Vlčkovice budou mít nový rezervoár na pitnou vodu. Zásobovat ho bude vedle stojící hloubkový vrt

26. červen 2019 13:30

Ve Vlčkovicích v Podkrkonoší začali stavbaři s úpravami 80 metrů hlubokého vrtu pitné vody. Vedle něj postaví novou úpravnu včetně betonového velkoobjemového zásobníku. Za provedené práce obec zaplatí zhruba 6 milionů korun. 

Stávající vrt, který je zásobárnou pitné vody pro celou obec, vypadá na první pohled jako obyčejná studna. Hned vedle teď stojí jeřáb s beranidlem, připravené jsou i základy nové nádrže na pitnou vodu.

Vodovodní potrubí na východě Čech potřebuje modernizaci. Může to stát až 1,7 miliardy korun

Voda je základ života. Vodovodní kohoutek (ilustrační foto)

Klíčové potrubí pitné vody na východě Čech potřebuje opravu. V Hradci Králové to oznámili vodárenské společnosti a také zástupci měst. Podle nich by měla příprava rekonstrukce klíčového přivaděče pitné vody Teplice nad Metují - Hradec Králové začít co nejdříve. Celkové náklady by mohly přesáhnout 1,7 miliardy korun. Vodárny budou žádat peníze od státu.

„Vzniká tady v podstatě stavební jáma, ve které bude postavena betonová nádrž pro akumulaci budoucí vody z tohoto vrtu," říká stavbyvedoucí Jan Šrámek.

Nádrž bude mít velikost 8 krát 4 metry a hluboká bude 4,5 metru.

„Kapacita nové nádrže bude větší než u stávající studny. Ta pochází ze 40. let minulého století, takže je tam už i nějaká netěsnost. Tedy nová stavba bude plně funkční," popisuje Jan Šrámek výhody nového rezervoáru na pitnou vodu.

Ve Vlčkovicích v Podkrkonoší začali stavbaři s úpravami 80 metrů hlubokého vrtu pitné vody

Právě do něj bude voda z 80 metrů hlubokého vrtu nově směřovat. Samotný zásobník vody ale na první pohled vidět nebude. Nad něj dělníci postaví domek, sloužící jako základna údržby.

Část obyvatel Náchoda si opakovaně stěžuje na kvalitu pitné vody z městského vodovodu

Voda je základ života. Vodovodní kohoutek (ilustrační foto)

Část náchodských obyvatel si dlouhodobě stěžuje na nárazové problémy s kvalitou vody ve městě. Znečištěná voda se podle nich nejen nedá pít, navíc prý zanáší domácí spotřebiče. Společnost VAK Náchod  problémy připouští, týkají se lokalit, kde jsou koncové větve vodovodu. 

„Na samotné nádrži vznikne domek se sedlovou střechou, o rozměrech 4 krát 4 metry. V něm bude fungovat technologie a obsluha celého zařízení," vysvětluje Jan Šrámek.

Samotné čištění vody bude následně probíhat dvěma způsoby.
„Takto se to nyní dělá, je to standartní postup. Je tady navrženo dvojí čištění. Jednak dávkováním chlornanu a potom také filtrem UV záření."

Stavba by ve Vlčkovicích v Podkrkonoší měla být kompletně hotová do konce roku. Aby ovšem mohla voda následně zásobovat celou vesnici, musí být také hotový vodovod a kanalizace. Dokončení těchto dvou akcí je ale kvůli nedostatku peněz zatím v nedohlednu.

Spustit audio

Související