Z nevyužité louky budují Lovosice lesopark, rozšíří oblíbenou Osmičku

  7:28
Lovosická radnice pokračuje ve zvelebování lesoparku na břehu Labe zvaného Osmička. Loni se pustila do rozšíření této oblíbené relaxační zóny až k sauně, což spočívalo ve vysazení 27 javorů, lip a dubů. A v těchto dnech začala v této nově osazené části s budováním mlatových cest.

V nové části lovosického lesoparku Osmička, kde v loňském roce město nechalo vysadit 27 stromů, začne výstavba mlatových cestiček. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

„Vzniknou tu nová propojení, která budou respektovat současné trasy, a napříč územím povede cesta, která propojí lesopark s plaveckým bazénem,“ sdělila Ivana Kocánková z radnice.

Zcela nové propojení také povede podél potoka Modla směrem k lávce u koupaliště.

Mlatové cesty budou konstruovány jako sypané plochy z přírodního kameniva, které se následně mechanicky zhutní. Lemovány budou betonovými zahradními obrubníky.

Město za zakázku zaplatí bezmála 960 tisíc korun a práce by měly v nové části lesoparku skončit nejpozději do konce srpna.

Podle lovosického místostarosty Vladimíra Šumy je záměrem města udělat z oblasti další místo pro volnočasové aktivity.

„Uprostřed pozemku byl schválně ponechán prostor pro pořádání aktivit, jako jsou třeba zahradní slavnosti, akce v rámci Václavské pouti či pálení čarodějnic. Bude tu možné také hrát frisbee, lakros či pouštět draky,“ uvedl Šuma.

V loňském roce bylo v nové části lesoparku vysazeno sedm javorů mléč, jedenáct lip velkolistých a devět dubů letních. Výsadba byla zvolena s ohledem na podloží, kterým je z velké části navážka suti a stavebních materiálů. Jen svrchní vrstvu v některých místech pouze o mocnosti několika centimetrů tvoří zemina,“ doplnila Kocánková.