Papája vyniká dokonalou dužinou, která ve své zralosti chutná po kávě

S papájou jste se již pravděpodobně setkali na pultech supermarketů či v kandované formě. Papája má velmi specifickou chuť, kterou však poznáte, jen pokud si dopřejete opravdu zralou papáju, tedy nejlépe v její domovině. Ochutnejte ji na vaší dovolené a dopřejte opravdové blaho chuťovým pohárkům.

Strom?

Papája obecná (Carica papaya) je teplomilnou rostlinou z čeledi papájovitých. Má typické velké plody, jejichž dužina je jedlá. Svým původem pochází papája ze Střední Ameriky. Rozšířila se však do mnoha tropických oblastí. Zajímavé je, že je papája mohutnou bylinou s dřevnatými lodyhami, které mají tvar stromu a dosahují výšky až 10 metrů. Kmen není pravým, ale jedná se jen o dutou lodyhu. Na jedné rostlině se nachází až 100 kg plodů.

Plody

Plodem jsou bobule, které mohou mít velmi rozmanité tvary a velikost. Barva plodu může být žlutá, oranžová až karmínově červená. Většinou jsou plody podobné tvarem tykvi a dosahují hmotnosti od 0,5 do 10 kg. Plody obsahují sladkou šťavnatou dužninu. Uvnitř na vás čeká i množství kulatých semen, které se nekonzumují, mají totiž palčivou až pepřovitou chuť.

Využití

Papája je pěstována především pro své plody, které se konzumují v nejrůznějších formách, tedy čerstvé, kompotované, kandované, hodí se pro přípravu džemů či ovocných salátů. Například v Thajsku je nesmírně oblíbený papájový salát. Semen z papáji se využívá jako náhražky za pepř. Zatímco mladé listy se mohou konzumovat jako špenát. Jelikož jsou plody ve své zralosti krásně měkké, je jejich export dosti omezen, jelikož dojde k jejich snadnému poškození a znehodnocení.

Nutriční hodnoty

Papája obsahuje kromě vody (kolem 85 %), cukrů a vlákniny také bílkoviny, vitamín C, A, B6, karoten, thiamin, riboflavin a niacin. Obsahuje také vápník, hořčík, železo, hořčík a fosfor. Je lehce stravitelná a usnadňuje také trávení.

Zdravotní přínosy

Potíže s trávením

Papája upravuje trávení a je vhodná i při trávicích problémech. Neutralizuje žaludeční kyseliny, dokonce pomáhá při žaludečních vředech, pálení žáhy apod. Neobsahuje příliš tuků a má celkově příznivý vliv na trávicí systém. Vhodná je její konzumace při chronické žlučníkové dyspepsii a chronickém zánětu slinivky břišní. Jelikož sliznici trávicího traktu dokáže změkčovat a má antiseptické účinky, je ideální při léčbě různých problémů spojených s žaludkem.

Antioxidant

Papája působí také jako antioxidační činidlo, zbavuje tělo toxinů, neutralizuje volné radikály a chrání před škodlivými vlivy na lidský organismus.

Zdraví kůže

Jelikož obsahuje papája množství vitamínu A, je ideální jako podpora zdraví vaší pokožky a ochrana před kožními onemocněními, viz ekzémy, akné apod.

Pozor: Papáju se nedoporučuje konzumovat v období kojení a těhotenství.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/jariceiii/5782663238

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X