Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Horko zatopilo hasičům. Hořely haly i lesy. Rakovnicko stále v plamenech

Autor: ČTK, for - 
28. června 2019
09:45

Na Rakovnicku u obce Srbeč hoří od pátečního rána les. Plameny zasáhly plochu zhruba 500 metrů čtverečních, hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných. Zasahují v obtížně přístupném terénu, řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Místní hasiči měli plné ruce práce i v noci na pátek. Několikamilionovou škodu způsobil požár haly v Kostomlatech nad Labem. Nejteplejší červnový den, který zaznamenaly meteorologové ve čtvrtek, přidělal práci i ústeckým záchranným složkám. 

Na tísňovou linku byl  páteční požár ohlášen krátce před 7:30. Na místě zasahuje osm jednotek, tedy několik desítek hasičů. „Je tam velice špatný přístup, zřídili jsme čerpací stanoviště v Srbči,“ řekl Svoboda. Zásah hasičů potrvá podle mluvčího delší dobu, plameny zatím nemají pod kontrolou.

Hasiči se ve vedrech nezastaví

Středočeský kraj zažil mohutný požár i v noci ze čtvrtka na pátek. Několikamilionovou škodu způsobil požár haly v Kostomlatech nad Labem na Nymbursku. Hala, ve které byly uskladněny podlahové krytiny, začala hořet ve čtvrtek po 22:00. Velitel hasičů vyhlásil druhý stupeň poplachu ze čtyř možných, kolem půlnoci ho snížil na základní první. Hasiči byli na místě požáru ještě v pátek ráno. Příčina vzniku požáru se šetří, nikdo se nezranil, jak upozornil Svoboda.

Hasičský sbor Ústeckého kraje likviduje požár střechy Hasičský sbor Ústeckého kraje likviduje požár střechy | Reprofoto Facebook/ HSZ Ústí

K požáru nejdříve vyjelo pět jednotek hasičů. Velitel po příjezdu rozhodl o vyhlášení druhého poplachové stupně, celkem tak s požárem bojovalo deset jednotek, tedy 70 až 75 hasičů. Hasiči dostali oheň pod kontrolu před 23:30, kolem půlnoci byl snížen poplachový stupeň na základní první a část jednotek odjela na základnu.

Požár poškodil sálavým teplem také několik oken u přilehlých domů. Přesná výše škody není známá, hovoří se až o 15 milionech korun, odhady se ale značně rozcházejí.

Plameny v Ústí

Suché a teplé počasí se škodnou podepsalo i v Ústní nad Labem.Hasiči zde v noci na pátek likvidovali zhruba dvě hodiny požár skládky Celio u Litvínova. Hořel tam odpad na ploše 30 krát 20 metrů. V tiskové zprávě o tom informoval ústecký mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Požár byl hasičům nahlášen ve 3:54, oheň likvidovalo šest jednotek. „Hasiči požár lokalizovali v 5:44. Zaměstnanci skládky místo zavážejí hlínou velkokapacitními nakladači,“ dodal Marvan.

Požáry v areálu skládky nejsou výjimečné, krajský úřad Ústeckého kraje kvůli tomu loni změnil podmínky provozu. Provozovatel skládky musí například pravidelně jednou za hodinu kontrolovat areál kvůli zjištění, zda uložené odpady nevykazují příznaky zvyšování teploty, nepřetržitě monitorovat teplotu odpadů uložených ve skládce, důkladně kontrolovat druh a složení dovezeného odpadu. Poslední velký požár likvidovali hasiči na skládce loni v září, škodu tehdy odhadli na 100 milionů korun.

Zobrazit celou diskusi