Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dáma se neotáčí: ...radí jedna z nejmocnějších žen historie, Margaret Thatcherová (†87)

Železná lady, mocná a obávaná politička, ale také zranitelná a chybující žena, manželka a matka. To všechno byla Margaret Thatcherová (†87).
Železná lady, mocná a obávaná politička, ale také zranitelná a chybující žena, manželka a matka. To všechno byla Margaret Thatcherová (†87).  (Autor: Audiotéka)
Autor: Ivan D. Hladík - 
28. června 2019
12:00

Železná lady, mocná a obávaná politička, ale také zranitelná a chybující žena, manželka a matka. To všechno byla Margaret Thatcherová (†87), jejíž velmi osobní biografie chvílemi připomíná drama.

Autorizovaná biografie od britského novináře Charlese Moora, která se věnuje životu Margaret Thatcherové před nástupem do křesla ministerské předsedkyně a prvním létům u moci. Moore měl k dispozici materiály, ke kterým se autoři předchozích biografií Thatcherové vůbec nedostali. Dělal rozhovory se členy rodiny, které byly o to důvěrnější, že všichni zpovídaní věděli, že autobiografie vyjde až po smrti Thatcherové. Pracuje i s osobními dopisy mezi Margaret a její sestrou, mapuje počátek jejího vztahu s Denisem Thatcherem a vykresluje ji jako odvážnou a odhodlanou ženu, která se obratně pohybuje v převážně mužském světě vysoké politiky. Přestože je jeho obdiv k Thatcherové zjevný, snaží se její osobnost vidět nezaujatě a ukazuje ji jednak jako nesmírně talentovanou a obratnou političku, ale i jako zranitelnou ženu, která občas sama dělá chyby.

5790829:full:true:true

Příběh ženy, kterou zná i ten, kdo za jejího ministrování ještě nežil, je vlastně multižánrový. Posluchači i čtenáři nabízí množství témat, živoucích malých i velkých dramat, doladěných emocemi a prožitky, které ale nekřičí, že Thatcherová je „nej“. Naopak ji představuje jako člověka z masa a kostí, se všemi přirozenými lidskými slabostmi a chybami. Tato biografie není snůškou nudných dat a oslavy osobnosti, ale poutavým příběhem, který zaujme od prvních řádků.

Aby také ne, autorem titulu Margaret Thatcherová: Dáma se neotáčí je zkušený britský novinář Charles Moore (62), bývalý redaktor významných deníků a magazínů, například The Daily Telegraph nebo The Spectator. První díl jeho autorizované biografie Margaret Thatcherové vyšel v Británii v roce 2013, krátce po její smrti. Jak prozrazuje i vydavatel audioverze, okamžitě zastínil všechny předchozí biografie této významné političky a sklidil nadšené ohlasy.

Poslechněte si ukázku z audioknihy:

Video  Železná lady, mocná a obávaná politička, ale také zranitelná a chybující žena, manželka a matka. To všechno byla Margaret Thatcherová (†87). • UKÁZKA  - Audiotéka
Video se připravuje ...

Do hlasové podoby knihu přetavila Renata Honzovičová Volfová (60), česká herečka, hlasatelka a dabérka, jejíž hlas i jméno čeští posluchači milují a velmi dobře znají. Jen pro nevidomé načetla už více jak 90 audioknih. Oním hlasem knihu Margaret Thatcherová: Dáma se neotáčí mění takřka ve schůzku se samotnou Margaret. Takhle nějak by asi sama zněla, kdyby mluvila česky, napadne posluchače. Takhle by sama své paměti, byť vyšly až po její smrti, mohla číst. Dost možná se jim tak spojí ztvárnění Thatcherové ve snímku Železná lady (The Iron Lady, 2011) s Meryl Streep (70) v hlavní roli a právě hlas Volfové, jež vlastně v rok svých kulatin nadělila sama dárek příznivcům audioknih. A je to dárek příjemný, pracující s nadhledem, britskou břitkostí i šarmem. Zkrátka – stiskněte tlačítko „přehrát“.

Hodnocení: 95 %

Charles Moore

Margaret Thatcherová – Dáma se neotáčí

Interpret: Renata Honzovičová Volfová

Délka: 45 hodin 43 minut

Vydavatel: Audiotéka, Bookmedia, 2019

Vydavatel knihy: Nakl. Lidové noviny, 2015

Počet stran: 878

Zobrazit celou diskusi