Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Božena Brodská

    Božena Bíba Brodská. Foto Alan Homolka

    Božena Brodská

    27. 7. 1922 Praha – 23. 6. 2019 Praha

    Tanečnice, baletní historička a pedagožka dějin baletu na pražské AMU, první manželka Vlastimila Brodského.

    Narodila se jako Božena Křepelková, známá byla též pod jménem Bíba. Otec ji od dětství vedl k tenisu, v němž se jí dařilo: na Pardubické juniorce se ve dvouhře několikrát dostala do finále, a smíšenou čtyřhru dokonce párkrát vyhrála. Studium však věnovala hudební vědě na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy (1946 – 1950) a teorii tance na Katedře tance Akademie múzických umění v Praze (absolvovala v roce 1955 u prof. Jana Reimosera).

    Do prvního angažmá nastoupila již na počátku studia v roce 1946, v karlínském Družstvu divadel práce však vydržela pouze rok; další dva roky pak strávila v Divadle D 45 a v letech 1950 – 1951 účinkovala v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého. V roce 1955 začala učit na Katedře tance AMU, kde od roku 1975 působila jako docentka, od roku 1982 jako profesorka a v letech 1975 – 1986 jako vedoucí katedry. Svou historiografickou práci věnovala především českému a ruskému baletu.

    Poprvé se vdala za JUDr. Cibora Mařana, s nímž se ovšem záhy rozvedla a stejný konec potkal i druhé manželství s hercem Vlastimilem Brodským. Spolu v roce 1959 přivedli na svět syna Marka, který je výtvarníkem, hudebníkem a občasným hercem. V roce 2014 o ní byl natočen film Legenda Bíba Brodská.

    Poslední dva roky strávila v motolské LDN, kde byla hospitalizována po opakovaných zlomeninách krčku a následných operacích, shodou okolností na témže patře jako Brodského pozdější manželka Jana Brejchová.

    O úmrtí informovala rodina.

    • Autor:
    • Publikováno: 26. června 2019

    Komentáře k článku: Zemřela Božena Brodská

    1. Zuzana Lejsková

      Avatar

      Paní Brodskou
      jsem osobnē znala, ještē skoro v 95 letech řídila auto a chodila za ní domů dēvčata, která studovala na AMU se učit a pro radu. Velmi jsem si jí vážila, že v jejím vēku byla ještē tak v pohodē a co vše dokázala. Ať tam nahoře či přes jaký šla most se má stejnē dobře jako tady na zemi.

      18.02.2020 (17.54), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,