Náměstí Václava Havla bude uvnitř univerzitního kampusu Na Soutoku v Hradci Králové

26. červen 2019 15:47

Návrh Univerzity Hradec Králové se rozhodli podpořit zastupitelé, již minulý týden ho schválila městská rada. Slavnostní odhalení nového pojmenování piazzety je plánované 16. listopadu, tedy den před 30. výročím sametové revoluce. 

Stotisícový Hradec doposud neměl žádné veřejné prostranství pojmenované po prvním českém prezidentovi.

Opravy budov za téměř půl miliardy korun plánuje během tří let Univerzita Hradec Králové

Univerzita Hradec Králové

Univerzita Hradec Králové připravuje opravy za téměř půl miliardy korun. Většinu prostředků bude mít ze státního rozpočtu. Už letos v létě chce škola za 2,5 milionu korun obnovit v kampusu Na Soutoku odpočinkové zóny pro studenty. Obnovy by se v příštích letech měly dočkat Palachovy koleje, ale také interiéry budov Filozofické a Pedagogické fakulty. 

„Tento nápad, pojmenování doposud bezejmenného náměstí, jsem sdílel. Univerzity si vážím a jsem rád za její iniciativu,“ sdělil primátor města Alexandr Hrabálek.

„Pojmenování veřejného prostoru v areálu kampusu hradecké univerzity na náměstí Václava Havla je z mého pohledu velmi symbolické a propojuje nezastupitelnou roli studentů v boji za svobodu a demokracii v období listopadu 89 s významnou osobností českého disentu a naším prvním polistopadovým prezidentem,“ dodal primátor.

Prezident Václav Havel na návštěvě Evropské parlamentu v roce 1991

Již dříve bylo snahou přejmenovat náměstí Svobody a zasvětit ho někdejšímu prezidentovi. Návrh však před sedmi lety v roce 2012 s rozdílem jednoho hlasu zastupitelé neschválili.

17. listopad: Mezinárodní den studentstva a Den boje za svobodu a demokracii

Koncert Znovu 89

Sváteční povídání s Mgr. Václavem Víškou, Ph.D., statutárním zástupcem děkana a proděkanem pro studijní záležitosti Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové a Bc. Jakubem Sofkou - studentem Pedagogické fakulty a předsedou Klubu historiků.

Odhalení pojmenování náměstí univerzita plánuje v předvečer 30. výročí listopadových událostí z roku 1989, tedy 16. listopadu.

„Studenti byli vždy katalyzátorem historických momentů, které vedly k zásadním společenským změnám. Univerzitní kampus je proto dle mého názoru to nejdůstojnější místo, které bude jejich odhodlání, vůli a ochotu měnit společnost k lepšímu připomínat,“ řekl Kamil Kuča, rektor Univerzity Hradec Králové.

V Hradci Králové se od roku 2014 nachází lavička Václava Havla, kterou navrhl architekt a Havlův přítel Bořek Šípek. Je tvořena dvěma židlemi, které jsou spojené stolkem, jehož středem prochází strom.

autor: baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související