Konflikt krajské koalice kvůli nové nemocnici patrně vládu ve Zlíně neovlivní

  16:19
Zlínští radní na svém jednání řešili mimo jiné to, jaký dopad může mít neschválení nové nemocnice krajskými zastupiteli na městskou koalici. Primátor Jiří Korec z hnutí ANO by uvítal, kdyby se zastupitelé za STAN distancovali od slovního výpadu jejich krajského šéfa Petra Gazdíka.

Primátor Jiří Korec (vlevo) se zdržel hlasování o záměru na výstavbu nové nemocnice v Malenovicích, který prosazuje hejtman. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Pro Zlín je to zvláštní situace. Kraj řeší vznik nové nemocnice, která se zásadně promítne do chodu města, ale zlínská radnice do toho moc mluvit nemůže.

Tři lidé z jejího vedení jsou krajskými zastupiteli. Primátor Jiří Korec z ANO se minulý týden zdržel hlasování o nové nemocnici, jejíž stavba je naplánována ve Zlíně-Malenovicích, jeho náměstek Miroslav Adámek z hnutí STAN a lidovecký radní Aleš Dufek byli pro.

Návrh na kraji nakonec neprošel o dva hlasy, což se částečně promítá i do městské koalice

„Pomohl“ tomu i náměstek hejtmana a poslanec Petr Gazdík ze STAN, který prohlásil, že to, že nemocnice neprošla, je osobní odpovědností Korce.

„Připravil město o 1,6 miliardy korun, které jsme mohli na nemocnici získat z Národního investičního plánu. Teď je zcela určitě nedostaneme,“ tvrdí Gazdík. „Zdržet se hlasování o tak důležité věci je alibistické. Buď jsem pro, nebo proti,“ míní.

Korec: Nejsem proti nové nemocnici

Hnutí ANO sedí na radnici v koalici se STAN, lidovci a ODS stejně jako na kraji, v městské koalici mají navíc Piráty. Korec musí spolupracovat s lidmi z hnutí, jehož je Gazdík místopředsedou.

„Pan Gazdík přináší na kraj kulturu z Poslanecké sněmovny. Je to zbytečně emocionálně vyhrocené,“ myslí si Korec. „Od začátku říkám nové nemocnici ano. Jenom je třeba důkladně zvážit lokalitu,“ nastínil.

Primátor Korec: Neshody jsme si vyjasnili

Zlínský primátor Jiří Korec říká, že není proti výstavbě nové nemocnice v Malenovicích, ale chce ještě studii na možnost přestavby současného areálu. Pak se bude moci vyslovit pro jednu, či druhou variantu. Při hlasování na kraji se zdržel, za což si od některých politiků vysloužil kritiku. „Rozhodnutí krajských zastupitelů spustilo velkou vlnu emocí, padaly výroky o konci zdravotnictví ve Zlíně a podobně. To je nesmysl. Šlo o to, jaké usnesení bylo předloženo,“ zmínil Korec.

Nezvítězil ve vás krajský zastupitel nad primátorem?
Člověk musí vnímat svoji zodpovědnost. Usnesení nebylo připraveno tak, abych ho mohl podpořit. Není to o tom, že by ve mně krajský zastupitel zvítězil nad primátorem. A není to ani totální stop nemocnici v Malenovicích. Jen je třeba zvážit druhou variantu.

Myslíte si, že městskou koalici neschválení nemocnice neohrozí?
Už před měsícem se mě kolegové ze STAN ptali, jestli dění na kraji může mít nějaký dopad na městskou koalici. Říkal jsem jim, že nebudu přenášet kraj na město. Totéž jsem zopakoval na koaličním jednání tento týden. Řekl jsem ještě, že je věcí zastupitelů STAN, jestli jsou natolik odvážní a silní, že se distancují od vyjádření pana Gazdíka. Nechal jsem to na nich. Bylo potřebné si to vyříkat, abychom si případné neshody vyjasnili.

Takže koalici neohrozí, ani když se politici STAN od Gazdíkova výroku nedistancují?
Neočekávám, že něco veřejně prohlásí. Ale dopad na město to mít nebude. Podobně to říkají i další koaliční partneři. Na nemocnici máme různé názory. Napříč politickým spektrem na městě ale vládne myšlenka, že má nová nemocnice vzniknout. Někteří říkají, že současné dokumenty stačí k tomu, abychom podpořili nemocnici v Malenovicích, další chtějí ještě zvážit variantu v současném areálu. Stačila by k tomu základní objemová studie, nemusí být tak podrobná jako v Malenovicích. Pak bychom mohli říci, jestli se musí zbourat 20 budov nebo pět, a získali bychom odhad ceny a času.

Zopakoval argument hnutí ANO, které vystavilo nové nemocnici alespoň dočasně stopku. Požaduje studii, která posoudí možnost rekonstrukce stávajícího nemocničního areálu. Pak by se měly obě varianty posoudit a vybrat lepší.

Korec si současně nemyslí, že by v něm při hlasování zvítězil krajský zastupitel, který se řídí názorovou linií hnutí, nad primátorem krajského města, jenž by měl bojovat za nový moderní špitál.

„Nejsem proti nové nemocnici, ale teď jsem nemohl hlasovat pro,“ sdělil Korec. Na zasedání městské rady koaliční partneři situaci kolem nové nemocnice řešili a shodli se, že by se neschválení záměru na kraji nemělo negativně promítnout do fungování města. Korec ale zmínil, že by se zástupci STAN v radě od Gazdíkova prohlášení mohli distancovat.

