Zemanův generál chce zpátky statisíce. Funkci náčelníka složil, aby se vyhnul potupě

Jan Horák Jan Horák
28. 6. 2019 16:39
Bývalý náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generál Rostislav Pilc nechtěl riskovat svou čest, funkci proto raději složil sám. Vyplývá to z žaloby, kterou generál podal na Národní bezpečnostní úřad a již má deník Aktuálně.cz k dispozici. Úřad mu odňal prověrku, bez které dál nemohl kancelář řídit. Rezignací předešel tomu, aby ho prezident Zeman musel z funkce odvolat. Žalobou se nyní Pilc domáhá ušlého platu.
Bývalý náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc.
Bývalý náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc. | Foto: ČTK

Vojenská kancelář prezidenta republiky pomáhá hlavě státu naplňovat jeho roli vrchního velitele ozbrojených sil. Do dubna 2016 ji řídil generál Pilc. Funkci složil z vlastní vůle, protože ho na podzim roku 2015 Národní bezpečnostní úřad připravil o prověrku. Ztrátu osvědčení posléze stvrdil ředitel úřadu Dušan Navrátil. Pilc se proti jejímu odejmutí bránil žalobou a se svým podáním následně uspěl. Soud výrok NBÚ zrušil a generál chce nyní dorovnat plat.

"Rozhodující skutečností je fakt, že k ukončení služebního poměru na předmětné pozici (náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky) by bez rozhodnutí NBÚ zcela jistě nedošlo. Právě uvedená nezákonná rozhodnutí NBÚ jsou jediným faktorem, který vedl k ukončení funkce žalobce," píše se v žalobě, na jejíž podání upozornila Česká televize a kterou deník Aktuálně.cz získal. Pilcovo podání k soudu zamířilo v květnu.

Žalobou brojí proti Národnímu bezpečnostnímu úřadu. Chce po něm dorovnat plat, který by jinak coby šéf prezidentské vojenské kanceláře dál inkasoval. Požadovanou cifru tvoří rozdíl mezi platem a výsluhou, již po ukončení služebního poměru pobíral do konce roku 2018. V tomto období by coby náčelník inkasoval 2,193 milionu korun, výsluha mu vynesla o 329 tisíc méně. Právě této částky, plus úroku devíti procent z prodlení, se nyní domáhá.

Než Pilc podal žalobu, podle zjištění Aktuálně.cz vyzval letos v únoru ministerstvo obrany, pod které věci služebního poměru vojáků spadají, aby mu požadované peníze poslalo. Resort mu ale vstříc nevyšel. Jeho žádost v březnu přeposlal Národnímu bezpečnostnímu úřadu. Ministerstvo obrany argumentuje, že v tomto příběhu žádnou roli nehraje.

Nás se kauza netýká, říká ministerstvo

"Ministerstvo nevydalo v důsledku odebrání prověrky ze strany NBÚ žádné rozhodnutí, na jehož základě by musel generál Pilc skončit v armádě a nyní by se mohl domáhat náhrady škody," vysvětlil Aktuálně.cz mluvčí resortu Jan Pejšek. Obdobně nepochodil generál u NBÚ. Úřad mu v dubnu odepsal, že nevidí spojitost mezi odebráním prověrky a jeho odchodem z pozice náčelníka.

Oficiálně se NBÚ komentáře zdržuje. Odvolává se na to, že záležitost se týká pouze něj a generála. "Odmítnutí žádosti bylo generálu Pilcovi řádně odůvodněno. S ohledem na skutečnost, že se jedná o údaje osobního charakteru, NBÚ není oprávněn vám je sdělovat," řekl Aktuálně.cz ředitel právního a legislativního odboru NBÚ Jiří Malý.

Generál Rostislav Pilc (zcela vpravo) na snímku s prezidentem Milošem Zemanem a monackým knížetem Albertem.
Generál Rostislav Pilc (zcela vpravo) na snímku s prezidentem Milošem Zemanem a monackým knížetem Albertem. | Foto: ČTK

Generál považuje argumentaci úřadu za absurdní. Pilcova obrana je následující: pokud by ho NBÚ osvědčení nezbavil, nikdy by o post náčelníka nepřišel. Že se k rezignaci odhodlal sám, je podle něj ve sporu irelevantní. "V opačném případě by musel být pro ztrátu a nezískání bezpečnostní prověrky pro stupeň utajení přísně tajné z předmětné funkce potupně prezidentem republiky odvolán (…), takový postup jako dlouholetý voják z povolání nemohl akceptovat," píše se v žalobě.

Pilc spoléhá na to, že stejně bude na jeho rozhodnutí vzdát se funkce nahlížet i soud. Očekává od něj pochopení, že jinou volbu kvůli rozhodnutí NBÚ neměl. "K tíži žalobce nelze přičítat fakt, že nehodlal absolvovat potupný okamžik nuceného odvolání z funkce. Tato skutečnost není rozhodující pro příčinnou souvislost mezi rozhodnutími NBÚ a jeho ukončením služebního poměru ve funkci náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky," stojí v žalobě.

Návrat do čele vojenské kanceláře prezidenta?

O ní rozhoduje Obvodní soud pro Prahu 5. Verdikt může vydat i bez toho, že by spor veřejně projednal. "Soud obecně může - ale nemusí - vydat platební rozkaz, ve kterém žalovanému uloží, aby zaplatil uplatněnou pohledávku a náklady řízení nebo aby podal odpor," vysvětlila Aktuálně.cz mluvčí soudu Markéta Fikoczková. Pokud by se v případě vyhovění žalobě NBÚ bránil takzvaným odporem, teprve pak by se případ probral veřejně.

Pilc osvědčení ztratil kvůli informacím, které získal NBÚ od Vojenského zpravodajství. Ironií je, že ho v minulosti Pilc řídil. NBÚ měly vadit jeho údajné styky s některými ruskými podnikateli. Soud ale ve sporu Pilce s NBÚ o odebrání prověrky argumenty úřadu rozmetal. Důrazně se vymezil proti tomu, o jaké informace od Vojenského zpravodajství se opřel a jakým způsobem je vyhodnotil.

"Ani správní soudy sdělení zpravodajských služeb nepřezkoumávají v takovém rozsahu a takovým způsobem, který je ve správním soudnictví obvyklý. Na druhé straně však tyto zprávy zpravodajských služeb nemohou být pouze vyjádřením názoru jejich zpracovatele, bez patřičného skutkového podkladu zachyceného ve spise a soudem ověřitelného," citovaly Lidové noviny z rozhodnutí soudce Slavomíra Nováka.

Pilc dnes pracuje v Řízení letového provozu. Snaží se ale, aby se vrátil do náčelnické funkce, kterou po něm převzal generál Jan Kaše. NBÚ po zásahu soudu znovu rozhoduje o Pilcově prověrce. "Odešel z Vojenské kanceláře prezidenta republiky se ctí, očistil své jméno v řízení před soudem a po obdržení prověrky od NBÚ by se měl vrátit zpět," sdělil Aktuálně.cz Pilcův advokát Daniel Volák. Podle informací Aktuálně.cz ale osvědčení zpátky stále nezískal.

 

Právě se děje

Další zprávy