Hlavní obsah

Navzdory zákazu vplula loď Sea-Watch 3 s migranty do italských vod

Loď nevládní humanitární organizace Sea-Watch 3, která veze 42 migrantů zachráněných ve Středozemním moři, se ve středu vědomě rozhodla porušit italský zákaz a přes hrozbu vysoké pokuty ve 13:50 vplula u ostrova Lampedusa do italských teritoriálních vod, uvedla agentura AFP. Běženci jsou na palubě už 14 dní.

Foto: Reuters

Migranti zachránění lodí Sea-Watch 3

Článek

„Rozhodla jsem se vplout do přístavu Lampedusa,“ oznámila na Twitteru kapitánka Carola Racketeová. „Vím, co riskuji, ale 42 zachráněných na palubě je vyčerpaných. Dovezu je do bezpečí.“

Kapitánce lodi plující pod nizozemskou vlajkou hrozí podle nového italského bezpečnostního zákona až 50 000 eur pokuty (1,27 milionu korun).

„Už toho bylo dost. Vstupujeme (do italských teritoriálních vod), ale nikoli z důvodu provokace, ale z nutnosti a odpovědnosti,” oznámila německá nezisková organizace Sea-Watch, která plavidlo provozuje.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini se pokusil lodi zabránit vplout. V úterý hrozil, že může na moři zůstat do Vánoc a do nového roku a nebude vpuštěna. Rozhodnutí kapitánky na svém facebookovém profilu zkritizoval. „Kvůli politickým hrám ohrožují životy migrantů. Použijeme všechny nezbytné zákonné způsoby, abychom tomuto porušení zákona zabránili.”

Salvini, který stojí v čele ultrapravicové Ligy, je odpovědný za současnou italskou protimigrační politiku.

Kvůli osudu zachráněných se Sea-Watch obrátila na Evropský soud pro lidská práva, aby pro Itálii zavedl dočasné opatření a „předešlo se vážným a nenapravitelným porušením lidských práv“. Soud sice odmítl v úterý zasáhnout, ale vyzval Itálii aby „pokračovala v poskytování veškeré nutné pomoci“ ohroženým migrantům.

Reklama

Výběr článků

Načítám