Činohra a Balet ND nechtějí být spojovány s problémy Opery

Zástupci Činohry Národního divadla (ND) a Baletu ND nechtějí být spojováni s problémy svých kolegů z Opery ND, kteří ve středu vyhlásili stávkovou pohotovost. Odmítají prohlášení části odborů o krizi v celém Národním divadle. Informoval o tom mluvčí ND Tomáš Staněk.
Národní divadlo (zdroj cs.wikipedia.org)

Během přípravy dnešní premiéry jsem žádnou ‘krizi’ nezaznamenal. Práce probíhala standardně v přátelské a tvůrčí atmosféře,” prohlásil Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského a režisér dnešní premiéry opery Dalibor v Národním divadle.

Odborové organizace Opery ND a Státní opery ve středu vyhlásily stávkovou pohotovost. Důvodem je podle jejich zástupců netransparentní a nekoncepční řízení Národního divadla, které ohrožuje stabilitu Opery ND a Státní opery (SO) i hospodářské a sociální zájmy zaměstnanců. Požadují objasnění nástupu uměleckého ředitele Opery ND Pera Boyea Hansena i výběrové řízení na místo ředitele Národního divadla Jana Buriana.

Je zarážející, že se za zaměstnance divadla vyjadřuje sborista Jakub Hrubý, který není v Národním divadle ani zaměstnán,” prohlásil Jiří Štěpnička, člen Činohry ND. Hrubý na protest z divadla odešel, ale ponechal si funkci zástupce pěveckých odborů.

Podle Tomáše Kopeckého z baletních odborů Herecké asociace by bylo korektní, aby spolupracovník operního sboru mluvil za svůj resort. “Nerozumím, proč se do problémů operního souboru zatahují údajné problémy baletu,” uvedl.

Vratislav Vlna, předseda umělecké rady Orchestru ND, sdělil, že důvodem k vyhlášení stávkové pohotovosti jsou i údajně nezodpovězené otázky po směřování divadla adresované Burianovi v několika dopisech. Podle organizátorů dopisů Hansen, který byl před nástupem do funkce uměleckého ředitele jmenován poradcem ředitele ND Buriana, za devítiměsíční působení v této funkci nepředstavil základní vizi a uvedl soubor opery do krizového stavu.

Protestující podpořila pěvkyně Eva Urbanová, která řekla, že se snaží setkávat s lidmi, kteří by mohli ND pomoci. Po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem se setkala i s ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), který jí slíbil, že nechá svolat garanční radu ND, protože ho znepokojuje situace v divadle. Garanční rada byla zřízena v roce 2013 jako poradní orgán ministra kultury kvůli předchozím přílišným zásahům ministerstva do chodu divadla.

Nového uměleckého ředitele opery ND a Státní opery podporuje generální ředitel České filharmonie David Mareček. “Z nástupu Pera Boyea Hansena jsem měl osobně radost, vzhledem k tomu, že je to zkušený operní manažer. Dostal jsem na něj doporučení i od našich stálých dirigentů. Jednak od Manfreda Honecka, který byl jeho blízkým spolupracovníkem mnoho let. A také od pana šéfdirigenta Byčkova, který s Hansenem v minulosti spolupracoval,” sdělil Mareček.

Na konci května na post ředitelky Opery ND a Státní opery rezignovala Silvia Hroncová. Následovala tak uměleckého ředitele Opery ND Petra Kofroně. Hroncová mezi důvody svého kroku uvedla “dlouhodobě nevyjasněnou situaci spojenou s novou sezonou, rozdílné názory na budoucí směřování opery, na její organizační a personální strukturu a obsazení i chod opery“.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat