Wine&Degu: Bar, kde vám snesou modré z nebe
Wine&Degu patří mezi nejlepší vinné bary, které můžete v Praze navštívit. Z hlediska nabídky vín a servisu je bar na vysoké úrovni, přístup k hostovi je však lidský a člověk se zde cítí jako doma. A tato kombinace nás baví.
Sázka na jistotu
K návštěvě nás přesvědčily jak pozitivní zákaznické recenze na internetu (4,9 hvězdičky z 5 je pěkné skóre), tak jméno majitele, které není zrovna neznámé. Provozovatelem podniku je totiž sommelier Jakub Přibyl, jehož můžete znát z časopisu WINE & Degustation, a to především z publikace „Průvodce nejlepšími víny České republiky“, na jejíž tvorbě se podílí. Volba byla jasná, očekávání veliká.
Rezervaci jsme udělali přes webové stránky. Jednak abychom vyzkoušeli, zda funguje rezervační formulář, jednak jsme se chtěli ujistit, že při návštěvě nebudeme ochuzeni o tuzemská vína rozlévaná po skleničce. Rezervace byla brzy potvrzena včetně nabídky vín z Čech a Moravy.
Webové stránky baru působí, jako když si dal někdo v procesu jejich vytváření pauzu. Odkazy na sociální sítě jsou nefunkční, u mapy vyskakuje chyba. Navzdory tomu z nich na nás dýchala určitá opravdovost a vstřícnost, které nás naladily na návštěvu.
Vedrem ani žízní neumřete
Na Vinohrady jsme zamířili ve čtvrtek navečer. V baru jsme byli dlouhou dobu sami. Nevadilo to, o to víc se nám mohla obsluha věnovat.
Bar se nachází v suterénu staré zástavby. První plus je příjemná teplota místnosti, další je karafa s vodou, kterou automaticky dostanete na přivítanou.
Prostor působil útulně a domácky. Z barových židliček, které tvoří část vybavení, jsme měli zprvu obavy, nakonec se na nich sedělo dobře. Interiér zdobily korky na tisíc způsobů. Na toaletě nechyběl krém na ruce, osvěžující spreje na tělo ani dámské hygienické potřeby. Stolky zdobily květiny. Takto si představujeme místo, kde je lidem dobře.
Nad vinným lístkem tečou sliny
Překvapil nás rozsáhlý vinný lístek. Vaše chutě uspokojí okolo 70 bílých a podobný počet červených vín. Dali byste si raději růžové víno nebo sekt? I na to tu myslí.
Nejste kamarádi s vinnými analytikami? Ve Wine&Degu jsou vína chytře rozdělena podle svých charakteristik například na „bílá-lehká-minerální-svěží“, „bílá-plná-mohutná-krémová-nazrálá“ nebo „červená-lehká-ovocná-svěží“. U každé lahve je uvedena cena. Chcete nalít víno po skleničce (1,25 dcl)? U baru visí tabule s jednoduchým návodem, kolik budete platit za skleničku dle ceny lahve. Skvělý nápad! Nejednou se mi stalo, že jsem v baru vůbec nevěděla, kolik budu za víno platit. A u vína se nechám raději překvapit chutí než cenou.
Tady vás to za skleničku vyjde na 60-165 Kč dle ceny lahve. Ceny lahví se pohybují přibližně od 225 Kč do 1990 Kč (za Champagne). Mnoho lahví najdete v příjemné cenové relaci 290–390–450–690 Kč.
Zákazník na prvním místě
Na začátek jsme si objednali skleničku sektu. Dáváme palec nahoru, že obsluha lahev otevřela jen kvůli nám. U první objednávky tichého vína jsme vyslovili přání dostávat pouze malé degustační porce, tj. polovinu standardního vzorku. Ani toto nebyl problém.
Vína jsme si z vinného lístku vybírali postupně. Jakub Přibyl kvůli nám otevřel i další nenačaté lahve. Pokud nachlazení konkrétní lahve vyžadovalo čas, byla nám na tu dobu nabídnuta jiná alternativa. Stalo se jen výjimečně, aby námi zvolené víno bylo vyprodané. A když, byla nám doporučena jiná možnost ‒ neméně dobrá.
