Dnes Středa - skorojasno 5°C
Zítra Čtvrtek - prehanky-dest 2°C
Středa 24. 4. 2024
Svátek má Jiří
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 9 chce mít zóny placeného parkování od 1. ledna 2020
Ilustrační foto: archiv

Praha 9 chce mít zóny placeného parkování od 1. ledna 2020

Městská část Praha 9 požádá magistrát, aby ji zařadil do systému zón placeného parkování. Kvůli tomu zastupitelé v úterý ustoupili od původního požadavku prvních dvou hodin parkování zdarma. Součastný software takové zadání údajně neumožňuje. Praha 9 chce, aby zóny na jejím území začaly fungovat co nejdříve. Podle vedoucího odboru dopravy v Praze 9 Tomáše Svobody by systém mohl být uveden do provozu od 1. ledna 2020.

Zastupitelé Prahy 9 se na zavedení placených parkovacích zón dohodli už v minulosti. Součástí dohody ale byly první dvě hodiny parkování pro všechny zdarma. Následně by lidé platili 20 korun za každou započatou hodinu. Podle místostarosty Tomáše Portlíka (ODS) není prvotním zájmem Prahy 9 ekonomický profit, ale pohodlí občanů. Navíc je přesvědčen o tom, že pro radnici jsou zóny i tak přínosem, protože se lidé hlásí k trvalému pobytu.

 Od dvou hodin zdarma zastupitelé upustili jen dočasně a do budoucna na nich chtějí trvat. Portlík řekl, že primátorův náměstek Adam Sheinherr (Praha Sobě) přislíbil vylepšení aplikace k parkovacím zónám. Časem by si měla poradit s různým zadáním. Praha 9 také chce, aby podnikatelé měli možnost pořídit si rezidenční karty za zvýhodněnou cenu.

Portlík na úterním jednání zastupitelstva dále uvedl, že u parkovacích zón by mohla Praha 9 uvažovat o volných hodinách pro rezidenty. Ti by je mohli věnovat třeba známým.

Dále by mohlo být dražší parkování v okolí O2 areny v době konání akcí. „Cena by měla návštěvníky přimět, aby využili MHD nebo parkovací dům O2 areny," uvedl Portlík.

Devátá městská část však bojuje především s mimopražskými, kteří dojíždějí do hlavního města za prací. Právě Praha 9 je pro ně příhodným místem k celodennímu parkování. Zastupitelé si ale nepřejí, aby Praha 9 suplovala parkoviště P+R.

Parkovací zóny nyní v širším centru fungují v Praze 1 až 8. O zařazení městské části do systému zón placeného stání požádala naposledy Praha 10.


Autor: ČTK

Pražská lítačka letos již podvanácté

Dnes v 08:58

V pátek 26. dubna se koná  12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Začne první etapa opravy Slévačské ulice, potrvá do července

22. dubna 2024 v 07:55

Ve čtvrtek 25. dubna začne TSK Praha s opravou Slévačské ulice. První etapa proběhne v úseku od ulice Cíglerova po ulice Kukelská a Zdobnická. Během ní bude komplexně obnoven povrch komunikace, opraví se kanalizační vpusti, revizní šachty, dojde k úpravě dopravního značení a zařízení a k opravě...

Praha 6: Jak řešit pěší propojení Kladenské a Africké ulice

20. dubna 2024 ve 12:09

Pokud se chcete zapojit do rozhodování, která ze tří uvažovaných variant má šanci na realizaci, přijměte pozvání na veřejné setkání v úterý 23. dubna v 17 hodin u trafačky za domem na adrese Kladenská 12.

Děti rozdají smajlíky a mračouny

20. dubna 2024 v 08:07

Akce Smajlík vrací do ulic Prahy 4. Dopravně preventivní akci pořádá radnice a Policie České republiky. Děti si opět připravily pro řidiče smajlíky a mračouny.

Další články
Nahoru