V italském Janově odstřelili zbývající dva pilíře Morandiho mostu. Nový by měl být hotov na jaře

Pyrotechnici v italském Janově odstřelili zbývající pilíře Morandiho mostu. Domovy kvůli demolici podle agentury ANSA opustilo přes 3500 lidí. Zřícení stavby živě přenášela italská televize a na místě ho sledovalo několik členů vlády. Pilíře 10 a 11 byly poslední, které zůstaly stát po kolapsu mostu loni v srpnu. Při neštěstí tehdy zemřelo 43 lidí. Janovský starosta Marco Bucci demolici označil za úspěšnou.

Video Janov (Aktualizováno: 12:01 28. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samotný odstřel byl plánován na devátou hodinu, nakonec se ale přibližně o půl hodiny opozdil. Dva pilíře šly k zemi po půl desáté.

„Všechno šlo podle plánu. Zpoždění se událo kvůli osobě nahlášené v jednom bytě. V 9.37 šel most k zemi," řekl starosta Janova Marco Bucci. 

Výbuchy náloží otřásly pylony mostu i mostovkou a celá konstrukce se během několika sekund zřítila k zemi. Z místa se vznesl obrovský oblak prachu, který se usazoval několik minut.

Dělníci začali s demolicí zbytků mostu v Janově. Jako první sundají 40 metrů dlouhý a 900 tun těžký nosník

Číst článek

Přípravy

Nejdřív bylo nutné v politicky velmi choulostivé kauze rozhodnout, co se s Morandiho mostem stane. Ve hře byla oprava původní konstrukce i odstřel. Ten nakonec zvítězil.

Práce na demolici začala už minulý rok. Pod mostem jsou i obytné budovy a některé jeho části se proto musely složitě rozebrat, aby stavby nepoškodily.

Demolici na místě sledoval i italský vicepremiér a ministr vnitra Mateo Salvini, který si rekonstrukci mostu v Janově dal za osobní cíl a často o něm mluvil v médiích.

Odborníci na místě udělali všechno pro to, aby byly případné škody co nejmenší. Stovky lidí odešly z domovů už ve čtvrtek, asi 3400 dalších úřady evakuovaly v pátek ráno těsně před demolicí. Uzavřen byl 300metrový okruh kolem mostu. 

Při odstřelu se uvolnilo velké množství prachu a betonových úlomků. Aby se předešlo jejich rozptýlení, umístili stavbaři na mostovku desítky vodních nádrží. Ty po explozi vytvořily padesát metrů vysokou efektní vodní stěnu, která oblak silně zredukovala. Pomáhaly taky hasičské stříkačky dole pod mostem.

Pokud nenastanou žádné komplikace, budou se moci obyvatelé do svých domovů vrátit ještě během pátku.

Morandiho most v Janově byl postavený v polovině 60. let minulého století a pojmenovaný po svém autorovi Riccardu Morandim.

Nový most

Část devadesát metrů vysoké stavby se zřítila při bouřce v polovině srpna, a to za plného provozu.

Přes Morandiho most vedla vytížená dálnice A10, která spojuje severské vnitrozemí s italskou Riviérou a dál s Francií.

Sedm minut před zhroucením. Italská prokuratura zveřejnila video s trhlinou na janovském mostě

Číst článek

Italský ministr dopravy Danilo Toninelli v úterý oznámil, že nový most bude hotový už příští rok na jaře. Stavbaři si budou muset pospíšit. Betonářské práce na základech prvního pilíře nové konstrukce začaly tento týden.

Vedení projektu dostal na starost janovský rodák – architekt Renzo Piano, který je známý po celém světě a projekt vytvořil zdarma.

Nový most by se měl podobat lodi. Konstrukce z oceli má být v noci osvícena pomocí elektřiny ze solárních panelů a na stavbě bude symbolicky 43 lamp jako vzpomínka na všechny oběti tragického neštěstí.

Změny čekají i prostor pod mostem. Plánuje se vznik úplně nové čtvrti. Loňský srpnový pád konstrukce poničil i některé stávající budovy, do kterých se již jejich obyvatelé nemohli vrátit. Bez stálé střechy nad hlavou jich zůstalo zhruba 600.

Matěj Štýs, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme