Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Česko i Evropu dusilo vedro. Padaly teplotní rekordy, v Doksanech naměřili 38,9 stupně

V horkém počasí zaplnili návštěvníci 26. června 2019 koupaliště. Na fotografii Zelené v Bartošově čtvrti ve Zlíně. foto: ČTK

PLZEŇ - Česko i další evropské země zasáhla vedra, která přišla s teplým vzduchem z Afriky. V Česku ve středu padla desítka stoletých teplotních rekordů a meteorologové naměřili také nové maximum pro měsíc červen. Horké počasí může lidem působit zdravotní obtíže, v jižní Evropě se obávají lesních požárů. V Ústeckém, Libereckém a Středočeském kraji vyhlásili kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu smogovou situaci. Některé firmy upravily režim práce, přizpůsobují se nemocnice, školy, školky i věznice. Na Pražském hradě se stáhli vojáci ze strážních budek. Na odbyt jde led i zmrzlina.
  16:25aktualizováno  19:11

Nový rekord pro měsíc červen v celém Česku mají od středy Doksany na Litoměřicku, kde meteorologové naměřili 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2000 bylo o 0,7 stupně nižší. Teplotní maxima pro 26. červen padla na více než 90 procentech stanic, které zaznamenávají teplotu alespoň tři desetiletí. Bylo mezi nimi také deset z 11 stanic s délkou záznamů přesahujících 100 let. Před teplotami až nad 37 stupni Celsia varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jeho výstraha platí do středečních 21:00.

‚Peklo přichází.‘ Evropu zasáhne vlna masivních veder, teplota přesáhne i 40 °C

Ve Španělsku čekali ve středu venkovní teploty přes 40 stupňů Celsia, k této hranici se naměřené hodnoty přiblíží zřejmě i ve Francii, v Itálii či Německu. Ve Francii se úřady obávají, že se bude opakovat situace z roku 2003, kdy si v létě vysoké teploty vyžádaly v Evropě několik desítek tisíc životů. Od vyhlášení výstrahy pro jih Francie zemřeli na tamních plážích po koupání v moři tři senioři, uvedla na webu televize LCI.

Více přestávek, osvěžení či zkrácená pracovní doba

V českých podnicích ve fyzicky náročných provozech dostávají zaměstnanci za veder minerálky, iontové nápoje i nealkoholické pivo, někde mají také častější přestávky. Železárny Hrádek z Rokycanska odkládají některé náročnější činnosti na jindy. Při opravách dálnice D1 se dělníci přes den více střídají a pracují vždy alespoň ve dvojicích, aby se navzájem hlídali, uvedla stavební firma Eurovia CS.

Děti si v horkém počasí hrály ve Vltavě v Praze.
Horké počasí podle pivovarníků přeje i prodejům piva. V teplotách nad 30 stupňů...

Kvůli vedrům mohou odpoledne odcházet dřív domů zaměstnanci ústeckého krajského soudu, kteří pracují v budově ze 70. let minulého století, v níž není klimatizace. V Praze některé školy nechávaly na rodičích, zda v horkém týdnu před vysvědčením nemají děti raději zůstat doma. Někde zkrátili výuku. V mateřských školkách v hlavním městě mají děti k dispozici mlhoviště, pítka či rozprašovače, někde větráky i klimatizaci. Na zahradu chodí děti hned ráno.

SMOGOVÁ SITUACE

V Libereckém kraji vyhlásili meteorologové smogovou situaci kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu v ovzduší. Pokles zřejmě přijde až s ochlazením. Stejnou situaci vyhlásili ve Středočeském a Ústeckém kraji. Smogovou situaci kvůli přízemnímu ozonu v ovzduší vyhlásili meteorologové večer i v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Nemocnice v metropoli bojují s horkem větráky, zataženými roletami, mobilními klimatizacemi i lehčími jídly. Vězni se mohou svléknout jen do trenýrek, pokud jim to vedoucí oddělení výkonu trestu povolí. Na některých odděleních si odsouzení smějí otevřít okna a dveře do chodby, a vytvořit tak průvan. Větráky z bezpečnostních důvodů nemají.

Vedra se dotýkají také ostrahy Pražského hradu. Od vchodu do areálu z Hradčanského náměstí, kam svítí slunce celé odpoledne, byli ve středu po 14:00 vojáci staženi. Velení Hradní stráže k takovému kroku sahá v případech extrémních teplot i v zimě, strážní ale dál dohlížejí na pohyblivých stanovištích. Dopad má horké počasí i na kočárové projížďky Prahou pro turisty. Někteří provozovatelé službu omezují přes poledne, jiní ji nenabízejí vůbec. Hlavní město i třeba městská část Brno-střed začaly s kropením ulic.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!