Hlavní obsah

Německo - Rumunsko 4:2Mladí Němci otočili semifinále s Rumuny a ve finále opět změří síly se Španěly

Boloňa
Aktualizováno

Ve finále fotbalového mistrovství Evropy do 21 let se stejně jako před dvěma lety střetne Německo se Španělskem. Úřadující šampioni Němci otočili ve druhém poločase zápas s Rumunskem z 1:2 na 4:2, po dvou brankách vstřelili útočníci Nadiem Amiri a Luca Waldschmidt. Španělé zdolali Francii 4:1. Finále se odehraje v neděli od 20:45.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

V souboji o míč Rumun Andrei Ivan (vpravo) a Lukas Klostermann z Německa.

Článek

Německo bude usilovat o třetí triumf, na Euru triumfovalo v letech 2009 a 2017. Španělé se můžou pyšnit dvojnásobným počtem triumfů z let 1986, 1998, 2011 a 2013.

V semifinále proti Rumunsku poslal Němce do vedení v 21. minutě Amiri. Spoluhráč obránce Pavla Kadeřábka z Hoffenheimu se prosadil přízemní střelou z hranice šestnáctky. O šest minut později srovnal z pokutového kopu George Puscas. Útočník Palerma poslal střelu po zemi k tyči, a přestože si na ni brankář Nübel sáhl, mimo tři tyče ji nevytěsnil. Puscas na turnaji proměnil i třetí penaltu.

Minutu před koncem prvního poločasu se Puscas prosadil podruhé, když si ve vápně naskočil na Ivanův centr a hlavičkou dokonal zvrat.

Také Španělé otáčeli duel

Šest minut po začátku druhého poločasu si Němci opět vynutili nerozhodný stav. Z pokutového kopu uspěl Luca Waldschmidt, který v 90. minutě z přímého kopu prostřelil zeď Rumunů a střela se od tyče odrazila do sítě. Útočník Freiburgu vstřelil už sedmý gól na Euru a potvrdil tak pozici nejlepšího střelce.

Ve druhé minutě nastavení rumunský obránce Pascanu nedovoleně zastavil Nmechu a obdržel červenou kartu. Z následného přímého kopu se trefil Amiri, jehož střela se taktéž odrazila od brankové konstrukce.

"Když v semifinále obrátíte zápas proti tak dobrému týmu, dodá vám to hodně sebevědomí a stmelí vás to. Víte, že máte na to vrátit se zpátky. To je dobrý pocit," citoval web UEFA Waldschmidta.

Ve druhém semifinále skórovala jako první Francie díky Matetově proměněné penaltě v 16. minutě. Španělé ještě v prvním poločase otočili stav. Nejprve se prosadil Roca a po něm v páté minutě nastavení z pokutového kopu Oyarzabal. Krátce po přestávce přidal třetí gól Olmo a postup Španělů zpečetil v 69. minutě Mayoral.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Itálii a San Marinu - semifinále:
Německo - Rumunsko 4:2 (1:2)
Branky: 21. a 90.+4 Amiri, 51. z pen. a 90. Waldschmidt - 27. z pen. a 44. Puscas. ČK: 90.+2 Pascanu (Rum.).
Španělsko - Francie 4:1 (2:1)
Branky: 28. Roca, 45.+5 Oyarzabal z pen., 47. Olmo, 67. Mayoral - 16. Mateta z pen.

Reklama