Ve Wine&Degu si užijete vysokou úroveň servisu, výborná vína a přátelskou a uvolněnou atmosféru. Jakub Přibyl vás obsluhuje profesionálně, zároveň zde ale panuje hodně neformální atmosféra. Není problém zabrousit na jakékoliv téma, aniž by měl člověk obavy z (vinného) přešlapu. Dobrou atmosféru spoluvytvářela i vhodně zvolená hudba.
Co jsme ochutnali
Od začátku jsme se soustředili hlavně na vína z Čech a Moravy. Z vinných pokladů jsme si objednali vynikající Sekt (Ch+RR+RV) Brut z vinařství Tanzberg (2013) (390 Kč) a pokračovali růžovou Franceskou od Horta. Dále jsme ochutnali Ryzlink vlašský Goldhamer (2016) mzv od négocianta Tomáše Jilíka (590 Kč), Muškát žlutý (2017) mzv z Rodinného vinařství Vican (350 Kč), Chardonnay (2017) z Liščího vrchu od Kadrnky (390 Kč) a Sauvignon blanc Hermes (2016) z Gala Vinařství (690 Kč). Z červených jsme si objednali například Rulandské modré Standard (2016) od Mikrosvínu.
Úroveň nabídky nás uspokojila. I na našem portálu mají vína výše zmíněných vinařství a négocianta Tomáše Jilíka vysoká hodnocení. Snahu majitelů nedávat do nabídky příliš mladá vína chválíme.
K zakousnutí jsme si dali variaci sýrů. K zasycení to bohatě stačilo a cenu 115 Kč považujeme za adekvátní.
Vinné bary, jako je Wine&Degu, stojí za to podporovat. Proto si přejeme, aby zde bylo vždycky plno. My wine bar Jakuba Přibyla chválíme, kudy chodíme.
Komentáře (2 komentáře)
-
slecnasteckou1. 8. 2019 7:59
Tycka: Stále dumám nad těmi cenami, zda jsou vysoké či nikoliv...ale vzhledem k tomu, že kvůli vám otevřou láhev a teoreticky ji po týdnu můžou vylít, protože nikdo jiný si už zmíněné víno nedá, tak musí mít provozovatel nastaveny ceny tak, že 2 dcl musí zaplatit celou láhev...
Zdravím. V porovnání k cenám, které jsou v Praze ve vinných barech obvyklé, toto vysoké ceny nejsou. Tak příznivé ceny jsem našla ještě ve Wine Not a ve Vinárně Bacaro - ale jinde nebyl problém nechat za 4 vzorky 500 - 600 Kč, což je hodně. Nicméně chápu, že když je poptávka a lidé v Praze za vzorek takové peníze dají, nedává smysl chtít méně - když se v Praze zákusek prodává za 190 Kč... Také se musí počítat přesně s tím, co píšeš - lahve se třeba rozlije jinému hostovi, ale je extrémně drahý nájem, extrémně se zvedla cena za lidskou práci atd. Takže aby jim to dávalo ekonomický smysl, tak ceny naskáčou. Já osobně do vinných barů obvykle nechodím, protože je to pro mě příliš a nejvíce mi vyhovuje sdílet lahev s přáteli nebo komorní vinařský festival. Souvisí to i s tím, že vzorek v restauraci nad deci je pro mě i moc vysoký atd. Zde mi ale vyšli maximálně vstříct a mohla jsem ochutnat opravdu moc dobrá vína, takže se sem ráda vrátím :)
-
Tycka15. 7. 2019 17:15Stále dumám nad těmi cenami, zda jsou vysoké či nikoliv...ale vzhledem k tomu, že kvůli vám otevřou láhev a teoreticky ji po týdnu můžou vylít, protože nikdo jiný si už zmíněné víno nedá, tak musí mít provozovatel nastaveny ceny tak, že 2 dcl musí zaplatit celou láhev...
Poslední hodnocení
Tip na víno ke koupi u vinaře
Další články z rubriky Představujeme
Kalendář vinařských akcí
-
24. 4. 2024Degustace a ochutnávkyBrno
-
25. 4. 2024Degustace a ochutnávkyPraha 5
-
25. 4. 2024Degustace a ochutnávkyPraha 5