Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Turecký Otokar uvádí nový elektrický autobus e-Kent C

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Společnost Otokar představuje svůj nový elektrický autobus e-Kent C pro městskou dopravu, který bude v roce 2020 k dispozici i v Evropě.  

Otokar je největší soukromou společností v Turecku, která se zabývá vývojem a výrobou obrněných kolových i pásových vozidel. Vedle tohoto programu se tato firma v současnosti věnuje i vývoji a výrobě midibusů, autobusů pro městskou, meziměstskou i zájezdovou dopravu, návěsů a nákladních vozidel pro civilní využití.

Se svými autobusy se snaží Otokar prorazit i na evropském trhu. Nejnovějším krokem tímto směrem je představení elektrického autobusu e-Kent C pro městkou dopravu, jehož evropská výstavní premiéra se odehrála v červnu letošního roku ve Švédsku v rámci summitu UITP.

Otokar e-Kent C představuje dvounápravový městský autobus s celkovou délkou 12 metrů. Základem této novinky je skelet modelové řady Kent, od jejíchž konvenčních zástupce se elektrobus kromě svého pohonného systému liší i přepracovaným designem předních i zadních partií s výrazným LED osvětlením.

Pohon nového elektrického autobusu značky Otokar zajišťuje zadní náprava ZF s elektromotory v kolech. Celkový výkon pohonného ústrojí má být podle materiálů společnosti 250 kW a maximum točivého momentu může představovat až 22.000 N.m.

Energii elektromotorům poskytují lithium-iontové baterie, které jsou po sedmi rozděleny do čtyř modulů a mají celkovou kapacitu 300 kWh. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat kolem 300 km v závislosti na profilu trasy, po níž se má autobus pohybovat. Dobíjení na plnou kapacitu má trvat kolem čtyř hodin.

Otokar uvádí, že se s novým elektrickým autobusem již účastní výběrových řízení u evropských dopravců a dodávky prvních vozidel do Evropy se mají rozběhnout v roce 2020.

Zdroj: Otokar Otomotiv

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme