Pražská koalice ohrožena není, uvedli politici po jednání

28.06.2019 20:44

Zástupci stran pražské koalice dnes projednávali spor o vyplacení tantiém za loňský rok bývalým členům dozorčí rady Pražské plynárenské. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) označil jejich vyplacení za porušení koaliční smlouvy, podle radního Jana Chabra (TOP 09) šlo o nedorozumění a lídr Prahy sobě Jan Čižinský označil krok za kompromisní řešení, protože bude vyplacena výrazně nižší než původně zamýšlená částka. Všichni tři po dnešním jednání uvedli, že koalice ohrožena není a že Chabr na jednání rady 15. července předloží tisk, který bude řešit další uspořádání Pražské plynárenské.

Pražská koalice ohrožena není, uvedli politici po jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Spor vznikl kolem pondělního jednání představenstva městem vlastněné firmy Pražská plynárenská Holding, která je stoprocentním majitelem Pražské plynárenské. Představenstvo složené ze zástupců koaličních stran schválilo tantiémy pro členy orgánů Pražské plynárenské za loňský rok. Rozhodnutím získali částku 300 000 korun i bývalí členové dozorčí rady z minulé politické reprezentace. Primátor Hřib, v té době na služební cestě, postup označil za porušení koaliční smlouvy a na dnešek svolal jednání.

„Problém, který vznikl teď, se má tak, že nelze ty tantiémy nějakým způsobem revokovat,“ uvedl primátor po skončení dnešního více než tříhodinového jednání. Dodal, že otázka odměňování politiků v orgánech městských firem je pro Piráty zásadní a že další diskuse v koalici se povede ohledně dalšího postupu kolem Pražské plynárenské a Pražské plynárenské Holding, které město plánuje sloučit. „Myslím, že koalice ohrožena není,“ řekl Hřib.

Původně měli bývalí členové dozorčí rady dostat každý přes milion korun, ale na návrh člena představenstva za Piráty Jaromíra Beránka se částka významně snížila. Sám Beránek se poté hlasování zdržel, ostatní členové vyplacení schválili. Jsou jimi Martin Dlouhý za TOP 09, Vladan Brož za Prahu sobě a Tomáš Mikeska za STAN.

Rozhodnutí vycházelo z dřívějších pravidel odměňování, která současná koalice změnila v souladu s programem, podle kterého chce nová rada omezit vyplácení odměn politikům v orgánech městských firem. „Z našeho pohledu je to nedorozumění, nikoliv porušení koaliční smlouvy,“ uvedl dnes radní Chabr. Dodal, že předseda představenstva Dlouhý nechtěl nová pravidla aplikovat retroaktivně za minulý rok, když současná koalice vládne až od listopadu. Čižinský označil rozhodnutí za kompromis. „Úplně nerozumím, proč se to tak eskaluje,“ řekl.

Není to první spor, který koalice řeší kolem Pražské plynárenské. Piráti v dubnu přišli s plánem zrušit v devítičlenné dozorčí radě firmy tři místa, která jsou nyní obsazena zaměstnanci, případně je nahradit neplacenými politiky. Proti se postavila TOP 09, situace se zatím nevyřešila. Server SeznamZprávy.cz v květnu uvedl, že policie prověřuje, jak firma v roce 2015 nakupovala za stamiliony korun plyn přes německou burzu.

Pražská plynárenská dlouhodobě patří mezi největší tuzemské dodavatele energií. Hlavní město ji vlastní přes firmu Pražská plynárenská Holding, která žádnou vlastní činnost nevykonává a vedení magistrátu se v polovině dubna dohodlo na jejím zániku. Pražské plynárenské loni meziročně klesl zisk na polovinu z předchozích 1,2 miliardy na 634 milionů korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…