„Za zavřenými dveřmi řekli, že to nebyl šťastný výrok, ale veřejně to říci nechtějí,“ poznamenal Korec.

ANO a STAN jsou na radnici nejsilnějšími a nejbližšími koaličními partnery, v jedenáctičlenné radě mají po čtyřech zástupcích. Primátorův náměstek Adámek si myslí, že spolupráce bude fungovat dál bez větších otřesů.

„Jsou to výroky, které do politiky patří. Když někdo něco udělá, musí počítat s nejrůznějšími reakcemi,“ řekl ke Gazdíkovu prohlášení Adámek. „Budu říkat názory, které můžou být jiné, než má hnutí ANO. A budu taky chtít, aby projekt nemocnice pokračoval,“ uvedl.

To, že se Korec jasně nevyslovil pro či proti, považuje z jeho strany za opatrnost. „Nedivím se, že je někdo opatrnější. Já jsem měl odvahu a souhlasil jsem,“ řekl Adámek.

„Vlna tsunami už dorazila z kraje na radnici, ale nemyslím si, že je to pro koalici nepřekonatelný problém,“ naznačil Dufek. „Primátor se zachoval jako krajský zastupitel, na druhou stranu je to projekt kraje. Více než jeho přístup mě mrzí přístup ANO. Nechápu, proč jsou v krajské koalici,“ doplnil.

Krajští zastupitelé z tohoto hnutí se zdrželi hlasování, jejich ekonomický náměstek Jiří Sukop byl proti. Přitom podle lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka, který novou nemocnici prosazuje, pár dní předem lidé z ANO slíbili, že budou hlasovat kladně. Ti to popírají.

Pochybnosti o nové nemocnici mají na radnici i další politici z ANO. „Srovnání obou variant (nová nemocnice a oprava staré, pozn. red.) mělo být provedeno mnohem důkladněji,“ zmínil náměstek primátora Pavel Brada z ANO.

Podle Dufka by mělo vedení města do září zaujmout jasné stanovisko, jestli o novou nemocnici za osm miliard korun v Malenovicích stojí. „Nemůžeme se tvářit, že to není náš problém,“ zmínil Dufek.

Proti nemocnici jsou i Piráti

ODS vydala už dříve stanovisko, že novou nemocnici nepodpoří, byť krajský radní Jan Pijáček pro ni zvedl ruku.

„Pokud se nevyrovnáme se všemi námitkami, je hlasování předčasné. Primátor projekt nepodpořil, je to jeho volba,“ řekl městský radní za ODS Miroslav Chalánek.

Podle něho je Gazdíkův výrok přeexponovaný a zlínská koalice by měla situaci ustát. „Nějaké emoce tam jsou, ale vyříkali jsme si to. Krajská nemocnice nemůže být příčinou rozvratu městské koalice,“ uvedl Chalánek.

„Pokud nechtěl (Korec) nemocnici podpořit, měl říct jasné ne. Vyjádření pana Gazdíka je ale příliš osobní útok,“ podotkl radní za Piráty Jiří Jaroš. Zlínští Piráti jsou proti vzniku nové nemocnice, Jaroš však říká, že jako obyvatel města by pro ni byl.

Autor:
  • Nejčtenější

Při nehodě zemřel řidič osobního auta, srazil se s náklaďákem plným kamení

25. března 2024  14:33,  aktualizováno  26.3 8:35

Tragická nehoda nákladního a osobního auta uzavřela v pondělí dopoledne provoz na silnici mezi...

Tehdy a teď. Fotografie ukazují, jak se proměnila známá místa ve Zlíně

23. března 2024  13:57

Některá místa se příliš nezměnila, jiná dostala moderní tvář, další už neexistují. Muzeum ve Zlíně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za med bychom neměli chtít méně než 200 kč za kilo, říká včelař. A bojí se sršní

26. března 2024

Premium Díky nezvykle teplému únoru se příroda probudila o dost dříve, než bývá běžné. Rozkvetla řada...

Babiččiny zelové kraslice měl v pracovně i císař, říká krasličářka z Hradiště

22. března 2024  15:56

Nová techniku zdobení velikonočních vajíček se poprvé objevila před více než sto lety. Tehdy ji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Firma Cream už plánuje bytovky na Rybníkách, chce vybudovat novou čtvrť

25. března 2024  8:56

Zlínští zastupitelé v únoru rozhodli o změně územního plánu, podle které se může východní polovina...

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Připadá mi, že jsem v sále nejstarší, říká kapelník kultovní Mňágy a Žďorp Fiala

28. března 2024

Premium Před pár dny oslavil šedesátiny, plánuje se „dohrabat“ k dalším kulatinám a mezitím si dělá radost...

Vydří trojčata dovádějí v tropické hale zoo, úspěšný odchov se podařil potřetí

28. března 2024  12:56

Zlínská zoo představila vydří mláďata narozená koncem letošního ledna. Návštěvníci už je mohou...

Otrokovice si pořídí první radar, bude krotit rychlé řidiče v Kvítkovicích

28. března 2024  8:54

Mnoho řidičů, kteří jezdí přes otrokovickou část Kvítkovice, si nedělá hlavu s dodržováním...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...