Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš s „nácky“ v zádech: Hrozí Česku „nahnědlá“ vláda? Zeman opět odmítl ČSSD

Autor: Jakub Tomek, ČTK - 
29. června 2019
12:05

Jen co vláda Andreje Babiše (ANO) ustála ve čtvrtek v ranních hodinách hlasování o nedůvěře, otřásá se znovu v základech. Sociální demokraté opět hrozí odchodem, ale teď už prý vážně. Prezident Miloš Zeman nadále odmítá nominanta ČSSD Michala Šmardu, kterého Jan Hamáček navrhuje na post ministra kultury. Na místo sociální demokracie ve vládě si přitom už brousí zuby SPD Tomia Okamury. A tím může být ohrožena demokracie v Česku! Tohle by byla cesta do pekel…

Povede Babiš Česko do pekel spojením s SPD? Rozpory uvnitř vlády jsou poslední dobou takovým nekonečným příběhem. Z úst představitelů vlády slyšíme, že žádná krize není, ale stačí pár dnů a vládní turbulence už jsou tu zas.

Sociální demokraté se marně snaží, aby v čele ministerstva kultury skončil jejich nominant Antonín Staněk (53, ČSSD). To však nechce dopustit prezident Miloš Zeman (74) a ve čtvrtek dal předsedovi oranžových Janu Hamáčkovi (40) na schůzce na Vysočině jasně najevo, že výměnu za navrženého Michala Šmardu (43, ČSSD) jen tak rychle řešit nebude a „vzal si dovču“. „Česko se dostalo na hranu ústavní krize,“ řekl po schůzce vedení strany ještě v týž den Hamáček.

Bude jasno do neděle?

Původně chtěla ČSSD najít řešení do neděle, ale to jaksi asi nedopadne. Včera se sešel šéf ČSSD Jan Hamáček s premiérem Andrejem Babišem.

„Koaliční smlouva platí a já se zasadím o to, aby koalice pokračovala a fungovala,“ řekl poté Babiš. „Pana prezidenta požádám o schůzku a budu se snažit s ním projednat situaci a najít řešení, abychom mohli jet dál,“ dodal premiér. A podle všeho ke schůzce s prezidentem dojde až v úterý v Lánech. Tam si prezident Miloš Zeman pozval nejen premiéra Babiše, ale i Hamáčka.

Zeman přitom prý silně pochybuje o tom, že se nominant ČSSD Šmarda stane ministrem kultury. Prezident to řekl v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). „Mám o tom velmi silné pochybnosti,“ řekl Zeman na otázku, zda Šmarda někdy bude ministrem kultury.

Jako důvody, proč si to myslí, prezident zopakoval svá dřívější vyjádření. Poukázal na to, že zatímco Staněk má titul docent, Šmarda má jen středoškolské vzdělání. Šmarda podle Zemana také nemá žádné zkušenosti s oblastí kultury, zatímco Staněk řídil jako primátor Olomouc, kterou Zeman označil za kulturní město. Prezident rovněž zopakoval, že Staňkův odchod začal Hamáček požadovat až poté, co ministr kultury odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta kvůli podezřením z ekonomických nepravostí.

SPD už je natěšená

Stále ale hrozí, že se koalice s prezidentem nedohodne, a pokud to tentokrát sociální demokraté myslí vážně, pak vládu opustí. A v koaliční smlouvě je psáno, že pokud podají demisi všichni ministři za ČSSD, premiér musí podat demisi celé vlády. Podle politologa Jana Kubáčka není vyloučeno, že v takovém případě by její dva členové Antonín Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman (59) mohli pokračovat s Babišem.

ANO + SPD + KSČM = 112

Tahle možnost by mohla skutečně nastat. Za normálních okolností, pokud by strana chtěla být jako jeden tým, tak Antonín Staněk udělá gesto a řekne: Já ty důvody pro odchod nespatřuji, nesouhlasím s tím, ale přeci jen mám loajalitu k ČSSD. Dělá to dojem, že ČSSD je velmi rozpolcená a vzájemně si nevěří,“ myslí si Kubáček. Na vládní angažmá si ale už brousí zuby SPD, byť dle vyjádření Tomia Okamury by novou vládu Andreje Babiše mohla jen tolerovat společně s komunisty.

Ačkoliv si podobné spojenectví Babiš (údajně) nepřeje, pro to, aby mohl v klidu vládnout, by s nimi musel utvořit „ďábelskou“ koalici nebo alespoň tajnou dohodu o podpoře. „Pro klub hnutí ANO by to byl tvrdý oříšek a část poslanců by se proti tomu určitě stavěla a odmítala by to,“ myslí si politolog Milan Znoj.

ANO + ČSSD + KSČM = 108

Je také pravděpodobné, že vládní krize bude zažehnána a menšinová vláda s podporou komunistů pojede dál. A to i přesto, že poslanecký klub hnutí ANO zřejmě bude mít brzy o jednoho člena méně.

Poslanec Přemysl Mališ (39, ANO) totiž při čtvrtečním hlasování nepodpořil vládu a odešel ze sálu. Vadí mu prý zvyšující se vliv KSČM. Spekuluje se, že by se mohl stát další tváří hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího (49).

Proč nebezpečí hrůzovlády

Hnutí SPD Tomia Okamury se veřejně hlásí k „hnědému“ nacionalistickému proudu, který v Evropě zastupuje například francouzská extremistická politička Marine Le Penová (50) nebo nizozemský politik Geert Wilders (55), ale také třeba rakouská strana svobodných, která se v minulosti vymezovala proti Benešovým dekretům.

Jejich představitelé jsou často označováni za xenofoby a rasisty, novodobé „nácky“. Podobné strany spojuje především odpor k evropské integraci, odmítání islámu, ale také snaha o silnou roli národních států.

Politolog Milan Znoj pro Blesk: Podpora od SPD je vážnou hrozbou

Může premiér Andrej Babiš ČSSD ještě nějak ustoupit?

„Tady už nejde o ústupky. Situace je opravdu vyhrocená a sociální demokracie buď dosáhne toho, že bude Michal Šmarda co nejdřív jmenován, nebo bude nakloněna z vlády odejít, byť se jí nechce. Pan prezident lhůtu na jmenování stále natahuje, ale myslím, že se chová protiústavně.“

Pokud by současná koalice skončila, musel by se Andrej Babiš opřít o extremisty. Co by následovalo?

„Ještě nejsme tak daleko, aby koalice končila. ČSSD zatím z vlády nevystupuje. Babiš si nepřeje, aby ho kromě komunistů podporovalo i hnutí SPD. On je teď v úzkých. Pokud by se stalo, že by tu byla vláda ANO s tichou podporou KSČM a SPD, tak nevím, jak by se zachovali všichni poslanci hnutí ANO. Myslím, že pro část by to bylo těžko stravitelné, jelikož by šlo o vážnou hrozbu pro českou demokracii.“

Tomio Okamura se ale vyjádřil, že by vládu ANO rád podporoval...

„Zatím jde stále o zarputilost prezidenta, který ničí sociální demokracii, a kromě Tomia Okamury může být právě on jediným, pro koho by koalice s SPD byla lepší než teď s ČSSD.“

 

osinek ( 30. června 2019 10:57 )

Ty nevíš "experte", že v minulém funkčním období Pitomio tuneloval ve velkém stylu vlastní politickou stranu Úsvit?
Z účtu strany Úsvit "slušňák" a vlastenec Pitomio vyváděl přes fiktivní mediální agentury (ATM a 10 minutes) miliony korun na svůj vlastní účet!!
Reflex a ČT zjistily, že ty tzv. "mediální agentury" sídly v polozbořeném, neudržovaném baráku, kde žijí bezdomovci!
A Tvůj guru Pitomio nebyl schopen tyto své "průhladné transakce" vysvětlet.
Proč šíříš fake news houslisto?

osinek ( 30. června 2019 10:44 )

Velkým neštěstím pro tuto zemi je Zeman a ti jeho hradní poskoci
Co si ti šašci myslí? Jak dlouho ještě budou ohýbat ústavu?
Jak dlouho ještě budou slušní lidé tolerovat jak se Zeman a ta jeho hradní parta snaží ovlivňovat justici?
Pokud se Hamáček podvolí tlaku toho pomstychtivého vykuka na Hradě, tak socani definitivně končí!!! Snad to Hamáček již pochopil!!
Jak je možné, že Zeman již dávno nevyrazil Mynáře z funkce hradního kancléře? Vždyť ten uřvanej spratek je namočen v korupčních kauzách?!
Nejnověji policie začína šetřit Mynářův dotační podvod ve výši cca 32 milionů korun. Jde o podobný finanční podvod, za který česká policie již navrhla obžalovat premiéra Babiše tj.finanční podvod v kauze Čapák!!
Ať si "viróza" nejprve zamete před vlastním prahem, a pouze poté radí socanům, co mají dělat!!!

barracuda.sro ( 30. června 2019 08:56 )

Tak to raději 100-krát SPD ,než jednoho Hamáčka a jeho už pomalu zaniklou ČSSD !!

vaber ( 30. června 2019 08:31 )

přečti si ústavu je docela krátká, tam nikde není napsáno ,,prezident musí,, a ty to slovo klidně používáš

vaber ( 30. června 2019 08:29 )

jestli tvoje logika někdy pochopí co je to výkoná moc tak uznáš ,že vláda musí být, ale dvě komory parlamentu být nemusí a prezident také ne ,ale v Absurdistánu může být komor několik a každá si zdůvodní svoji nutnost,stejně jako lidé co nedělají nic užitečného ,ale všechny přesvědčují jak je jejich práce nutná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa