Je to naprostá pokora a v moudrých knihách se píše, že nirvána není nic jiného než svolení k vůli boží. Názorným příkladem je příběh biblického Joba, který je právě o tom, a proto i dnes různé průšvihy nazýváme jobovkami. Mnoho ztratil, ale víra v dokonalost božího díla mu zůstala… Nyní vidím, jak je to nesmírně těžké…
Navíc je také z vyššího pohledu naprosto jasné, že děti nám nepatří a ulpívání na nich nám proto přináší bolest. A jak k tomu dodává třeba Marcelka z hor, všechny děti jsou naše, čili nejen ty naše biologické, ale naprosto všechny děti všude na světě! Cokoliv se týká jakýchkoliv dětí, by se nás tedy mělo dotýkat naprosto stejně, a pokud tomu tak není, je to jenom nepochopení skutečnosti, že všichni – ano úplně všichni! – tvoříme Jednotu, kde žádný projev Boha není o nic míň nebo víc. Čím dříve nám to všem dojde, tím lépe, protože si tak ušetříme mnoho další bolesti.
Když v těchto dnech sem tam ležím na dece u řeky, v utišení pozoruji vodní proud, který mi připomíná pomíjivost všeho, jež je božím zákonem. A vlnky na hladině jsou pro mě zase symbolem rozbouřené mysli a emocí. Naštěstí vím, že je třeba obracet se do nitra, ke svému srdci, kde je v hlubinách pod proudem klid. Jedině tam ustávají všechny starosti i smutky…
S láskou

Věra Keilová

 

OBSAH

Rozhovor s RNDr. Vladimírem  Hricikem, CSc. 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA: SVĚŽÍ A ZDRAVÉ LETNÍ MENU

Lehká letní strava 10
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Letní smoothie s moringou 12
Ivana Bednářová

Studené polévky pro horké dny 14
Charlotte Matysková

Letní bylinky v kuchyni 15
Bc. Martin Kolár

 

To je samec! 17
Václav Větvička

Dr. Bohumil Houser: principy
a metody léčitelské legendy 18
Mgr. Jan Blahůšek

Tantrická masáž je královna 22
Bc. Ivana Ovčarčinová

Vztyčené kameny u Medvědí kaple 24
MUDr. Rudolf Zemek

O potřebě a vnímání klidu 26
Mgr. Jitka Větrovská

Píseň mého srdce 30
Ing. Jiří Mazánek

Koza a zdraví v roce 2019 32
Eva Joachimová

Kdo se bojí dovolené 34
Mgr. Jarmila Skopalová

Mohenžodáro a aktivace
třetího oka 36
MUDr. Monika Síčová

Co byste měli vědět o rakovině (6) 40
MUDr. Ludmila Eleková

Léčebné obrazce: vyladění
energetické hodnoty potravy 42
Jan Hnilica

Výklad tarotových karet
na červenec 2019 44
Judita Katona Peschlová

Astroporadna 45
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Astrokukátko 46
Ing. Zdeněk Bohuslav

 

Řádková inzerce 7/2019

Řádky proti samotě 7/2019

 

Koupit Meduňku