Letní výstavy ve středních Čechách: příběh hry Chuchel, vesmírné snímky i prvorepublikové ženy

Letní výstavy ve středních Čechách: příběh hry Chuchel, vesmírné snímky i prvorepublikové ženy 

Kam vyrazit ve středních Čechách na výstavu? Na zámku v Roztokách vstoupíte do české videohry Chuchel, v říčanském muzeu si prohlédnete astrofotografie a expozice v Rakovníku vás seznámí s údělem žen v meziválečné době.

Jaroslav Sůra – Hudba z plakátu

Výhradně hudební plakáty známého grafika a ilustrátora Jaroslava Sůry si nyní můžete prohlédnout v Muzeu umění a designu v Benešově. K vidění budou práce vytvořené pro Českou filharmonii, Národní divadlo, Talichův Beroun nebo třeba Chopinův festival, pro něž je typická výrazová zkratka a zjednodušené tvary pro hlubší vyznění zamýšleného sdělení. Umělec, který zemřel před osmi lety, se tak symbolicky vrací do podblanického kraje, kde vyrůstal. Výstava bude otevřená do 28. srpna.

Z výstavy Jaroslav Sůra – Hudba z plakátu. Foto: archiv MUD Benešov

Eugenio Percossi – Death Is Cool

Fascinace smrtí je příznačná pro tvorbu současného italského umělce usazeného v Čechách, Eugenia Percossiho. Jeho kolekci velkoformátových hyperrealistických maleb vytvořených během poslední tří let máte do 1. září možnost zhlédnout v kutnohorské galerii GASK. Sérii obrazů rámuje videoartové dílo Death Is Cool z roku 2010, které je dokladem autorovy práce s rozličnými médii.

Z výstavy Eugenio Percossi – Death Is Cool. Foto: archiv GASK

Žena a její svět v době první republiky

Poprvé se více či méně vyrovnaly mužům. Po první světové válce začaly být ženy aktivnější ve společenské i politické sféře, začaly se zapojovat třeba i do sportovních odvětví a spolků – některé rekreačně, jiné na profesionální úrovni. Přesto bylo jejich místo stále zejména v rodině, v péči o děti a při údržbě domácnosti. Každodenní život a postavení žen v prvorepublikové éře přibližuje aktuální expozice v Muzeu T. G. M. v Rakovníku.

Zachuchleno – Příběh animace / animace příběhu

Zaujala vás komediální adventura Chuchel od Járy Plachého z českého vývojářského studia Amanita Design z loňského roku? Ocitnout se přímo v samotné hře můžete na interaktivní výstavě ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy, která představuje současnou animaci komplexně – tu si navíc budou moci návštěvníci i sami vyzkoušet.

Léto pod hvězdami

Vesmírné snímky zachycující galaxie, mlhoviny, hvězdy i planety budou od 15. července k vidění v Muzeu Říčany. Velkoformátové fotografie jsou dílem astro-fotografa Petra Horálka, jehož několik prací bylo vybráno americkou agenturou NASA coby prestižní Astronomické snímky dne. Expozici nenajdete jenom v interiéru muzea – kromě ní se budete moci vydat i po více než 4kilometrové meziplanetární stezce do okolí města.

Foto: © Petr Horálek

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!