V Praze se zrodila The Fight Arena. Oproti XFN a Oktagonu MMA se zaměří i na jiné disciplíny než MMA

V Česku vzniká nová organizace bojových sportů The Fight Arena. Ta pomyslně a personálně navazuje na odkaz nedávno zaniklé organizace XFN. Zakladatelé TFA usilují o vytvoření stabilní celoevropské platformy, která se stane domovem zápasnických disciplín v tomto regionu. Předobrazem nové organizace se stala tradiční asijská ONE Championship, která se rovným dílem věnuje MMA i postojářským disciplínám jako je K-1. TFA se představí na prvním galavečeru s podtitulem Prague Fight Night ve Sportovní hale Královka již 27. června 2019.

Zakladatelé sportovní organizace The Fight Arena (TFA) doufají ve vytvoření stabilní evropské platformy bojových sportů, protože ta podle nich v současnosti chybí. 

Vlivný britský deník The Guardian dokonce předpovídá v nadcházejících letech růst ve vůbec nejpopulárnější sportovní odvětví vůbec. K tomu by mělo dojít už v roce 2023. TFA bude sídlit v české metropoli Praze a stane se tak jedinou oficiální organizací bojových sportů v západní Evropě s nadnárodním přesahem.

Podle slov Tomáše Rosenbergera, jednatele TFA, se nový projekt nechce omezovat pouze na jednu disciplínu. O tom svědčí i příklon k odlišnému modelu, který si bere za vzor asijskou bojovou organizaci ONE Championship namísto tradiční UFC. 

„Hlavní specifikem je začlenění postojářských disciplín, a to na roveň MMA zápasům. Veřejnost si tyto disciplíny pravděpodobně nejčastěji spojuje se zápasy kickboxerů, pro které se vžilo označení K-1,“ vysvětluje Rosenberger.

 Hlavní hodnotou, na kterou TFA bude klást důraz, je návrat k tradičnímu smyslu sportu, který bude v realitě zajišťován pravidelnými a podrobnými dopingovými testy. Těm se bude muset podrobit každý zápasník.

Nejvíce otázek vyvstává v souvislosti s nedávno zaniklou organizací XFN a jejího hlavního promotéra Petra Kareše. 

Rosenberger upozorňuje, že jakákoliv spojitost s XFM má maximálně povahu personální, nikoliv právní: „Jediné, co si do TFA přinášíme z XFN, je náš část profesionálů. Myslíme si, že by byla věčná škoda o tyto nadšené odborníky přijít.“ 

Petr Kareš bude v TFA působit jako nezávislý freelance poradce, organizátoři doufají, že z jeho více než dvacetiletých zkušeností vytěží maximum. Pod stůl zatím nesmetli ani možnost, že by se mohl vrátit přímo do ringu.

TFA je financována investory z řad čerstvých fanoušků bojových sportů, kteří této vášni propadli teprve před pár měsíci. Tomáš Rosenberger zastává funkci ředitele a jednatele organizace. První galavečer s podtitulem Prague Fight Night proběhne už 27. června 2019 v pražské Sportovní hale Královka. Do konce roku 2019 a během nadcházejícího roku 2020 plánuje TFA celkem 10 bojových galavečerů v 6 metropolích napříč 4 evropskými státy. To koresponduje s vizí organizace expandovat s tradicí bojových sportů směrem na západ.

Fotogalerie

Komentáře

Holkometr

Jak to vidí ostatní?
14994
18556