Jediná domácí naděje Klára Nováková včera podlehla turnajové trojce Timofejevové z Ruska 4:6, 6:7 (2).

Plzeňský turnaj je nejstarším svého druhu, který se hraje nepřetržitě bez přerušení. „Několikrát v minulosti se zdálo, že nepříznivé finanční, politické a někdy i osobní důvody tento turnaj zmaří. Ale v našem klubu se vždy našli nadšenci a obětavci, kteří to nedopustili,“ uvedl Jan Hlaváček, prezident TK Slavie Plzeň.

A na včerejším slavnostním zahájením vyzdvihl dlouholetého ředitele Jiřího Kováříka, který byl v čele turnaje přes 20 let a letos předal žezlo svému synovi.

Doyenem plzeňského klání pak je rozhodčí František Steiner, jenž zavzpomínal na první ročník, který se konal u příležitosti gastronomické výstavy Ex Plzeň. „O tomhle turnaji by se dala napsat kniha,“ říkal Steiner, když měl vybrat jeden moment, který mu utkvěl v paměti.

Petra Kvitová na Australian Open.
Ruka je lepší, vzkazuje Kvitová. Start ve Wimbledonu stále zvažuje

Nakonec se vrátil na úplný začátek. „Seděl jsem tehdy na centrkurtu s doktorem Rösslerem, tchánem Jana Kodeše, a sledovali jsme maďarské finále Benyik – Taróczy. Oba se později stali předními světovými tenisty,“ vyprávěl.

Připomněl, že Taróczy byl dlouholetým deblovým parťákem plzeňského rodáka Tomáše Šmída a se Švýcarem Heinzem Günthardtem vyhrál čtyřhru na French Open (1981) a o rok později i Turnaj mistrů. Benyik se zase do Plzně vrátil jako kapitán daviscupového týmu Maďarska.

Ale to zdaleka nebyly jediné hvězdy tenisového nebe na Ex Plzeň. Třeba hvězdný Lleyton Hewitt tady vypadl už v prvním kole, zato ruská kráska Maria Šarapovová tady dosáhla ve 14 letech na svůj první mezinárodní titul. Po ní triumfovaly na turnaji i přední české tenistky Nicole Vaidišová nebo domácí Andrea Hlaváčková.

Kdo vykročí letos v jejich šlépějích?

Pavel Horváth povede béčko plzeňské Viktorie v ČFL.
Pro naše mladíky to bude skok, ale věřím jim, říká Horváth