pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouckém kraji padaly ve středu teplotní rekordy hned na deseti místech

Česko má nový teplotní rekord pro měsíc červen. V Doksanech na Litoměřicku dnes meteorologové naměřili 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 2000 bylo o 0,7 stupně nižší. Teplotní rekordy pro 26. červen dnes byly překonány na více než 90 procentech dlouhodobě měřicích stanic, uvedl Český hydrometeorologický ústav. V Olomouckém kraji byla naměřena naximální teplota hned na deseti místech.

V Olomouckém kraji dnes padly teplotní rekordy na deseti z 11 dlouhodobě měřících stanicích. Nejvyšší teplota byla v Javorníku na Jesenicku, kde dosáhla 34,3 stupně. Dosavadní rekord z roku 2006 zde byl překonán o 0,8 stupně. Horko bylo i v ostatních částech kraje, místy byly překonány i rekordy z roku 1965, řekl dnes ČTK Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. V důsledku vysokých teplot se zaplnila především koupaliště, lidé je obsadili ve všech částech kraje.

„Stanic, které měří 20 a více let, je v Olomouckém kraji 11. Kromě Prostějova byl překročen rekord pro dnešní den na všech stanicích. Zatím nejvyšší teplota byla v Javorníku. Druhá nejvyšší teplota, 33,9 stupňů, byla na stanici Dubicko na Šumpersko. Dosavadní rekord byl rovněž z roku 2006 a činil 31,0 stupňů," uvedl Ostrožlík.

V Olomouci meteorologové naměřili 33,3 stupně. Dosavadní rekord z roku 1965 byl překonán o 0,9 stupně. V Přerově naměřili meteorologové 32,9 stupně, i tam byl překonán rekord z roku 1965 a to 0,6 stupně. Podle Ostrožlíka by se v příštích dnech mělo postupně ochladit. Ve čtvrtek to pocítí nejdřív lidé na severu kraje, kde teplota klesne zhruba o osm stupňů. „Na jihu Olomouckého kraje může teplota ještě dosáhnout 30 stupňů," doplnil meteorolog. V pátek očekávají odborníci v kraji 23 až 26 stupňů Celsia, o víkendu teplota zase poroste.

Kvůli vedrům se během dne řada lidí stáhla k vodním plochám a koupalištím. Plno bylo na olomoucké plovárně i ve Šternberku na Olomoucku. Přerovská radnice po dvoudenní pauze opět otevřela koupaliště v místní části Penčice.

V Přerově dnes strážníci kvůli vedrům kontrolovali rozpálená parkoviště. „Na betonové výhni kontrolují vozidla, avšak nikoliv s cílem zjistit, zda parkují správně, ale zda se v nich nenachází děti či psi. Apelujeme na všechny, aby nenechávali ve vozidlech ani své potomky, ani své domácí miláčky. Veřejnost žádáme, aby v případě, že si všimnou osoby nebo zvířete uzavřeného ve vozidle ve sluneční výhni, aby volali na tísňovou linku 156," uvedl zástupce ředitele přerovské městské policie Miroslav Komínek.

V celém Česku bude nad 31 stupňů, v Čechách až 37 stupňů

V celém Česku dnes teploty zřejmě vystoupají nad 31 stupňů Celsia, a na většině území Čech dokonce až na 37 stupňů. Menší horko bude hlavně na pomezí Čech a Moravy. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Horko podle ní potrvá až do pozdního večera.

Pro celou zemi vyhlásil ústav výstrahu do 21:00. Teploty 33 až 37 stupňů předpovídají meteorologové pro většinu západní poloviny ČR - Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský a Ústecký kraj, většinu Libereckého kraje, západní část Královéhradeckého a Pardubického kraje a severozápadní cíp Vysočiny.

O něco nižší vedra, až 34 stupňů, očekává ČHMÚ na většině území Moravy a Slezska - v celém Jihomoravském a Zlínském kraji a většině Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Nejmenší vedra, ačkoli stále přesáhnou 31 stupňů, budou podle meteorologů na většině území Vysočiny, východních částech Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje, v severní části Olomouckého kraje a také v některých oblastech Moravskoslezského kraje.

Lidé by podle ČHMÚ měli ve vedrech pamatovat na dodržování pitného režimu. Pít by měli hlavně neslazené nealkoholické nápoje. Také by lidé raději měli omezit fyzickou zátěž a nepobývat odpoledne na přímém slunci. Pozor by lidé měli dávat na malé děti, seniory či nemocné a děti či zvířata nenechávat v zaparkovaných autech.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekordy, teplo, léto

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.