FTVS slaví 60 let od připojení k Univerzitě Karlově. Za tuhé normalizace ji mohla studovat i Čáslavská

Její sídlo je povědomé snad každému z nás – zahrálo si školu ve filmu Pelíšky. Ale také sama Fakulta tělesné výchovy a sportu je hodně známou značkou, na čtvrtečním galavečeru oslaví 60 let od připojení k Univerzitě Karlově. Ještě jako Institut tělesné výchovy a sportu vznikla ještě o něco dřív – v roce 1953.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vokovická budova pražské FTVS

Vokovická budova pražské FTVS | Foto: Honza Groh | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 3.0

„Tady máme galerii děkanů, to ale není tak důležité. Tohle je zajímavá fotka – Alexej Čepička otvírá Institut tělesné výchovy a sportu,“ ukazuje reportérovi Radiožurnálu na fakultní chodbě ve druhém patře profesor Marek Waic význačného komunistického funkcionáře Čepičku, tehdy už bývalého ministra, na snímku z roku 1953.

Přehrát

00:00 / 00:00

S profesorem Markem Waicem o historii FTVS natáčel reportér Radiožurnálu Jan Suchan. Poslechněte si celý příspěvek

„Souviselo to s rokem předcházejícím, kdy se sovětští sportovci poprvé zúčastnili olympijských her. V neoficiálním hodnocení národů byli druzí, do první desítky se ještě vešli maďarští reprezentanti a také reprezentanti Československa,“ připomíná profesor Waic slavné Helsinky 1952, kde manželé Zátopkovi vybojovali čtyři zlaté medaile.

„To vedlo jak Stalinskou, tak Gottwaldovskou oligarchii k tomu, že úspěchy ve sportu dokazují úspěchy společenského systému, proto byl v roce 1953 po sovětském vzoru – jak jinak – zřízen Institut tělesné výchovy a sportu…“

Ten tehdy vychovával hlavně odborníky na armádní tělovýchovu, od přechodu pod Univerzitu Karlovu v roce 1959 pak až dosud vzdělává především učitele tělesné výchovy a trenéry.

Řada sportovních legend

Gymnasté plánují národní tréninkové centrum. Má vyrůst ve Stromovce, ponese jméno Věry Čáslavské

Číst článek

Postupně se FTVS stala významnou také pro studium sportovní psychologie, fyzioterapie a po pádu komunismu se přidaly i manažerské obory. Za celou tu dobu prošla fakultou spoustu sportovních legend.

„Za všechny bych asi jmenoval Věru Čáslavskou, která naší fakultu studovala už jako signatářka Dva tisíce slov, kdy nemohla ani trénovat. Přišla za tehdejším předsedou ČSTV Antonínem Himlem – jak sama vzpomínala – v oblečení, které zdůrazňovalo, jaká je pěkná. Podařilo se jí ho přesvědčit, on zaintervenoval, aby byla přijata a díky tomu mohla vystudovat FTVS i v dobách hluboké normalizace,“ dodává.

Věra Čáslavská ale byla jen jedna z řady olympijských vítězů a mistrů světa, kteří vystudovali školu, jež si teď připomíná 60. výročí připojení k Univerzitě Karlově.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme