Velmi dobré vztahy Putina a Trumpa

Americký prezident Donald Trump se v japonské Ósace sešel s Vladimirem Putinem na okraj summitu G20. Kontrola jaderného zbrojení, která by napříště zahrnovala i Čínu, severokorejské jaderné odzbrojení, ústup obou zemí od smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu či situace v Sýrii, Íránu, Venezuele a na Ukrajině – taková byla základní agenda páteční schůzky.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Ósaka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin a Donald Trump se sešli v Ósace na okraj summitu G20

Vladimir Putin a Donald Trump se sešli v Ósace na okraj summitu G20 | Foto: Susan Walsh | Zdroj: ČTK/AP

Zatím jediné širší jednání těchto státníků se konalo loni v červenci v Helsinkách. Oba prezidenti spolu nakonec jednali asi 80 minut.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libor Dvořák: Velmi dobré vztahy Putina a Trumpa

Jedno důležité téma Donald Trump přešel žertem ještě předtím, než rozhovory začaly: Když se jeden z novinářů amerického prezidenta zeptal, zda řeč přijde také na údajné ruské vměšování do amerického volebního procesu, Trump Vladimira Putina teatrálně vyzval: „Nepleťte se prosím do našich voleb!“ Putin se jen pousmál.

Trump před jednáním označil své osobní vztahy s Putinem za velmi dobré. Ruský prezident s tím v zásadě souhlasil a páteční schůzku označil za dobrou příležitost, jak pokračovat v dialogu po summitu v Helsinkách loni v červenci.

Námořníci sedí dál za mřížemi

Na něm si prezidenti obou velmocí slíbili obnovení spolupráce svých zemí a Trump tehdy prohlásil, že mrazivé rusko-americké vztahy jsou minulostí. Což ovšem doposud neodpovídá realitě a pohnout se z mrtvého bodu naopak i nadále nebude snadné.

Pravdou je, že zmíněný summit v Helsinkách byl jediným vrcholným setkáním obou prezidentů za dva a půl roku, co je Trump v úřadu. Jinak se oba prezidenti s údajně vynikajícími vztahy scházejí přesně jako dnes: na okraj některých podobných celosvětových událostí.

V téhle souvislosti ostatně připomeňme, že předešlou původně chystanou schůzku v rámci summitu G20 Bílý dům zrušil, protože by následovala krátce po krizi v Kerčském průlivu. Tehdy bylo mimochodem řečeno, že schůzka nebude možná, dokud Moskva nepropustí z vazby 24 ukrajinských námořníků. To už asi neplatí, i když námořníci sedí za mřížemi dál.

Moskva zkrátka může schůzku Vladimira Putina s Donaldem Trumpem v každém případě považovat za diplomatický úspěch – podobně jako jen pár dní staré plné obnovení všech práv Ruska v Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

Obé se děje i přesto, že Rusko ani nenapadne vrátit Ukrajině anektovaný Krym, že ruští vojáci se dál vměšují do dění na ukrajinském východě a že ruská vojenská letadla dál brázdí syrské nebe – o méně nápadných projevech ruského imperialismu ani nemluvě.

Pro Rusko i svět je samozřejmě nutné uchovat platformy pro diplomatická jednání, ale nemělo by se zapomínat na smysl pro míru – jinak v ruských jestřábech pocit beztrestnosti jen sílí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme